Annonce
Kultur

Dobbeltanmeldelse: Oh Land på Northside: Problemerne stod i kø

Oh Land deltog på årets Northside som afløser for First Aid Kit. Men den danske sangerinde havde et alt for lille band med. Foto: Helle Arensbak/Ritzau Scanpix
De unge folk i Barselona kom med seriøs pop, mens den erfarne Oh Lands skilsmissesange savnede et større band.

DOBBELTANMELDELSE: Northside gør meget for at præsentere sit publikum for den helt unge musik. Fredag var det århusianske Liss, som debuterede på festivalens største scene, og lørdag gjaldt det Barselona.

Efter succes på Spot Festival er begge møre til at møde et større publikum. Næste år får vi måske mulighed for at høre en anden Spot-darling, den 22-årige guitarspillende trubadur Hjalte Ross?

Barselona består af Rud Aslak og Rasmus Theodor. De er endnu ikke fyldt 20 somre.

Tre ekstra musikere var med, og meget hurtigt fik de blodet til at løbe stærkere hos de mange publikummer. Sange om trillende hjerter, om at turde ting her i livet, om at være i samme båd. Sunget på dansk, så man i starten tænkte lidt Bisse og lidt C.V. Jørgensen.

Der var noget ensom cowboy over den alvorsfulde Aslak, som stavrede rundt med flettet sommerhat og sang "Elskede at drømme, drømmer om at elske".

Nummeret er skrevet af Peter Sommer. Når sange om aldrig at tage noget for givet synges af så unge musikere, så skal man spidse ører. For de mener hvert et ord, og Barselonas debut på Northside var bare skøn. Hver en strofe.

Annonce

Dobbeltanmeldelse

Barselona, 4 stjerner

Blue Stage, lørdag klokken 14.15

Oh Land, 3 stjerner

Green Stage, lørdag klokken 17.45

1 million sange for et bedre liv

Problemer og kunst hører sammen. Livets bump er perfekte at lave sange på. Det gør Oh Land på sit seneste udspil "Family Tree", hvor en nylig skilsmisse og generelt rod i livet er omdrejningspunktet.

Selvom Nanna Øland Fabricius, som hun egentlig hedder, på det seneste er blev et kendt ansigt i den brede offentlighed, er det næsten fem år siden, hun sidst præsenterede nyt materiale med "Earth Sick"-albummet.

På hendes nye plade er den sarte musik og tekster pakket ind i strygere. Under eftermiddagskoncerten lørdag bestod bandet af en trommeslager, en saxofonist og Adi Zukanović, en af landets mest interessante pianister (og sangerindens nye kæreste).

"I wrote a million songs to feel better", sang Oh Land i titelnummeret "Family Tree". Men allerede her stod det klart, at bandet skulle have været større.

"After the storm we’re starting over / even the rain knows that I am different now", sang hun et andet sted. Vi var i gang med en forandringshistorie her. Men Oh Land gav os for lidt.

Hun kom egentlig med på årets Northside, fordi First Aid Kit aflyste. Oh Land hyldede det svenske band med et af deres numre.

Men hendes eget "Renaissance Girl" jabbede afsted. Kun "Son of a Gun" og et par enkelte andre numre kom til deres ret med elektroniske beats omkring sig. For Oh Lands stemme er fantastisk.

Da hun sang "Sunlight" var der mest gråvejr at skue. Og generelt var problemet, at der hverken var rigtigt sortsyn eller den energi, som Oh Land, den internationale stjerne hun jo er, tidligere har leveret.

4 stjerner Barselona, lørdag, Blue Stage

3 stjerner Oh Land, lørdag, Green Stage

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Aarhus

Bølge af indbrud i fritidshuse: Kan være samme gerningsmænd

Aarhus

Skunk, salgsposer og slagvåben i bilen: Nervøse bilister afsløret

Annonce