Annonce
Debat

Dit bedste er altid godt nok

Gitte Nørgaard, Direktør, Aarhus Business College

Min bedstefar Frandsen var en stout nordjysk landmand. Med skolegang hver anden dag i syv år havde han ikke nogen lang boglig baggrund. Til gengæld havde han kløgt nok til ikke at blive duperet, når vi børnebørn kom hjem på besøg med en fin, lang uddannelse.

"Har du gjort dit bedste?," spurgte han i stedet for at dvæle ved vores karaktergennemsnit, og hvis bare vi kunne sige ja, så blev vi belønnet med 100 kroner, uanset om eksamenskarakteren var 2 eller 12.

Det var nemlig indsatsen, der interesserede min bedstefar - at gøre sit bedste til enhver tid.

Den livsvisdom tænker jeg tit på. Især nu da det igen er eksamenstid. For har man gjort sit bedste, så har man gjort det godt.

Som skolemenneske så glæder jeg mig selvfølgelig over vores ambitiøse unge, for en god uddannelse - hvad enten den teoretisk eller praktisk, kort eller lang - er fundamentet til et godt liv. Det er også fuldt forståeligt, at de stræber efter 12-tallerne, og at de jubler, når det lykkes. Men det er mindst lige så vigtigt, at vi ruster dem med et eksistentielt immunforsvar, der sætter dem i stand til at tage en mere beskeden karakter i stiv arm.

Karakterer er et udtryk for det aktuelle faglige niveau, men læringsprocessen er meget større end et nedslag på en karakterskala. Et karaktergennemsnit bliver hurtigt uaktuelt, men kan vi indpode dem med evnen og lysten til at blive ved med at lære og dermed blive klogere gennem hele livet, så har de fremover et fantastisk afsæt til at gøre deres allerbedste til en hver tid.

"Men jo højere gennemsnit, jo flere valgmuligheder får hun jo," siger mange forældre. Og ja, selv om vi ikke er et præstationssamfund, som vi kender det fra flere sydøstasiatiske lande, så ér karaktererne en metode til at regulere adgangen til de videregående uddannelser. Som samfund har vi nemlig ikke brug for tusindvis af nye dyrlæger, litterater og jordemødre hvert år, men nok så vigtigt, så har de unge bestemt heller ikke brug for en uddannelse, der ikke er tilstrækkelig efterspørgsel på.

I stedet kunne både de unge og deres forældre se lidt nøjere på de faktiske optagelseskrav til de videregående uddannelser, inden de går i sort over et syvtal. Der er nemlig mere eller mindre fri adgang til halvdelen af alle uddannelser under Den Koordinerede Tilmelding. Sådan var det i hvert fald sidste sommer, da der var fuldt optag på 440 af 880 uddannelser. Mon ikke nogen også den sommer fandt vej til et studium, der viste sig at være en drømmeuddannelse, de bare aldrig havde hørt om før?

Så til dig, der har børn og børnebørn: Slæk lige lidt på 12-talsdrømmene på de unges vegne. Motivér dem hellere til at gøre deres allerbedste. Når blot de kan sige ja til det, så er et syvtal en udmærket karakter, og for nogle kan et firtal være en præstation. Snak med dem, ros dem og vis dem den anerkendelse, der skal til for, at de uanset snit kan flyve fra reden med en grundlæggende tro på, at de er gode nok.

Så har du også gjort dit bedste.

Et karaktergennemsnit bliver hurtigt uaktuelt, men kan vi indpode dem med evnen og lysten til at blive ved med at lære og dermed blive klogere gennem hele livet, så har de fremover et fantastisk afsæt til at gøre deres allerbedste til en hver tid

Annonce
AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Danmark

Mandagens coronatal: 70 procent har fået det første stik

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Midttrafiks formand om billetsnydere: - Jeg har svært ved at tro, det skulle være rigtigt, at så mange ikke betaler for turen

Østjylland For abonnenter

Forældre nægtede at sende deres børn på kæmpeskole 15 kilometer væk: Nu har de skabt deres egen friskole

Aarhus

Afstemning - du bestemmer: Skal vi tjekke op på de hylende tog eller rådden cykelkultur?

Alarm 112

Mystisk tyveri af landsbys bogautomat: Den er tung, stort set værdiløs og pist væk

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Debat: En humanistisk funderet dagsorden for den teknologiske udvikling

Østjylland

Massakre på naturen: Hvad skete der lige med de vilde blomster, der gjorde mig glad på mine gåture?

Debat For abonnenter

Rådmand og politi må finde en løsning på balladen på Aarhus Ø

Erhverv

Var på fallittens rand: Århusiansk spilfirma sælger for halv milliard kroner

Aarhus For abonnenter

Se her, Aarhus: I Odder findes det gode eksempel på et godt liv som voksen-handicappet

Aarhus

Kedelig førsteplads: Aarhus topper corona-barometer

Annonce