Annonce
Mærk Aarhus

DM i Tartelet fandt sin vinder i Aarhus

Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Ved et storstilet arrangement på Rådhuspladsen i København vandt Restaurant Reel prisen for årets bedste ’nytænkende tartelet’

For en dag var provinsen rykket helt ind i hjertet på landets hovedstad, da den første udgave af ’DM i Tartelet’ blev afholdt. Og lad os hurtigt få jer læsere på rette spor – det handlede ikke om, hvem der kunne spise flest af de sprøde butterdejsskaller med fyld, men om hvem der kunne lave de allerbedste udgaver af den danske klassiker. Det skulle gøres i to kategorier. Der blev både lavet en konkurrence for den klassiske tartelet, men så også en konkurrence for den bedste nytænkte.

Et kompetent dommerpanel

Det var et yderst kompetent dommerpanel, som skulle finde de to vindere. Dommerne var gastronomisk redaktør og madanmelder for Børsen Ole Troelsø, tidligere Michelin-kok Thomas Herman, kendiskokken Umut Sakarya, madblogger og opskriftudvikler Nadia Mathiasen, samt to lægdommere Jens Hørup og Rikke G. Sørensen, som begge havde vundet en konkurrence om at være dommere. Ja, og så var Smag Aarhus med undertegnede selvfølgelig også repræsenteret. Dermed kunne man næsten ikke have drømt om et bedre dommerpanel.

Solskin over Rådhuspladsen

Imens restauranterne gjorde sig klar ude ved deres til lejligheden opstillede pølsevogne, så satte dommerpanelet sig oppe på den store scene og så til, imens en større og større skare af mennesker strømmede til. Der havde været en vis nervøsitet blandt arrangørerne fra Copenhagen Beer Week, da vejrudsigten i første omgang havde lovet skybrud, som ikke ligefrem passer til tarteletter og bajere under et udendørsarrangement. I stedet blev dog en dag med plus 20 grader og solskin, så fadøllene blev hastigt langet over disken. Vi var altså på alle måder klar til en festlig dag med tarteletten i centrum.

Hyldest af den klassiske tartelet

Vi startede med kategorien ’Den Klassiske’, som var den, vi dommere havde talt mest om. For hvordan er en klassisk tartelet? Thomas Herman kunne for eksempel fortælle, at han syntes, man skulle bruge aspargesvand for at få den rigtige smag. Det nikkede vi alle anerkendende til. Konkurrencen gik i gang, og i den klassiske kategori var der syv deltagere. Noget overraskende var den første tartelet med jomfruhummere. Vi kiggede lidt undrende på hinanden. ’Var dette en klassisk tartelet’? Næste tartelet var utroligt smuk og fyldt med svampe a la creme og friterede brisler. Den smagte fremragende, men var det en klassisk tartelet? Og ville vi slet ikke få den klassiske med kylling og asparges? Så kom den næste, som var helt klassisk. Flot tartelet, cremet fyld, asparges og en lækker kylling. Ja tak. Det var også stilen ved de resterende fire tarteletter i kategorien, som udover en enkelt krustade holdt på både formerne og smagen. Jeg tog en slurk af øllen, vi havde fået serveret til tarteletterne, og gik ned af scenen sammen med de andre dommere for at finde vinderen. Her var vi i tvivl. For tarteletten med svampe a la creme og brisler smagte fremragende og havde en utrolig flot butterdej. Dagens flotteste. Men var det en klassisk tartelet? I den anden ende af skalaen havde vi den tredje tartelet, der i den grad var klassisk og fyldt af velsmag. Efter at have vejet alle vægtskålene gik vi med den helt klassiske, og Restaurant Kronborg blev den flotte vinder. Dermed endte det med en hyldest til den klassiske tartelet.

Aarhusianere var de bedste til at tænke nyt

Så var det tid til næste heat og dermed konkurrencen om at lave den bedste nytænkte tartelet. Her var der en repræsentant med fra Aarhus, Restaurant Reel, som jeg var meget spændt på. De var oppe mod et stærkt felt, som i den grad havde skruet helt op for ambitionsniveauet. Ude ved pølseboderne havde flere taget hummere, trøfler og foie gras med, så ingredienserne var der bestemt ikke noget galt med. Det vidste publikum også, som nu havde fyldt den store plads og var klar til f.eks. at købe en tartelet med både brisler og en hel hummerhale for kun 75 kroner ved en af boderne. Samtidig stod den aarhusianske restaurant med noget billigere råvarer end brisler og hummerhaler, men med deres eget es i ærmet. De havde nemlig taget en japansk grill med, en såkaldt konro grill, som skulle få en afgørende rolle senere.

Vi satte os på plads igen og var meget spændte på, hvad vi kunne forvente i denne kategori. Dagens konferencier, Timm Vlademir, spurgte mig fra scenen om, hvad jeg forventede. Jeg fortalte, at jeg prøvede at holde mit sind åbent og ikke havde nogen særlige forventninger, men at jeg var interesseret i, om vi for eksempel ville få serveret en dessert-tartelet. Det fik vi dog ikke. I stedet fik vi en tartelet med jomfruhummer til at starte med igen. Denne gang var den perfekt udført, og den passede på en måde bedre ind i den ’nytænkte’ kategori. Nummer to var tarteletten, som både indeholdt en flot butterdejsskal, perfekt tilberedte brisler, en hummerhale og en perfekt sauce. En voldsom ret på mange måder, men hvor smagene var fremragende. Det var en kavalkade at tarteletter med utroligt meget velsmag, og kokkene havde virkelig tænkt kreativt. Så kom Restaurant Reel med deres tartelet. Det var dagens mindste, men efter 11 tarteletter gjorde det ikke så meget. De havde i stedet for en butterdejsskal lavet en wienerdej, som smagte fantastisk, men det helt geniale var, at de brugte en masse syre i tarteletten, som gjorde den delikat og frisk at spise. Syren kom fra syltede asparges og ramsløgskapers, som spillede utroligt godt sammen med saucen. Nu vender vi tilbage til konro grillen, for på den havde de grillet andehjerter, som nu var blevet perfekt møre og gav en let grillet smag til retten.

Efter dagens godt 13 tarteletter satte vi i dommerpanelet os ude bagved for at træffe en afgørelse for den sidste del af konkurrencen.

Her var ingen, der udvandrede, selvom jeg godt nok hedder Urup, eller sure miner. Tværtimod var det nemt for os at komme til enighed om vinderen. For selvom løbet var ekstremt tæt, så var flertallet af dommerne enige om, at prisen måtte gå til Restaurant Reel.

Et jubelbrøl på Rådhuspladsen

Dommerpanelet samledes på scenen, og herfra kunne vi se, hvordan konferencier, Tim Vladimir, først råbte top-tre i den klassiske kategori op, og vi kunne se en stolt ejer af Restaurant Kronborg modtage prisen. Men jeg var mest spændt på den næste kategori, hvor jeg jo godt vidste, at de unge folk fra Restaurant Reel ville blive meget glade. Det må man i den grad sige, at de også blev. Der lød nærmest et jubelråb fra Restaurant Reel og deres venner og familie, som var mødt op på Rådhuspladsen. Til de fremmødtes klapsalver fik Restaurant Reel overrakt prisen af direktør for Food Organisation of Denmark, Pelle Øby Andersen, samt en begrundelsestale af selveste Thomas Herman. Dermed var oplevelsen fuldendt for Restaurant Reel, og min tjans som dommer var overstået. Nu går der nok lidt tid, inden jeg skal have tarteletter igen.

Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

AGF For abonnenter

Gult kort til AGF, for det er i den grad på tide, at de leverer sådan en rigtig brandkamp

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Aarhus

Smittefare i testkøen: Nu skal der strammes op med mundbind og afstand

Aarhus For abonnenter

Fortætning i midtbyen: Beboere og politikere i infight om nyt byggeprojekt

Alarm 112

Frontalt sammenstød i Ryomgård: 18-årig mand sendt på hospitalet

Byudvikling

Ny bydel: Her kan du komme til at bo på nedlagt hospital

Erhverv

Længe ventet erhvervstårn får sin første lejer

Aarhus For abonnenter

Lise mistede to ægtefæller og sit syn: - Men jeg er nok typen, der får det bedste ud af alting

Mærk Aarhus

Lidt at varme sig på – tre steder med fiskesuppe

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Tæt på udsolgt: Nicolinehus runder en milliard kroner i salg af ejerlejligheder

Byudvikling

Flere læsere undrer sig: Hvad sker der med byens mest forfaldne ejendom?

Alarm 112

Ballade ved lokalopgør: Fodboldfans indkasserede 29 sigtelser

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Hvor fanden er bolden? Et hav af ringe AGF-leveringer i Randers

Aarhus

Lynhurtigt el-løbehjul beslaglagt: 31-årig kørte slalom med 60 km/t mellem cyklisterne