Annonce
Østjylland

Dommere var vilde med grønlandsk streetart

Fremover bliver det lidt mere spædende at sejle ind i havnen i den sydgrønlandske by Qaqortoq. Det skyldes to vægmalerier, som Odder-kunstneren Heidi Zilmer har en stor andel i. Privatfoto

Unge grønlændere i sydgrønland har denne sommer lavet to store vægmalerier under ledelse af Odder-kunstneren Heidi Zilmer. Den oprindelig plan var kun et.

Qaqortoq: En stor blå pukkelhval svømmer hen over den røde gavl på Great Greenlands bygning på havnen i Qaqortoq. På en anden stor væg lidt derfra flagrer håret på en smuk kvinde og bliver til haler på en hval. Streetarten afspejler den grønlandske natur og historie, og de er udvalgt efter en motivkonkurrence blandt byens unge.

- Projektet bag værkerne hedder Sanasa på grønlandsk, og det betyder "Lad os bygge noget". Og det har de unge i høj grad gjort. Ud over at udvikle deres kreative og kunstneriske potentiale har det givet dem indsigt i forskellige håndværk, da de har været med fra første lille skitse til det store færdige resultatet var på plads, siger Heidi Zilmer, der er uddannet maler, men har specialiseret sig i forskellige dekorationsteknikker og blandt andet arbejder med håndlavede tapeter. Hun har base i Odder, men har grønlandske rødder og har denne sommer tilbragt et par måneder i Qaqortoq.

Annonce

Projektet bag værkerne hedder Sanasa på grønlandsk, og det betyder "Lad os bygge noget". Og det har de unge i høj grad gjort.

Heidi Zilmer, tapetmager og kunstner fra Odder
Det blev lavet otte skitser til, hvordan man kan dekorere havnefronten. To af dem er allerede lavet - måske kommer flere af dem op næste sommer. Privatfoto

Et blev til to

Motiverne på husene blev udvalgt efter en konkurrence først på sommeren. De indkomne forslag blev siden bearbejdet og videreudviklet i en workshop med de unge under vejledning af den lokale kunstner Bolatta Silis-Høegh og Heidi Zilmer.

Otte forslag var med i opløbet, og det var oprindeligt planen, at bare ét skulle op i stor skala. Men dommerkomiteen mente, at der var så meget kvalitet i skitserne, at de valgte to.

Med skitserne på plads var næste udfordring at få motiverne udført i stor skala og monteret på væggene.

- Her fik vi yderligere hjælp af elever fra det lokale job-, vejlednings- og opkvalificeringscenter. Der blev regnet, tegnet, malet, klippet, boret og skruet. Mange lokale håndværksfirmaer trådte også til og hjalp os med materialer og det praktiske, siger Heidi Zilmer, der nu er tilbage i Danmark og netop har arbejdet med en tapetopgave på Marienborg Slot.

Tilbage til Grønland. De motiver, der ikke blev forstørret og sat op i Qaqortoq, bliver ikke gemt væk. Planen er, at et eller flere af dem kommer op i løbet af de næste års tid i et samarbejde mellem de lokale erhvervsdrivende, de unge og byens skoler.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

AGF

Stort tema om talentudvikling i AGF: Fra glemt sølvhold, transitionstræner til talenter der gik andre veje

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce