Annonce
Kultur

Moesgaard Museums særudstilling 'Den første Kejser' stadig den mest sete

Terrakottakrigerne fra den imponerende udstilling, der stadig er den mest besøgte.
Nomaderne er vandret videre fra Moesgaard Museum til Nationalmuseet.

AARHUS: Det ser ud til at blive svært at vælte den kinesiske kejser af tronen. I hvert fald på Moesgaard Museum i Aarhus.

Det arkæologiske museum i bakkerne syd for byen åbnede i efteråret 2014, og den første særudstilling med titlen "Den første Kejser" var med den kinesiske kejsers terrakottakrigere. Den blev et tilløbsstykke uden lige indtil videre. Naturligvis blev den også båret oppe af, at det strømlinede museum i sig selv var en nyhed dengang.

340.000 gæster så den spektakulære udstilling.

Forleden lukkede museets fjerde særudstilling. Den handlede om "Djengis Khans stepper", nomaderne i det mongolske storrige, der bredte sig og en overgang stod ved grænsen til Ungarn.

Nomaderne samlede 244.150 gæster og kommer derved ind på en tredjeplads af de fire særudstillinger, museet har haft indtil nu.

Annonce

Besøgstal for Moesgaards særudstillinger

  • 2015: "Den Første Kejser". Fra 1. april til 30. september. 340.000 gæster. 2138 pr. dag
  • 2016: "Gladiator". Fra 22. april til 11. september. 243.000 gæster. 1975 pr. dag
  • 2017-18: "Rejsen" Fra 25. april til 18. februar. 262.141 gæster. 1008 pr. dag
  • 2018-19: "Djengis Khans Stepper". Fra 18. juni til 7. april. 244.150 gæster. 957 pr. dag

Ikke tællere på dørene

På tredjepladsen kommer "Gladiator", om tiden i det gamle Rom, med 243.000 besøgende. Men det skal bemærkes, at den kun var åben i 142 dage, langt det færreste antal dage af alle fire udstillinger og kun halvt så mange dage som Djengis Khan.

På andenpladsen ligger "Rejsen", filmen om menneskets grundvilkår. Den havde 262.121 gæster, men var også den, som var længst åben med 300 dage. Så hvis man regner ud på dagsbasis, havde "Rejsen" langt færrest gæster af alle fire.

- Tallene viser desværre ikke det helt nøjagtige antal gæster til hver særudstilling. De omfatter de mennesker, som har besøgt museet i den periode, udstillingerne har været der. Vi har ikke tællere på dørene ind til særudstillingen, så denne er måden, vi kan gøre det op på, siger publikumschef Henrik Hatt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Derfor fejrer vi luciadag

Leder For abonnenter

Forudsigelig blæst om vindmøller

Aarhus Kommune har et ædelt mål: At blive CO2-neutral i 2030. Det får vidtrækkende konsekvenser. Vi kommer både til at spare, hvor vi kan på alt, som udleder CO2. Vi kommer til at dyrke meget mere særligt CO2-opslugende natur. Og så kommer vi selvfølgelig til at bidrage, hvor vi kan til at fremme vedvarende energi - vindmøller, for eksempel. At vi både skal og bør byde ind på en omstilling til vedvarende energi, det er vi næppe uenige om, vel? Men når det kommer til, hvor for eksempel vindmøllerne kan stå i vores kommune, så har vi balladen. Lige nu er tre placeringer i offentlig høring, og ikke overraskende er der blæst om alle tre. For det første ser kommunen for sig, at der godt kan stå nogle kæmpevindmøller på Aarhus Havn. Det har udløst protester fra beboere på Aarhus Ø, hvilket bestemt ikke kan overraske. Som vi tidligere har skrevet i en leder i denne avis: Hvis man leder efter ballade, så kan man være sikker på at få det ved at rejse vindmøller midt i den udsigt, som beboerne i de nye prestigebydele nær havnen i Aarhus har betalt kassen for. Og egentlig er det jo heller ikke fair at spolere deres havudsigter med snurrende og blinkende møllevinger, som de ikke lige havde set komme, da de købte deres lejligheder, vel? Dernæst har kommunen behændigt foreslået andre vindmøller så tæt op ad kommunegrænsen mod Favrskov og Syddjurs, at det ikke generer ret mange af Aarhus Kommunes egne borgere. I Syddjurs har de dog set, hvad der er i gære ved Vosnæs - og fra Syddjurs' borgmester Ole Bollesen (S) er der kommet en officiel protest: Det vil ødelægge landskabsoplevelsen med mere ved Kalø Vig, skriver han. Hvilket flugter fuldstændigt med, hvad borgere i nærområdet også påpeger. Og de har jo ret. Heller ikke her vil møllerne pynte. Tilbage er placeringen tæt på trafikknudepunktet, hvor Djurslandsmotorvejen møder E45. Den synes umiddelbart mest oplagt af de tre, for her er i forvejen en vis støj fra trafikken og i øvrigt planer om at plante masser af vild, CO2-opslugende natur til glæde for både klima, grundvand og friluftsvenner, uanset om de går op i flora, fauna eller bruger naturen til motion eller hundeluftning. Men også her er der ballade om planerne, som går ud over særligt beskyttet natur. Så her foreslår Danmarks Naturfredningsforening, at Aarhus Kommune laver aftale om, at møllerne kan rykkes lidt ind i Favrskov, hvilket vores gode naboer her næppe vil være med til. For det vil begrænse mulighederne for at byudvikle ved Søften. Så hvad nu? Vi har skrevet det før: Drop planerne om møller nær Aarhus og send dem til havs, hvor de generer mindst.

Aarhus

Turbåd ligger stille i Aarhus Havn: Søfartsstyrelsen fandt mangler i forbindelse med sikkerheden

Annonce