Annonce
Syddjurs

Djurs Sommerland: Klædt på til uhygge med gys, gisp og grumhed

1, 2, 3 - grib. Der stilles næsten 30.000 græskar op i Djurs Sommerland, som er ved at gøre klar til forventede 100.000 gæster i efterårsferien. Foto: Anne Myrup Pedersen
Næsten 30.000 græskar, 250 kæmpeedderkopper og skeletter, masser af hekse og spindelvæv overalt. Ligegyldigt, hvor man ser hen, falder øjnene på alskens uhyggeligheder i Djurs Sommerland, der er gået "all in" til halloween i efterårsferien.
Annonce

Nimtofte: Det bliver større og større, vildere og vildere og mere og mere uhyggeligt - altså, på den gode måde, når Djurs Sommerland pynter op til et brag af en halloweenfest i efterårsferien lørdag 12. til søndag 20. oktober.

Avisens udsendte var et smut i den 60 hektar store park med over 60 forlystelser en dag, hvor der var lukket, fordi medarbejderne var i færd med at udsmykke sommerlandet til det helt store rykind i efterårsferien.

Den administrerende direktør, Henrik B. Nielsen, tager imod, iklædt en limegrøn logojakke, et bredt smil og et fast håndtryk. Solen spiller max med, og der er vindstille på en smuk efterårsdag, hvor massevis af medarbejdere har travlt med at stille næsten 30.000 græskar op, finde edderkopper i gigantstørrelse op af papkasser og folde deres ben ud samt sætte spindelvæv op.

Det emmer af uhygge, på den hyggelige måde, og der går ikke mange minutter, før direktør, fotograf, journalist og alle de medarbejdere, vi møder på turen rundt, smiler. Det er simpelt hen uundgåeligt.

Man bliver et legebarn igen, uanset alder. For den amerikanske måde at fejre høsten på, smitter af på humøret. Det sker helt automatisk.

Det er vildt imponerende med de mange græskar i parken. De er alle steder. Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce

Nye ting hvert år

Kæmpefigurer i fiberplast lokker til, en heks med vorte på næsen, øjenæbler på sin stok og med en mystisk bog er i færd med heksekunster, en kæmpe græskarmand spiller klaver, og en zombiehest med maddiker i det halvt opløste kød venter på at få en rytter på nakken.

- Vi har i mange år samarbejdet med et sjællandsk firma, Creation Group, der kommer og hjælper os hvert år med at udvikle og udvide udstillingen, siger Henrik B. Nielsen.

I år er der for eksempel en bænk som et kæmpe overskåret græskar, græskartårne og en indgang til en kirkegård med gravsten, kister og en Quasimodo-lignende figur.

- Jeg tror slet ikke, det her halloween-tema har toppet endnu. Man ser det år efter år, at der kommer mere og mere af det i storcentre, supermarkeder og forretninger. Hvor det før måske fyldte et par sider i supermarkedernes brochurer, fylder det nu otte sider, siger Henrik B. Nielsen, der tilføjer, at udsmykningen i Djurs Sommerland skal være uhyggelig, men uden at være decideret "scary". Lakmusprøven på den balancegang har han ofte lige ved hånden:

- Jeg havde min yngste datter på syv med herinde i går, og hun skulle da lige kigge lidt ekstra på nogle af de nye figurer, griner direktøren.

De mange halloween-effekter gemmes resten af året væk i store lagerhaller, og der bruges mange mandetimer på at hente det frem igen.

Der har været lukket siden søndag 15. september, og kort efter gik personalet igang med den store forvandling til årstiden. Det indebærer for eksempel indretning af westernrestaurant til kirkegårdsrestaurant, Hekseskolen med 15 forskellige rum, hvor børn blandt andet lærer at trylle, samt Græskarfabrikken, hvor der sker mystiske ting.

Annonce

Nok at se til

I attraktionen er der 50 fastansatte og cirka 600 sæsonarbejdere. Djurs Sommerland, der stammer tilbage fra 1981, ejes og drives af Henrik B. Nielsen og hans bror, Michael Nielsen.

Omsætningen tales der ikke om, men det er i omegnen af et par hundrede millioner kroner om året.

Siden 2008, hvor den store rutsjebane Piraten kom til, er der investeret cirka 400 millioner kroner i parken, og i løbet af de kommende fire år skal der investeres yderligere 150-200 millioner kroner.

Så der er nok at se til. Men bliver man aldrig træt af det, spørger vi direktøren:

- Nej, så længe, der er så meget gang i udviklingen, så er det stadig sjovt og spændende, siger han.

Hvad med aktiviteterne, er det også stadig sjovt at prøve dem?

- Det er klart, det bliver lidt hverdag, men jeg snupper da en tur engang imellem, især når der er gæster, og der skal vises rundt, sådan nogle som jer for eksempel, siger Henrik B. Nielsen.

Han regner med, at der vil gå mellem 90.000 og 100.000 gæster igennem halloween-landskabet i efterårsferien. Det svarer til cirka en ottendedel af det samlede antal gæster på en sæson, som er omkring de 800.000.

Djurs Sommerland lukker ned for sæsonen søndag 20. oktober, og så åbnes der først igen lørdag 2. maj 2020.

En enorm græskarmand sidder og spiller klaver. Foto: Anne Myrup Pedersen
Administrerende direktør i Djurs Sommerland, Henrik B. Nielsen, viser rundt i den 60 hektar store attraktion. Foto: Anne Myrup Pedersen
Kæmpemæssige labyrinter er noget, børnene elsker. Foto: Anne Myrup Pedersen
Kæmpeedderkopperne kommer op af kasserne, får benene rettet ud og sættes til at pynte rundt omkring. Foto: Anne Myrup Pedersen
Ligegyldigt, hvor man kigger hen, er der uhyggeligheder at se på. Foto: Anne Myrup Pedersen
Flot ser det ud med små og megastore græskar. Foto: Anne Myrup Pedersen
Udstillingen opgraderes hvert år. Her er det en ny bænk. Foto: Anne Myrup Pedersen
Små spøgelser hænger og dingler i vinden. Foto: Anne Myrup Pedersen
Kirkegårdsuhygge. Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce
Aarhus

Så er juletræet tændt i Aarhus

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Schouby: - AGF er i chok, men det bliver ikke et problem at finde en afløser for PC

Danmark

Det antropocæne kulturlandskab

Aarhus

Radikal profil forlader partiet: Jeg kan ikke sidde i gruppe med Rabih Azad-Ahmad

Danmark

Fund af corona-virus i hunde og katte: Fødevarestyrelsen afliver katte på minkfarm

Aarhus

Væsentlige flere test i det seneste døgn: Aarhus har 92 nye coronasmittede

Annonce