Annonce
Østjylland

Dommere var vilde med grønlandsk streetart

Fremover bliver det lidt mere spædende at sejle ind i havnen i den sydgrønlandske by Qaqortoq. Det skyldes to vægmalerier, som Odder-kunstneren Heidi Zilmer har en stor andel i. Privatfoto

Unge grønlændere i sydgrønland har denne sommer lavet to store vægmalerier under ledelse af Odder-kunstneren Heidi Zilmer. Den oprindelig plan var kun et.

Qaqortoq: En stor blå pukkelhval svømmer hen over den røde gavl på Great Greenlands bygning på havnen i Qaqortoq. På en anden stor væg lidt derfra flagrer håret på en smuk kvinde og bliver til haler på en hval. Streetarten afspejler den grønlandske natur og historie, og de er udvalgt efter en motivkonkurrence blandt byens unge.

- Projektet bag værkerne hedder Sanasa på grønlandsk, og det betyder "Lad os bygge noget". Og det har de unge i høj grad gjort. Ud over at udvikle deres kreative og kunstneriske potentiale har det givet dem indsigt i forskellige håndværk, da de har været med fra første lille skitse til det store færdige resultatet var på plads, siger Heidi Zilmer, der er uddannet maler, men har specialiseret sig i forskellige dekorationsteknikker og blandt andet arbejder med håndlavede tapeter. Hun har base i Odder, men har grønlandske rødder og har denne sommer tilbragt et par måneder i Qaqortoq.

Annonce

Projektet bag værkerne hedder Sanasa på grønlandsk, og det betyder "Lad os bygge noget". Og det har de unge i høj grad gjort.

Heidi Zilmer, tapetmager og kunstner fra Odder
Det blev lavet otte skitser til, hvordan man kan dekorere havnefronten. To af dem er allerede lavet - måske kommer flere af dem op næste sommer. Privatfoto

Et blev til to

Motiverne på husene blev udvalgt efter en konkurrence først på sommeren. De indkomne forslag blev siden bearbejdet og videreudviklet i en workshop med de unge under vejledning af den lokale kunstner Bolatta Silis-Høegh og Heidi Zilmer.

Otte forslag var med i opløbet, og det var oprindeligt planen, at bare ét skulle op i stor skala. Men dommerkomiteen mente, at der var så meget kvalitet i skitserne, at de valgte to.

Med skitserne på plads var næste udfordring at få motiverne udført i stor skala og monteret på væggene.

- Her fik vi yderligere hjælp af elever fra det lokale job-, vejlednings- og opkvalificeringscenter. Der blev regnet, tegnet, malet, klippet, boret og skruet. Mange lokale håndværksfirmaer trådte også til og hjalp os med materialer og det praktiske, siger Heidi Zilmer, der nu er tilbage i Danmark og netop har arbejdet med en tapetopgave på Marienborg Slot.

Tilbage til Grønland. De motiver, der ikke blev forstørret og sat op i Qaqortoq, bliver ikke gemt væk. Planen er, at et eller flere af dem kommer op i løbet af de næste års tid i et samarbejde mellem de lokale erhvervsdrivende, de unge og byens skoler.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce