Annonce
Mad

Dobbelt førsteplads: Julevinen skal købes på havnen

Årets julevin blev kåret på Frederikshøj i Aarhus. Foto: Kim Haugaard
Hagelsquist Vine tog sig af førstepladsen i både den billige og den dyre kategori, da Stiften afviklede sin årlige julevin-smagning.

VINTEST: Hvis du er på jagt efter den perfekte vin til at følge juleanden, så er det en rigtig god idé at lægge vejen forbi havnen i Aarhus, nærmere bestemt Balticagade nummer 7. Her ligger Hagelsquist Vine nemlig, og da Stiften tidligere på ugen lavede sin årlige julevinssmagning, ryddede Hagelsquist bordet og vandt i begge kategorier. Både den, hvor vinen maksimalt må koster 120 kroner, og den hvor en flaske maksimalt må koste 300 kroner.

I de tidligere år har det altid været forskellige vindere i de to kategorier, men for første gang nogensinde var det altså den samme vinimportør, der løb med sejren i begge kategorier.

Som altid var det Wassim Hallal, der lagde hus til testen og lavede både and og gås, så dommerpanelet havde noget at smage vinen op imod.

Annonce

Vintest

Vi samlede et panel af vinkyndige eksperter. De deltog i en blindtest af 20 forskellige vine, som vi hentede hos ti forskellige vinforhandlere i Aarhus og Odder.

10 flasker til en pris af maksimalt 120 kroner og 10 flasker til en pris af maksimalt 300 kroner. Panelet skulle vurdere vinen på en skala fra et til 10 i forhold til, hvordan vinen passede til juleand og gås med brunede kartofler, sauce og rødkål.

Panelet bestod af: Wassim Hallal, mesterkok på Frederikshøj, Claus Broberg, vinimportør og restauratør, Nick Horup, pressechef Classic Race Aarhus, Morten Kirchheiner, ejer af et shippingfirma, Søren Nørbjerg, medejer af finansvirksomhed og Jan Schouby, chefredaktør Århus Stiftstidende

Årets vindervine blev leveret af Hagelsquist Vin. Balticagade 7, 1. sal Aarhus.
Tlf: 20963663
Mail: jess@hagelsquist.dk

Et svært match

Egentlig er det en umulig opgave - at skulle sætte vin til mad på et traditionelt dansk middagsbord juleaften. Man gør i hvert fald på ingen måde vinen nogen tjeneste ved at matche de dyre dråber med den fede and, salte sauce, de søde kartofler, det søde tilbehør med svesker og æbler og "sure" rødkål.

Men dommerpanelet var faktisk imponeret over, hvor godt det var lykkedes for flere af de deltagende vinimportører. Godt nok var der bestemt også en del vin, som ikke faldt i god smag hos de fine dommerganer, men de bedste vine viste sig at være et rigtig godt match.

Faktisk var der enkelte af vinene, som dommerne selv kunne finde på at investere i og måske endda ligefrem servere juleaften. I alt stiller ti vinforhandlere op til konkurrencen med deres bedst bud på en vin, der passer til anden. Der er frit valg på alle hylder for forhandlerne, når det handler om druer og producenter.

Eneste krav er, at vinen efterfølgende skal kunne købes af avisens læsere for maksimalt henholdsvis 120 og 300 kroner. Herefter blindtester panelet de ti flasker og giver dem karakter på en skala fra et til ti i forhold til, hvor godt den passer til den juleand.

Uhyggeligt tæt

I den "billige" kategori var det i år enormt tæt opløb mellem de to bedste bud fra henholdsvis Hagelsquist Vine og Pinot Vinburtik og Bar på Frue Kirkeplads.

Hagelsquist stillede med en australsk vin, Little Black Book - Small Gully, mens Pionts bud var en fransk vin, La Bete a Bon Dieu, som dagens eneste økologisk certificerede vin.

De to vine sluttede med lige mange point, så der måtte "omsmagning" til, før dommerne valgte Lille Black Book som vinder.

- Det er to super gode vine, men i sidste ende klarer Little Black Book de mange forskellige smagsindtryk en tand bedre, lød dommernes begrundelse for at vælge australieren.

Du finder listen over vine i den billige kategori her.

Foto: Kim Haugaard

Sikker vinder

I den dyre kategori var der også flere gode bud, men her løb Hagelsquists Chateauneuf Du Pape fra Domaine Giraud med en sikker sejr.

- En vin med fin sødme og god duft. Den har masser af fylde og kraft og matcher maden perfekt, lød dommernes vurdering af den franske vin, der kan erhverves for 279 kroner og som med garanti vil vække begejstring, når juleanden skal skylles ned 24. december.

Du finder listen over vine i den dyre kategori her.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Gå - lad Aarhus bliver Danmarks gå-by nr. 1

Bølgerne går højt omkring byudviklingen i Aarhus, og denne avis har sammen med FO netop afholdt et offentligt møde derom på rådhuset. Der var mødt omkring 500 op til mødet (om det er mange i en by med 300.000 indbyggere, skal jeg ikke kunne sige), og det har allerede forårsaget et par læserbreve. I dag (21. ds.) et af Svend Carstensen, der anbefaler at bygge boliger i midtbyen uden parkeringspladser. Man må så købe sig til en parkeringsplads eller/og cykle. Begge synspunkter – boliger uden parkeringspladser og at cykle – var fremme på mødet. Det at cykle blev fremhævet igen og igen og bliver det i øvrigt meget ofte alle steder. Og det er helt sikkert også sundt og ikke miljøbelastende. Men hvorfor er der aldrig én, der nævner, at man kan gå. Det er da helt uden mekanisk hjælpemiddel af nogen art og lever på den måde fuldstændig op til ønskerne om at nedsætte køb af al industrielt fremstillet. At vi så ikke når målet (i fht. CO2-udledning, red.) alligevel, er noget helt andet. Der skal globale krav om indskrænkninger på flyrejser, al godstrafik over på bane, og næste bilkøb skal være en el- eller hybridbil. Men det at gå er dejligt, sundt, og du ser og oplever meget mere, end hvis du sidder i egen bil eller i et offentligt transportmiddel. Selv bor jeg på Langenæs og bruger aldrig bilen, hvis jeg skal ind til midtbyen. Det tager et kvarter til tyve minutter, så er du ved banegården eller rådhuset, og fem minutter mere, så er du ved domkirken. GÅ-GÅ-GÅ. Lad Aarhus bliver Danmarks gå-by nr. 1, og lad København, som vi alligevel ikke kan nå, forblive Danmarks cykelby nr. 1.

Annonce