Annonce
AGF

Dommer-eksperten er slet ikke i tvivl: Der er straffe, og VAR gjorde fuldstændig, som det skulle i AGF-kamp

FC Københavns Jonas Wind sparkede straffe i 11 minutters tillægstid søndag aften. Han scorede til 3-3 og kostede dermed AGF to point. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
FC Københavns straffespark blev debatteret mangt og meget på sociale medier efter søndagens kamp mod AGF. Århus Stiftstidende har spurgt en af Europas førende lovfortolkere, om hvad han synes om situationen.

FODBOLD: Superliga-kampen søndag aften mellem AGF og FC København blev pludselig ekstremt dramatisk til allersidst. FC København scorede og udlignede på kampens allersidste spark efter en speciel situation, hvor dommer Jørgen Daugbjerg Burchardt egentlig havde fløjtet kampen af, men derefter dømte straffe til FC København.

Århus Stiftstidende har stillet Jan Carlsen alle de spørgsmål, som der blev stillet på sociale medier efter kampen. Jan Carlsen er dommerobservatør og er en af Europas førende fortolkere af fodboldloven. Han er blandt andet også med til at oversætte fodboldloven fra engelsk til dansk. Han har dog ikke set andet end højdepunkter fra gårsdagens kamp.

Her er, hvad han sagde med journalistens spørgsmål i kursiv.

Jan Carlsen. Tak fordi du ville være med. Det første spørgsmål er: Kan man egentlig sætte en kamp i gang igen, efter dommeren har fløjtet af, som det skete i går?

Ja, det er heldigvis et af de lette spørgsmål. Det kan man godt. Både efter fodboldlovens paragraf 5 og efter VAR-protokollen. Forudsætningen er, at dommeren ikke har forladt banen. De kan altså ikke gå ned i omklædningsrummet og finde ud af noget for så at kalde folk op igen. Men teknisk set er det muligt. Og man har endda i Bundesligaen haft en situation, hvor der blev fløjtet af efter 1. Halvleg, hvor spillerne så gik deres vej uden at vente på VAR-tjekket, så dommeren måtte hente dem op igen. Lovteknisk er der ingen problemer.

Så altså så længe dommeren bare ikke har forladt banen, er der ingen problemer. 

Korrekt.

Annonce

Dommeren fløjter for tidligt

Det leder lidt videre til det næste spørgsmål. Gør Jørgen Daugbjerg Burchardt det rigtige jævnfør VAR-protokollen ved at fløjte af? 

Det gør han ikke, og det har han også selv erkendt. Det, der typisk sker, er, at når der er 15-30 sekunder igen, vil VAR tage dommeren over headsettet og sige: "Vi har ikke noget herude, du skal kigge på. Du kan fløjte af, når du synes". Men så opstår problemet jo, når sådan noget som det her sker i de sidste sekunder.

Hvad skulle han have gjort. 

Ladet vær med at fløjte af.

Altså lade spillet fortsætte og gjort som altid. 

Yes. Så ville han have fået at vide, at "vi tjekker, vi tjekker", og så ville de have overvejet, om de skulle kalde ham ud til skærmen, som de også endte med at gøre her. Og så ville det stadig være hans afgørelse, der er den endelige. VAR gør alt rigtigt. Det eneste problem er, at Jørgen får fløjtet får tidligt.

Annonce

Tillægstid er suverænt dommerens skøn

Så lige nøjagtigt i den her situation, er der ikke et problem med VAR. 

Nej, det er ikke et VAR-problem. Det er simpelthen en dommer, der er for hurtig på aftrækkeren, som han også selv har erkendt.

Nu kommer vi så til et spørgsmål, som du så måske ikke kan svare på, når du ikke har set hele kampen. Hvorfor var der lagt seks minutter til anden halvleg? 

Helt generelt kan man sige, at tillægstid er suverænt dommerens skøn, og det kan opstå på mange forskellige måder. Det kan opstå på baggrund af udskiftninger, som typisk tager cirka 30 sekunder pr. styk, hvis de er foretaget nogenlunde normalt. Der kan også være et spørgsmål om skadesbehandlinger eller om målmænd, der hiver katten meget i halen ved målspark. Og så kan det være alt muligt andet.

Superliga, 18. runde

FC København – AGF 3-3 (1-3)

Mål: 1-0 Jonas Wind (15.), 1-1 Patrick Mortensen (21.), 1-2 Patrick Mortensen (27.), 1-3 Patrick Olsen (29.), 2-3 Mohamed Daramy (56.), 3-3 Jonas Wind (90., straffespark)

FCK (4-3-3): Kalle Johnsson – Karlo Bartolec, Mathias ’Zanka’ Jørgensen, Victor Nelsson, Nicolai Boilesen – Lukas Lerager (Kamil Wilczck, 85.), Carlos Zeca, Rasmus Falk – Mohamed Daramy (Mustapha Bundu, 66.), Jonas Wind, Viktor Fischer (Pep Biel, 66.)

AGF (4-1-4-1): Kamil Grabara – Kevin Diks (Alexander Munksgaard, 84.), Sebastian Hausner (Jesper Juelsgård, 78.), Bubacarr Sanneh, Casper Højer Nielsen – Nicolai Poulsen – Gift Links (Milan Jevtovic, 84.), Patrick Olsen, Albert Grønbæk Erlykke (Benjamin Hvidt, 78.), Jon Dagur Thorsteinsson (Mathias Jørgensen, 68.) – Patrick Mortensen

Advarsler: Lukas Lerager, Nicolai Poulsen, FCK. Nicolai Poulsen, Bubacarr Sanneh, Mathias Jørgensen, AGF

Dommer: Jørgen Burchardt

Tilskuere: 0 I Parken

Oven i det kommer også, at hvis der har været andre VAR-sager i den halvleg, så vil det også blive lagt til. Så rent praktisk foregår det på den måde, at når en kamp nærmer sig slutningen, vil VAR-bilen måske sige: "Vi har brugt to minutter af din tid herude." Og dommeren vil sige "Okay, jeg har måske brugt tre minutter på banen". Og så ligger man de to ting sammen og får fem minutter. Det er bare et eksempel, men der er sådan set to faktorer. Og så skal man stadig huske, at når man har tillægstid kan der sagtens ske noget i tillægstiden, der gør, at den bliver endnu længere.

Du nævner de 30 sekunder ved indskiftninger. I går er der i anden halvleg otte indskiftninger, men flere af dem blev foretaget på en gang. Hvis et hold nu foretager to indskiftninger på en gang, skal der så lægges et minut til?

Nej. De 30 sekunder er vejledende, men man kan godt forestille sig, at hvis der er to mand, der skal ind, kan det nok ikke gøres på 30 sekunder. Det kan sagtens fraviges i den ene eller anden retning. Nogle gange kommer spillerne jo ræsende ud, og andre gange har de positioneret sig selv ved fjerneste hjørneflag. Udskiftningerne alene kan trække en god del af tiden.

Der blev også givet fem gule kort i anden halvleg i går. Hvad har det af betydning for tillægstid? 

Det kommer an på, om der har været lange procedurer. I princippet kan man godt lægge tid til, hvis det tager et halvt minut at forklare en spiller, hvad han har gjort. Til allersidst i dommerloven står der, at man skal "lægge den tid til, som går tabt af anden grund". Så der er noget elastik i det.

Annonce

Der var straffe

Okay. Hvis vi kigger på selve forseelsen, hvor bolden rammer armen på Benjamin Hvidt. Er der straffe? 

Ja. Helt klart. Den arm er alt for langt ude fra kroppen. Man kan godt argumentere for, at bolden kommer fra kort afstand, men reglerne er krystalklare på det her punkt. Så kan man diskutere, om reglerne er rigtige. Men når reglerne er, som de er, er man nødt til at dømme efter dem.

Når jeg ser på fodboldlovens del om hands, ser jeg blandt andet faktorer som, at armen er over skulderhøjde eller om spilleren kan undgå at blive ramt. Er det ikke nogle ting, som taler for Benjamin Hvidts sag?

Der er jo aldrig noget, der er sort eller hvidt. Når man går op i en luftduel på den måde med armene strakt så langt ud til siden, som Benjamin gør, så spiller man med risiko. Nogle gange går det godt, andre gange går det knapt så godt. Der er lovmæssigt intet at komme efter i relation til straffesparket.

Annonce

VAR gør alt rigtigt

Er forseelsen tydelig nok til, at VAR kan omdømme det?

Hvis Jørgen ikke havde dømt det, og det gjorde han jo ikke, skulle VAR gå ind og intervenere på den. Det er et klokkeklart eksempel på, at VAR skal melde ind.

Så er det her er et bevis på rigtig god brug af VAR?

Ja. Det er det faktisk. Her gør VAR fuldstændig, hvad det skal. Så sker der noget kommunikationsmæssigt, hvor Jørgen fløjter for tidligt. Men VAR er totalt uskyldig i den her sag og gør lige nøjagtigt, hvad det skal.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

På mandag kan man igen købe billet til en AFG-kamp

Annonce