Annonce
Sport

Dovne Darko er blevet seriøs

Randers Cimbria spiller tv-kamp mod Horsens. Til at kommentere kampen er DK4-vært og tidligere basketspiller Thomas Bilde. Han vurderer og konkluderer på Cimbrias præstation fra 2. division til slutspillet i Basketligaen.

En af de største forhindringer mellem Bakken Bears og finaleserien er Horsens ICs Darko Jukic.

Der er noget ustoppeligt over Darko Jukic.

Annonce

Når han - som i mandagens første semifinale mellem Horsens IC og Bakken Bears - slog bolden i jorden et par gange mellem benene. Accelererede, steg til vejrs og lagde bolden i kurven over hovedet på to-tre tamme bjørne.

Der er noget dejligt udansk over det. Og ikke kun fordi at Horsens-spilleren er født i Montenegro. Dét er direkteheden. Flyt jer, nu vil jeg score. Igen.

Og det gjorde han så. I hvert fald i første periode i mandagens semifinale, inden Bakken-mandskabet fik strammet grebet om den talentfulde spiller.

»De begyndte at dække mig meget tæt, selv når jeg løb op ad banen. Så jeg følte, jeg måtte træde et skridt tilbage og lade Skyler (Bowlin, red.) og Keane (Thomann, red.) komme til. I stedet koncentrerede jeg mig om at skabe plads og rebounde,« siger Darko Jukic.

Det blev trods alt til 19 point. Men han mærkede i den kamp bagsiden af medaljen ved at have markeret sig som en profil hele sæsonen i gennem.

»Jeg brændte mine treere og det var dét, de ønskede med deres opdækning. Jeg kan mærke, at de respekterer mit drive. De træder lige to skridt tilbage. Især kan jeg se i øjnene på Nicolai Iversen, at han er nervøs for mig. Det må du gerne skrive,« griner Darko Jukic.

Venskablige drillerier eller ej, så er der noget at være bange for.

Darko Jukic er nummer tre på topscorelisten for grundspillet med et snit på 21,74 point per kamp, nummer fire på reboundlisten (8,84) og nummer tolv på assistlisten (3,35).

Bears bliver nødt til at dække ham tæt hele serien, hvis det igen i år skal blive til deltagelse i finaleserien.

Men forwardens spil kommer næppe helt bag på trænerstaben i Bakken.

For det første fordi, de også kan læse statistikker og ikke har glemt Jukic' 33 point mod Bears i januar. Og for det andet på grund af den lille kuriositet at Darko Jukic' svigerfar hedder Steffen Wich. Jep, selv samme mand, der er head coach i Bakken Bears.

»Men det tænker jeg slet ikke over. Det er ikke noget, vi snakker om. Måske fyrer jeg lige en kommentar af til min kæreste hvis vi slår dem,« siger Darko Jukic, der må have moret sig godt til næste familiekomsammen efter Horsens' sejr over Bears i januar, hvor han scorede de 33 point.

Men Jukic' evner kunne lige så vel være udfoldet i en Bakken-trøje.

Ikke på grund af familieforbindelsen, men fordi talentet og den århusianske mesterklub kiggede hinanden i øjnene før sæsonen.

»Og da jeg så første halvleg i går undrede jeg mig da også over, hvorfor han ikke spillede for os,« griner Michael Piloz direkte adspurgt.

Han er sportsdirektør i Bakken Bears og flirtede med Jukic. Med det blev ved snakken, fortæller hovedpersonen:

»Jeg snakkede med Bakken, men jeg følte ikke, at de kom med et godt nok tilbud. Horsens holdt kontakten til mig, og så endte jeg med at skrive under med dem ret sent,« siger Darko Jukic.

De to er dog enige om, at de sagtens kan se et samarbejde i fremtiden.

»Med de statistikker, han har for denne sæson, ser jeg klart ham tage til udlandet. Men er situationen en anden omkring juni-måned, så ser vi da situationen an,« siger Michael Piloz.

»Lige nu koncentrerer jeg mig om slutspillet for Horsens IC og om at komme i finalen. Ellers er mine drømme for fremtiden altid at tage et skridt op, hvor end det er. Hvis jeg føler at kunne forbedre mig ved at tage til en anden dansk klub, så vil jeg gerne det. Ellers vil jeg gerne til udlandet igen,« siger Darko Jukic.

Han tog som 18-årig til den tyske Bundesligaklub Ratiopharm Ulm i Tyskland.

Et skifte, han langt fra fortryder, trods mangel på sportslig succes.

»Jeg lærte rigtigt meget af de spillere, som jeg har taget med mig. Og jeg føler, jeg ved, hvad der kræves, for at slå igennem.«

Et gennembrud, som slet ikke er urealistisk, skal man tro modstanderen i torsdagens anden omgang af semifinaleserien, Bakkens Michael Piloz:

»Hvis han har sig en dygtig agent og er en smule heldig, så kan han sagtens ryge et godt sted hen i udlandet. Han er det største fysiske talent, vi har herhjemme. I udlandet fodrer de svin med gode spillere på 1,80 meter, men når man er to meter høj og kan bevæge sig som ham, så kan man komme langt,« siger Michael Piloz.

»Mange i Danmark ser mig som en doven spiller, sådan tænker jeg ikke selv på det, men jeg ved godt, at jeg er doven. Min største udfordring lige nu, er, at jeg skal lære at være på. Jeg kan godt falde mentalt ud af en kamp flere gange, men jeg skal lære at være fokuseret. Der er mange, der siger, at jeg ser doven ud, men jeg synes selv, at det er fordi, jeg mangler stabilitet. Jeg skal lære det, og det kan Allan Foss (træner, Aabyhøj, red.) lære mig. Han bliver ved og ved og ved med at sige det samme ting til mig, så på et tidspunkt skal det jo nok sive ind.«

Ovenstående citat er sagt af Darko Jukic til denne avis for to et halvt år siden. Dengang var han ny mand i Aabyhøj Basketball. Et ungt stortalent, som man forventede sig meget af.

Talentet blev aldrig rigtigt indfriet i det århusianske men daværende træner Allan Foss havde gennemskuet talentet, som han dengang så som et af de største i landet:

»Jeg vil ikke kalde det dovenskab, men mere en dårlig vane. Dem har han flere af, men den værste er, at han ikke giver sig 100 procent altid. Hvis han vil mere med sit basketball, så skal han smide den vane fra sig, for ellers bliver han ikke til mere, end han er nu,« lød kritikken fra Aaby-træneren.

Da Darko Jukic i sommer besluttede sig for at skifte klub, besluttede han sig også for noget andet:

»Jeg vidste, at jeg kunne præstere bedre, end jeg gjorde i Aaby. Jeg ville tage min egen karriere seriøst, så jeg trænede hårdt og var sulten efter succes. Nu spiller jeg alle kampe som var de min sidste. Med en anden mentalitet, mere aggressiv,« siger Darko Jukic i dag.

Det er næsten overflødigt at skrive, at Jukic' statstik for denne sæson taler for sig selv.

Dovne Darko er blevet seriøs.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Gå - lad Aarhus bliver Danmarks gå-by nr. 1

Bølgerne går højt omkring byudviklingen i Aarhus, og denne avis har sammen med FO netop afholdt et offentligt møde derom på rådhuset. Der var mødt omkring 500 op til mødet (om det er mange i en by med 300.000 indbyggere, skal jeg ikke kunne sige), og det har allerede forårsaget et par læserbreve. I dag (21. ds.) et af Svend Carstensen, der anbefaler at bygge boliger i midtbyen uden parkeringspladser. Man må så købe sig til en parkeringsplads eller/og cykle. Begge synspunkter – boliger uden parkeringspladser og at cykle – var fremme på mødet. Det at cykle blev fremhævet igen og igen og bliver det i øvrigt meget ofte alle steder. Og det er helt sikkert også sundt og ikke miljøbelastende. Men hvorfor er der aldrig én, der nævner, at man kan gå. Det er da helt uden mekanisk hjælpemiddel af nogen art og lever på den måde fuldstændig op til ønskerne om at nedsætte køb af al industrielt fremstillet. At vi så ikke når målet (i fht. CO2-udledning, red.) alligevel, er noget helt andet. Der skal globale krav om indskrænkninger på flyrejser, al godstrafik over på bane, og næste bilkøb skal være en el- eller hybridbil. Men det at gå er dejligt, sundt, og du ser og oplever meget mere, end hvis du sidder i egen bil eller i et offentligt transportmiddel. Selv bor jeg på Langenæs og bruger aldrig bilen, hvis jeg skal ind til midtbyen. Det tager et kvarter til tyve minutter, så er du ved banegården eller rådhuset, og fem minutter mere, så er du ved domkirken. GÅ-GÅ-GÅ. Lad Aarhus bliver Danmarks gå-by nr. 1, og lad København, som vi alligevel ikke kan nå, forblive Danmarks cykelby nr. 1.

Annonce