Annonce
Østjylland

Dobbelt så mange digitale udlån under nedlukning: Årets budget er allerede brugt

Lånerne er vendt tilbage til det fysiske bibliotek efter coronanedlukningerne, men samtidig lader det til at flere har fået øjnene op for de digitale lånemuligheder. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Under coronakrisen har vi været vilde med at låne film på Filmstriben og læse elektroniske bøger fra e-reolen og tendensen lader til at hænge ved. Den øgede mængde digitale udlån kan dog mærkes i kommunekassen.

Hedensted: Da Danmark lukkede ned i marts, gav kommunens borgere sig i høj grad til at se film og læse og lytte til elektroniske bøger.

Det viser en opgørelse over digitale udlån fra bibliotekerne i Hedensted Kommune. For selvom de fysiske biblioteker i lighed med resten af landet lukkede ned, var der stadig åbent på det digitale bibliotek, hvilket mange benyttede sig af.

Samlet set blev antallet af digitale udlån fordoblet i marts og april, mens det i maj og juni steg med hhv. 60 og 76 pct. I juli var stigningen kun på 17 pct.

Annonce

Alene i marts måned gik antallet af lånte film fra bibliotekernes digitale film-udlåningssite Filmstriben fra 270 i samme måned sidste år til 700 i år. Mængden af udlånte lydbøger fra e-reolen steg med 1000 styk fra 1596 til 2546, mens antallet af e-bøger (bøger, der kan læses på telefon eller tablet) steg fra 857 til 2196 styk.

Hvert udlån koster

Men det øgede digitale forbrug har sin pris. Hver digitalt udlån koster nemlig et beløb (10-17 kr. alt efter type), og derfor måtte udvalget for Fritid og Fællesskab forleden grave dybere i budgetterne for at sikre, at kassen kan følge med den øgede efterspørgsel.

For allerede ved udgangen af juli måned var der blevet brugt de ca. 350.000 kroner på digitale udlån, som der blev brugt hele det forgangne år.

- Vi synes, det er helt fantastisk med et nyt fokus på de digitale produkter, da det også lader til, at det har givet nogle nye brugere af biblioteket, lyder det fra udvalgsformand Liselotte Hillestrøm (S), der sammen med resten af udvalget derfor har fundet nogle ekstra penge til at betale for de digitale udlån resten af året.

Beslutningen betyder, at kommunens borgere i hvert fald året ud kan låne hhv. 10 e-bøger, 10 lydbøger og 10 film om måneden.

- Og så vil vi tage området op igen til november for at se, om situationen har normaliseret sig, eller om vi skal have kigget på, om der skal afsættes flere penge til området fremover, fortæller Liselotte Hillestrøm.

Annonce

Flere læsere

Det vækker glæde hos leder af Hedensted Bibliotekerne Thomas Ry Andersen.

- Selvom vi har indkøbt lidt færre fysiske bøger, for at bruge pengene til de øgede digitale udlån, er det ikke holdbart i længden. Vores fornemmelse er, at der kommer lige så mange på bibliotekerne, som der plejer, og at det er nogle nye brugere, der har fået øjnene op for biblioteket via de digitale udlån, fortæller Thomas Ry Andersen og slår fast, at det er en positiv ting.

- Det betyder jo, at der er flere der læser, og det er jo netop det, vi er sat i verden for, konstaterer han.


Selvom vi har indkøbt lidt færre fysiske bøger, for at bruge pengene til de øgede digitale udlån, er det ikke holdbart i længden.

Thoms Ry Andersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF-direktør får karantæne og bøde på 20.000 kr: 'Gav hånd med knyttet næve med hård kraft'

Danmark

Gratis færger og billig kollektiv transport: Minister vil gentage succesen fra sidste sommer

Østjylland

Tvangsnedlukning truer: Sogn nærmer sig den kritiske grænse

Annonce