x
Annonce
Østjylland

Distriktsråd: Farligt at centralisere i Ebeltoft

Formand for Rønde Distriktsråd, Carsten Skivild, råder politikerne til at tænke sig om, når de skal beslutte, hvor administrationen af Syddjurs Kommune skal samles henne. Arkivfoto: Henrik Ask

Syddjurs bør dyrke dynamikken fra storbyen Aarhus, men Ebeltoft ligger i den forkerte retning, mener rådet

En centralisering af kommunens medarbejdere i Ebeltoft er direkte skadelig. Dels ødelægger det borgernes følelse af at være én kommune. Dels ligger Ebeltoft fjernest fra storbyens dynamik og energi, som bør dyrkes, mener Distriktsrådet for Rønde og omegn.

Annonce

»Vi frygter kraftigt, at den administrationsmæssige konsekvens af, at det meste af forvaltningen flytter til Ebeltoft Rådhus, og biblioteket flytter til lokaler i Maltfabrikken, sigter mod at udbygge Ebeltoft Rådhus til det endelige rådhus for Syddjurs Kommune under dække af, at det er den billigste løsning for kommunen. Men er det nu også rigtigt og det billigste på sigt at ændre den beslutning, I selv tidligere har vedtaget, at rådhuset skulle ligge i Rønde, når der engang blev økonomisk mulighed for det?« spørger distriktsrådet i et åbent brev til byrådsmedlemmerne.

»Syddjurs Kommune skal dyrke dynamikken og energien fra storområdet Århus«, lyder det gode råd til politikerne, og distriktsrådet undrer sig også over, at det overvejes at flytte administrationen i Rønde til Ebeltoft, når der er brugt betydelige økonomiske ressourcer på at modernisere lokalerne i Rønde indenfor det seneste.

I brevet peger distriktsrådet på en række ulemper, der er forbundet med den lange afstand til Ebeltoft. Køretid og dårlige kollektive trafikforbindelser er én af dem. Rekruttering af medarbejdere en anden.

»Ebeltoft ligger fantastisk kønt, men ikke desto mindre for enden af en vej med vand til tre sider... Når man skal have ny arbejdskraft, skal den delvis hentes fra Aarhus, og her vil eventuelle ansøgere se på den times ekstra kørsel, det vil indebære at være medarbejder i Syddjurs Kommune i forhold til de omkringliggende kommuner.«

»Rønde- og Ugelbølleborgerne henstiller derfor så kraftigt, det overhovedet er os muligt, til, at I tager hensyn til vores synspunkter,« slutter brevet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Ærgerlig men forudsigelig død

De robuste overlever coronaen. De skrøbelige risikerer at dø, hvis de bliver smittet. Det sidste er sket for det hyggelige Vilhelmsborg Festspil, der i 30 år har været vist i fri luft på scenen i skoven mellem Beder og Mårslet. Selv en tur i respirator i sidste øjeblik ville ikke være nok. Den kommende tid er så usikker, at premieren 1. august er opgivet. Ingen kunne være sikker på, at de nødvendige penge kunne spilles ind, og sponsorer holder sig tilbage, fordi de ikke ved, om de får noget for pengene. Så Steen Jonsson Agger, der kun har været formand i halvanden måned, måtte fredag konstatere, at det var nødvendigt at sige stop. "Lene Kaaberbøls "Skammerens datter" bliver ikke vist til sommer. Festspillet er konkurs. Coronaen var den tue, der skulle til at vælte læsset. Økonomien hang i trevler, efter at festspillet siden 2016 har haft under 10.000 på tilskuerpladserne, sidste år kun 5700. Det meget kraftigt nedadgående tal af gæster var et vink med en vognstang om, at festspillet ikke ville blive ved at leve - ja, med mindre nogen ville lægge alle pengene i kassen. Indtægter på billetter og salg ved forestillingerne var der ikke meget af mere. Det er ærgerligt, at Aarhus bliver den attraktion mindre, men lukningen er en naturlig konsekvens af tilbagegangen. Lisbet Lautrup Knudsen lavede en succes som formand, da "Matador" blev vist i 2015 med området lavet om til Matador-huse, og maden var gammeldags dansk som stegt flæsk og kartofler med persillesovs. Det år gav et overskud på 150.000 kroner og lidt at tære af. Men det gik alt for stærkt nedad. På Vilhelmsborg har mange unge talenter prøvet sig af, og der er et flot fællesskab blandt alle. Bag kulissen har mange frivillige ydet et stort arbejde over måneder hver sommer. Men tilskuerne var for det meste mindst dobbelt så gamle som dem på scenen, fornyelsen udeblev, og så hører det automatisk op. Tiden byder på mange andre tilbud. Ganske få kilometer derfra har professionelle skuespillere fra Det Kongelige Teater optrådt på den udendørs scene ved Moesgaard Museums tag i både 2017 og 2019, og musicals har kunnet ses så mange andre steder. Fredericia Teaters opsætninger blev rigtig gode. Men døde af det. Om nogen har mod på at genoplive Vilhelmsborg Festspil, må tiden vise. Men formen skal fornyes, hvis det skal lykkes.

Danmark

Liveblog: Politisk flertal vil fjerne minister fra forhandlinger om hjælpepakke til kulturlivet

Danmark

Regeringen overvejer gradvis åbning af Danmark efter påske - hvis danskerne fortsætter fornuftig adfærd

112

Kampklædt politi med våben i Aarhus C: Mand ført ud fra opgang med hætte trukket op over hovedet

Annonce