Annonce
Østjylland

Drømmen blev opfyldt: I e-sport kan en bleg dansker som mig få lov at køre mod Max Verstappen

21-årige Martin Christensen kører motorløb hjemme på sit værelse i Odder. Han kører for Williams eSport, så han har både teamkollegaer og ingeniører at sparre med. Og han dyster med en holdkammerat om at vinde DM, som vises på TV2 Sport. Foto: Morten Pape
Midt i april skal Martin Christensen køre sidste afdeling af det officielle DM i digital motorsport. Det kræver en god fysisk form at være med, men så dyster man også på lige fod med alle de andre racerkørere.

Odder: I garagen står en lille, sort Peugeot 206. Det er familiens bil nummer to, som Martin Christensen nogle gange kører i. Inde på sit værelse sætter han sig jævnligt bag rattet i en anderledes voldsom Porsche. Han er for andet år i træk med i DM i digital motorsport, og lige nu ligger han på andenpladsen ganske få point efter nummer et.

- Jeg har altid været interesseret i motorsport, og jeg har set Formel 1, siden jeg var 10 år. I sommeren 2018 så jeg Lando Norris køre e-racing, dengang kunne alle se, han var på vej i Formel 1. Så købte jeg noget billigt grej, det gav mig en mulighed for at køre mod rigtige racerkørere, siger Martin Christensen.


Annonce

Max Verstappen kører benhårdt. han er lidt af en bølle.

Martin Christensen


I dag er han 21 år og med på Williams E-sport-holdet, og når døren til hans værelse er lukket, kan man kun høre nogle kliklyde, når han skifter gear på rattet. Men et par hovedtelefoner sørger for masser af lyd i ørerne på Martin Christensen, når han kører løb.

Kører på lyden

- Jeg kan høre dækkene hvine og motorens omdrejninger. Man kører mest på lyden, når man skifter gear. Og jeg kan tale med min holdkammerat, siger Martin Christensen.

Han deltager nemlig i mere end det danske mesterskab, Porsche Esports Carrera Cup Denmark. Her er hans største konkurrent Lasse Bak, som fører mesterskabet, men de to kører også løb sammen.

Sidste år var de med i 24-timers løbet Daytona Iracing og vandt med to omgange foran bil nummer to.

- Efter det løb var vi anerkendte, og et par måneder senere kontaktede Williams os, siger Martin Christensen.

Annonce

Blev fanget

I løbene bliver kørerne matchet med ligeværdige modstandere og henter ranglistepoint, og det er med til gøre det sjovt.

- Jeg blev fanget af sporten. Jo flere løb, du vinder, desto højere rating får du. For at begynde skal du bare have en computer af nogenlunde kvalitet og et entry-sæt med rat og pedal. Det koster 1500-2000 kroner. Det kommer du langt med, og hvis du alligevel ikke er interesseret, så kan du sælge det igen, for digital motorsport er blevet populært på det seneste, siger Martin Christensen.

Digital motorsport

Dansk Automobil Sport Union tilbyder licens til digital motorsport, så man kan køre med om mesterskaber. Desuden kan man læse om internationale serier mv. på esport-racing.eu

Da corona kom til, og mange professionelle løbsserier måtte aflyse, lavede de lynhurtigt tv-transmitterede virtuelle løb med kørerne, så publikum kunne følge serier som IMSA og Indycar i USA.

Annonce

Bag rattet i fire timer

I dag har Martin Christensen selv udstyr for omkring 90.000 kroner. Pedalerne kan klare et tryk på 80 kilo, så de fungerer realistisk, og førersædet er godkendt, så det kan bruges i en rigtig bil. Rattet har masser af knapper, computerskærmen er bred og buet, og alt er sat sammen i en aluramme. Tingene skal fungere, for i de længste løb sidder Martin Christensen bag rattet fire timer i træk.

Foreløbig har Martin Christensen investeret 90.000 kroner i sit udstyr, men man kan begynde med en investering på et par tusinde kroner. Foto: Morten Pape

Han løber også tre-fem gange om ugen og lave coretræning to-tre gange hver uge for at styrke kroppen. Men det er ikke en vellønnet sport. Martin Christensen får en grundbonus på 400 pund om måneden, og hvis det ikke var for coronavirussen, ville han formentlig også kunne besøge Williams-fabrikken og overvære et par Formel 1-løb hos teamet.

- Men der er faktisk flere, der er gået fra digital motorsport til rigtig motorsport. Og i sport kan en bleg dansker som mig få lov at køre mod Max Verstappen (topkører i Formel 1, red.). I ét løb kvalificerede han sig bag Lasse og mig. Han er lidt af en bølle, han kører benhårdt, ligesom vi ser på tv, siger Martin Christensen med beundring i stemmen.

Annonce

Vil være lærer

Sidste år blev han nummer to i den dansk Porsche Carrera Cup efter Lasse Bak, og en del af præmien var en tur på Jyllands-Ringen, hvor Martin Christensen fik 10 omgange bag rattet i en VW Scirocco-racer. Og det var en oplevelse.

- Rigtigt ræs har aldrig været et mål for mig. Men skulle muligheden byde sig, så tager jeg alle dage imod det. Jeg har haft nogle rigtigt gode lærere på Vestermarkskolen og Skovbakkeskolen, og det har inspireret mig, så jeg kunne godt tænke mig at blive lærer, siger Martin Christensen, der også er ansat hos Løvbjerg, hvor han har arbejdet sig op fra at være flaskedreng til at være lukkeansvarlig.

Sådan ser Martin Christensens bil ud på tv-skærmen. Bilen har nummer 2, fordi han blev nummer 2 i DM-serien sidste år. Foto: Esport Racing

Men lørdag 17. april skal han have lukket sidste afdeling af DM i Porsche Carrera Cup Denmark med to sprintløb, som bliver vist på TV2 Sport klokken 20. Den samlede førsteplads vil give en præmie på 50.000 kroner.

- På grund af dækslid bliver du nødt til at køre konservativt, så du kan angribe til sidst. Så der er også noget strategi at tænke over, siger Martin Christensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Norddjurs indsamler corona-historier

Annonce