Annonce
Alarm 112

Dom: Kvinde var ikke skyld i cykelrytters død

Arkivfoto: Axel Schütt

Skiltning ved cykelløb var ringe, og frivillige vagter advarede ikke kvinde før sving, fremgår det af dom.

En 28-årig kvinde var uden skyld i, at den unge cykelrytter Andreas Byskov Sarbo mistede livet under en enkeltstart i cykelløbet Tour de Himmelfart den 31. maj i fjor.

Det fremgår af begrundelsen for dommen i sagen, som Retten i Aarhus har offentliggjort på sin hjemmeside onsdag.

Ulykken skete i krydset mellem Drammelstrupvej og Ballevej i Balle uden for Odder. Her blev 18-årige Andreas Byskov Sarbo, der blev anset for at være et talent, påkørt frontalt af kvinden og mistede livet.

Dommen i sagen blev afsagt mandag i denne uge. Her blev kvinden, der var tiltalt for uagtsomt manddrab og for at tilsidesætte væsentlige hensyn til færdselssikkerheden, idømt en bøde på 1500 kroner.

Den forholdsvis beskedne straf vakte blandt andet på de sociale medier en vis opsigt og undren.

I forbindelse med afgørelsen ville Retten i Aarhus telefonisk kun oplyse dommens konklusion - ikke dens præmisser. Forsvarsadvokat Camilla Ernst ønskede ikke at udtale sig om sagen.

Ritzau bad derfor Retten i Aarhus om aktindsigt i dommen. Retten oplyser, at den har modtaget flere lignende henvendelser, og at den derfor har valgt at offentliggøre dommen.

Af præmisserne fremgår det, at kvinden blev frifundet for de alvorligste anklager, herunder anklagen om uagtsomt manddrab.

Kvinden er alene dømt for at have overset to midlertidigt opsatte skilte i forbindelse med, at hun svingede til venstre ad Ballevej.

Det ene var et midlertidigt opsat skilt, som forbød venstresving, og som var placeret på fortovet. Det andet var et hjemmelavet "ensrettet"-skilt.

Retten mener imidlertid, at skiltningen på stedet i øvrigt var så dårlig, at kvinden ikke kunne dømmes for at have tilsidesat væsentlige hensyn til færdselssikkerheden.

De skilte, som skulle advare om, at strækningen var ensrettet, var nemlig umiddelbart ikke synlige, når man kom fra den retning, som kvinden gjorde.

De var placeret i lav højde, cirka 60 centimeter over jorden, parallelt med vejen.

På stedet var også to frivillige vagter. De to sad ved krydset i hver sin festivalstol, og ifølge kvindens forklaring, som retten har lagt til grund for dommen, så gjorde de ikke tegn til, at kvinden ikke måtte svinge ned ad Ballevej.

Vagterne har en anden forklaring. Problemet er bare, at deres forklaringer er forskellige, og retten mente derfor ikke, at de kunne danne grundlag for at dømme kvinden.

Desuden har den ene af vagterne i sin forklaring på flere væsentlige punkter understøttet kvindens forklaring.

Kvinden er derfor alene dømt for en simpel overtrædelse af færdselsloven, nemlig at have overset to skilte, og det er det, som har udløst en bøde på 1500 kroner.

Anklagemyndigheden har to uger fra domsafsigelsen til at overveje, om den vil anke dommen til Vestre Landsret.

Horsens Folkeblad har været i kontakt med Odder Cykelklubs formand Torben Kristensen for at spørge til, hvordan klubben forholder sig til de ting, som ligger til grund for dommen. Formanden henviser til Danmarks Cykle Union og Danmarks Idrætsforbund og fastslår, at Odder Cykelklub på nuværende tidspunkt ikke selv har nogen kommentarer

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Se hele listen: Her er lå de bevaringsværdige bygninger, der er revet ned

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Aarhus

Oversvømmelser lukkede to veje, og så blev folk tossede: - Vi fik fingeren og skældud

Østjylland

Politi advarer om risiko for akvaplaning efter uheld på østjysk motorvej: Det er meget farligt

Annonce