Annonce
Kultur

Dobbeltanmeldelse: Boing! Gnags vrikkede vildt på Northside

Gnags har i årevis været garanter for at skabe en fest. De har gjort det flere gange på Smukfest. Fredag eftermiddag spillede de for første gang på Northside. Foto: Flemming Krogh
Fredag på Northside bød på de unge og veteranerne. Aarhus-bandet Liss gav smagsprøver på deres nye sofabløde sjælere, og Gnags ville sige noget om fremtiden, men endte med at invitere alle til folkefest.

DOBBELTANMELDELSE: Selvfølgelig sagde de ja, da Northside fik et afbud.

Liss er født klar. Måske gælder det den unge generation af driftige musikere, som arbejder seriøst på at nå tinderne og ved, hvordan man præsenterer sin musik, også uden for det lille øvelokale.

Man kan ikke sige, de var særligt favnende, da de stod der på den store Blue Stage.

– Er det i orden, vi tager tempoet en lille smule ned? Tusind tak, sagde en lettere nervøs Søren Holm.

Høfligt, følsomt, mega-ømt, uden at træde nogen over tæerne. Sådan er Liss’ musik. Men også det spritnye nummer “Talk to Me” er skabt til at få venner. Skabe relationer. Foran ham og spredt på græsset var de unge (og de lidt ældre), og de nikkede med på ordene:

"Has the moment kicked in / Are you feeling something too / All I ever knew is that I need you back."

Folk var også klar på sjælere som "Runaway", og de løftede til sidst deres arme. Ikke af sympati for et ungt bands første gang. Men fordi det var godt.

Liss’ nye numre udkommer senere på måneden. Smagsprøverne var herlige. Elastikbassen lå sofablødt og skabte det fremaddrivende beat, som er et af Liss’ kendetegn. Den labre funk spredte sig, og det lød som effektfulde sjælere til vores tid. Sjælere med synth på dur stadig.

Annonce

Dobbeltanmeldelse

Liss, 4 stjerner

Blue Stage, fredag klokken 14.15

Gnags, 5 stjerner

Blue Stage, fredag klokken 16.15

Lige meget hvem du er: Dans!

Det eneste, de vil, er at danse. Danse vildt. Det er grundfortællingen hos Gnags, som i årtier har ønsket at skabe fed lykke og fest til folket.

Mikrofonen var dog ikke tændt de første sekunder. Men publikum var tændt. Peter A. G. behøvede faktisk ikke synge så meget – også de unge kunne teksterne.

Det er altid fedt at komme hjem. Bortset fra det faktum, at for Gnags har Northside aldrig – i hvert fald indtil 2019 – været det mest naturlige sted at græsse.

Situationen lignede jo den med Thomas Helmig i 2017 og Nik & Jay i 2018. Nu havde vi det lige så hyggeligt på Northside, har mange tænkt. Og ligesom disse folkekære men langt fra indie-kære kunstnere er Gnags jo garanter for at kaste fed lykke over hvert et selskab

Hele pladsen var med. Lige meget om man kiggede til øst eller vest, blev der swinget til folkefest. Dans! var en selvfølge.

Folk trængte til en solo fra Per Chr. Frost. Og folk trængte til en syndflod af numre, de kender: "Kærester", "De vilde kaniner", "Den dejligste morgen", "Slingrer ned ad Vestergade".

Nye sange fra Gnags' forårsplade "Robot’n’Roll" blev viklet ind i det hele. Der var ok dans også under dem.

Mr. Swing King som præsident

Der var ikke noget nyt i danskvandflasken. Bandet fjollede rundt, og en skør robot med guldkrone kørte rundt på scenen.

Gnags kunne godt have klaret den på charmen. Peter A. G. kunne lige såvel have boinget som hilsen til hele forsamlingen. Men han ville noget mere:

– Jeg vil gerne slutte af med at prøve at etablere et fælles rum ud mod fremtiden.

På det tidspunkt var Northside forlængst blevet forvandlet til en vrikkende kolonihave. Beboerne her ville ikke kunne se andre kandidater end ham den lange, hvis de skulle stille med en kandidat.

Vi fik dog aldrig noget svar på, hvordan Gnags ser på fremtiden. Men nutiden var såmænd god nok. I de 90 minutter, hvor vi var sammen.

Gnags vrikkede med Northside, som var det deres egen kolonihave. Det var en crazy eftermiddag, et udendørs halbal, hvor der blev boing-festet på alle leder og kanter.

Liss, 4 stjerner Blue Stage, torsdag

Gnags, 5 stjerner Blue Stage, torsdag

Det unge Aarhus-band Liss måtte melde afbud til Northside for et par år siden. I år spillede de på den store Blue Stage. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Aarhus

Bølge af indbrud i fritidshuse: Kan være samme gerningsmænd

Aarhus

Skunk, salgsposer og slagvåben i bilen: Nervøse bilister afsløret

Annonce