x
Annonce
Østjylland

Dokk1 bliver forsinket og dyrere

<p>Dokk1-byggeriet er forsinket, og der går omkring et halvt år inden det åbner.</p>

Dokk1 og de nye havnepladser løber op i 2,1 milliarder kroner. Det er 400 mio. kr. dyrere, end da man valgte projektet.

Århusianerne må væbne sig med tålmodighed, inden de kan låne bøger, drikke kaffe og nyde udsigten ud over havnebassinet i kommunens kommende fælles hovedbibliotek og borgerservice, Dokk1. Samtidig er budgettet vokset med 400 mio. kr., siden det blev besluttet.

Annonce
<p>Den sidste del af åbningen ned mod Europaplads er med i den samlede projektsum på 2,1 mia. kr.</p>

Nøglerne skulle have været udleveret her ved årsskiftet, men på grund af en forsinkelse bliver det nu tættere på 1. april, inden kommunen får huset overdraget og hovedbiblioteket og borgerservice kan begynde at flytte ind og indrette lokalerne i det nye kommunale oplevelseshus på 28.000 kvadratmeter. Dermed er selve åbningen af Dokk1 foreløbig også udsat til om et halvt år.

Dokk1 åbner i sommeren 2015

Efter planen er Dokk1 klar til åbning medio 2015.

Bygningens bruttoetageareal: 28.000 m2

Areal til bibliotek og borgerservice: ca.17.500 m2

Areal til udlejning: 10.500 m2

Areal til ankomstcenter: 500 m2

Arealer til teknik og depot: 4000 m2

Kælder: Volumen med plads til automatisk p-anlæg med 1000 biler

Overdækket udeareal under bygningen: 10.500 m2

Antal forventede daglige besøgende: 3500 personer

Antal p-pladser: 1000 stk.

Antal cykelparkeringspladser: 500 stk.

<p>Under Dokk1 vil den kommende letbane stoppe, ligesom der er p-kælder til 1.000 biler.</p>

Forsinkelsen skyldes ifølge kommunens projektchef, Niels Vad Sørensen, uforudsete udfordringer i undergrunden, da man lavede kælder og fundament. En forsinkelse, man altså ikke har kunnet indhente siden hen.

»Det er et utroligt kompliceret hus at bygge, så derfor er det skredet en to-tre måneder,« siger Niels Vad Sørensen.

En anden og mere uofficiel forklaring fra andre kilder lyder, at der lige nu er så mange håndværkerentrepriser i gang samtidig, at håndværkerne ofte må vente på hinanden, så arbejdet trækker ud.

Åbning trækker ud

En præcis åbningsdato er det også for tidligt at give et bud på.

»Vi kan endnu ikke sige med 100 procents sikkerhed, hvornår vi åbner, og om det bliver før eller efter sommerferien,« siger Niels Vad Sørensen.

Han er projektchef på hele Urban Media Space, som kommunen kalder det samlede byggeprojekt, der ikke alene omfatter Dokk1, men også havnepladser, å-udløbet, Kystvejens renovering med mere.

Havnepladsen og strækningen hen til Navitas er først færdig i slutningen af 2016. Men byggeriet af Dokk1 venter han færdigt i marts.

»Så bliver der en indkøringsperiode, fordi der er en masse teknik som ventilation, lys og computere, der skal indreguleres, og det kan komme til at tage en tid. Derefter følger indflytning af møbler, AV-udstyr, særlig belysning, bøger, materialer og kunst,« forklarer Niels Vad Sørensen.

Budgettet vokset

Hele det samlede projekt blev i 2009, da man valgte arkitektfirmaet Schmidt Hammer Lassens hus som vinder, budgetteret til 1,7 mia. kr. Men kommunens hidtil dyreste projekt bliver endnu dyrere, for nu er budgettet oppe på 2,1 mia. kr.

»Det skyldes flere ting. Dels har byrådet valgt at opgradere huset til energiklasse 1, og dels er der kommet nyt pumpe- og sluseanlæg i åen for tilsammen 79 mio. kr. Derudover har vi fået donationer fra A.P. Møller og Sallingfondene til en multisal samt en legeplads og et kunstværk udenfor for tilsammen 35 mio. kr., og det indgår i budgettet. Resten af forskellen op til de 2,1 mia. kr. er prisreguleringer siden 2009. Det er helt normalt, og det gør man i alle kommunale budgetter,« forklarer Niels Vad Sørensen.

Så budgettet er ikke skredet?

»Nej.«

Udlejning venter fortsat

Til gengæld er der ikke gang i udlejningen endnu. 10.500 kvadratmeter skal lejes ud for at medfinansiere byggeriet. En praksis som to juridiske eksperter tidligere her i avisen har beskrevet som ulovlig. Men kommunen fastholder, at den har lov til det, fordi den engang ad åre selv forestiller sig at skulle benytte lokalerne.

Foreløbig flytter den kommunale afdeling Sport og Fritid samt Event Aarhus ind i et midlertidigt lejemål i Dokk1 på et par hundrede kvadratmeter.

»Så kan vi samtidig bruge deres indretning som en demonstration over for de mange interesserede af, hvordan man kan indrette lejemålet,« forklarer Niels Vad Sørensen, der ikke ryster på hånden.

»Jeg har en fuldstændig sikker fornemmelse af, at det nok skal blive lejet ud.«

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Kampklædt politi med våben i Aarhus C: Mand ført ud fra opgang med hætte trukket op over hovedet

Leder

Ærgerlig men forudsigelig død

De robuste overlever coronaen. De skrøbelige risikerer at dø, hvis de bliver smittet. Det sidste er sket for det hyggelige Vilhelmsborg Festspil, der i 30 år har været vist i fri luft på scenen i skoven mellem Beder og Mårslet. Selv en tur i respirator i sidste øjeblik ville ikke være nok. Den kommende tid er så usikker, at premieren 1. august er opgivet. Ingen kunne være sikker på, at de nødvendige penge kunne spilles ind, og sponsorer holder sig tilbage, fordi de ikke ved, om de får noget for pengene. Så Steen Jonsson Agger, der kun har været formand i halvanden måned, måtte fredag konstatere, at det var nødvendigt at sige stop. "Lene Kaaberbøls "Skammerens datter" bliver ikke vist til sommer. Festspillet er konkurs. Coronaen var den tue, der skulle til at vælte læsset. Økonomien hang i trevler, efter at festspillet siden 2016 har haft under 10.000 på tilskuerpladserne, sidste år kun 5700. Det meget kraftigt nedadgående tal af gæster var et vink med en vognstang om, at festspillet ikke ville blive ved at leve - ja, med mindre nogen ville lægge alle pengene i kassen. Indtægter på billetter og salg ved forestillingerne var der ikke meget af mere. Det er ærgerligt, at Aarhus bliver den attraktion mindre, men lukningen er en naturlig konsekvens af tilbagegangen. Lisbet Lautrup Knudsen lavede en succes som formand, da "Matador" blev vist i 2015 med området lavet om til Matador-huse, og maden var gammeldags dansk som stegt flæsk og kartofler med persillesovs. Det år gav et overskud på 150.000 kroner og lidt at tære af. Men det gik alt for stærkt nedad. På Vilhelmsborg har mange unge talenter prøvet sig af, og der er et flot fællesskab blandt alle. Bag kulissen har mange frivillige ydet et stort arbejde over måneder hver sommer. Men tilskuerne var for det meste mindst dobbelt så gamle som dem på scenen, fornyelsen udeblev, og så hører det automatisk op. Tiden byder på mange andre tilbud. Ganske få kilometer derfra har professionelle skuespillere fra Det Kongelige Teater optrådt på den udendørs scene ved Moesgaard Museums tag i både 2017 og 2019, og musicals har kunnet ses så mange andre steder. Fredericia Teaters opsætninger blev rigtig gode. Men døde af det. Om nogen har mod på at genoplive Vilhelmsborg Festspil, må tiden vise. Men formen skal fornyes, hvis det skal lykkes.

Danmark

Liveblog: 77 personer er døde med coronavirus i Danmark - de blev i snit 81 år

Aarhus

Overlæge: - Det er fortrinsvis de unge og raske, vi har i respirator

Annonce