Annonce
Aarhus

Drømmer du om at blive arkitekt? Ny gymnasielinje med fokus på design og arkitektur

Fra næste år kan elever på Aarhus Katedralskole vælge en studieretning med matematik, arkitektur og design på A-niveau. Arkivfoto: Jens Thaysen

Som det allerførste gymnasium i landet vil Aarhus Katedralskole fremover udbyde en uddannelseslinje dedikeret til arkitektur og design.

AARHUS: Skal du snart starte i gymnasiet, og drømmer du om at blive arkitekt? Eller har du blot interesse for design og arkitektur?

Så er den nye linje på Aarhus Katedralskole måske noget for dig.

For som det første gymnasium i landet, udbyder skolen fra august 2019 en studieretning, hvor arkitektur og design er i højsædet.

Dispensationen fra undervisningensministeren kom tirsdag, til stor glæde for rektor Lone Eibye Mikkelsen.

- Dispensationen er givet med begrundelse i en særlig lokal styrkeposition og et særegenet uddannelsesmiljø, som man ikke kan finde andre steder i landet, siger hun i en pressemeddelelse.

Annonce
Lone Eibye Mikkelsen, rektor på Aarhus Katedralskole, glæder sig over, at de fra august 2019 kan tilbyde en undervisningslinje rettet mod de elever, der har interessen for design og arkitektur. Foto: Morten Dueholm

Naturlig placering i Aarhus

Studieretningen er støttet af Arkitektskolen Aarhus, Erhverv Aarhus og en række tegnestuer i byen, blandt andet C.F. Møller og Kjaer og Richter.

Aarhus Katedralskole har i forvejen haft et stærkt fagligt samarbejde med Arkitektskolen Aarhus gennem en årrække, og eleverne på den nye studieretning vil i endnu højere grad få mulighed for at opleve læreprocesser i teori og i mere værkstedorienteret undervisning.

- Aarhus har gennem tiden spillet - og spiller stadig - en stor rolle i udviklingen af dansk arkitektur. Derfor er det naturligt, at en gymnasielinje med fokus på arkitektur og desgin placeres i Aarhus, siger Kristine Leth Juul, prorektor ved Arkitektskolen Aarhus.

På studieretningen vil man have matematik, design og arkitektur på A-niveau, og den kombination er på ingen måde tilfældig:

- Matematik udgør i dag et uomgængeligt redskab i alle materielle designprocessor, og vi ønsker netop at skabe naturvidenskabeligt velfunderede studenter, der samtidig har kompetencer inden for innovation og design, siger Lone Eibye Mikkelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En opvisning i socialdemokratiske valgløfter

Da Helle Thorning-Schmidt i 2011 tiltrådte som Danmarks første kvindelige statsminister, blev det hurtigt klart, at det reelt var de radikale, der sad på magten, mens stort set ingen af hendes socialdemokratiske mærkesager og valgløfter blev gennemført. Da landets næste kvindelige statsminister, Mette Frederiksen, mandag kunne præsentere sin første finanslov, var det det stik modsatte - en opvisning i hvordan man sætter sig på magten og gennemfører sine valgløfter, mens det radikale støtteparti blev kørt helt over. Anført af tidligere Aarhus-borgmester finansminister Nicolai Wammen lykkedes det at få lavet ikke alene en af de rødeste finanslove meget længe set. Der er samtidig fundet plads til at kunne gennemføre rigtig mange af de socialistiske løfter, som vælgerne blev stillet i udsigt op forud for valget i sommer. Godt nok er det helt store valgløfte om tidlig tilbagetrækning til de fysisk nedslidte endnu ikke gennemført, men rigtig mange af de øvrige løfter er faktisk. Ikke mindst fik psykiatrien et meget længe ventet løft. I årevis har området været forbigået og kraftigt underprioriteret, og derfor var det også helt på sin plads, at Wammen levede op til løfterne fra valgkampen og sikrede midler til en af vores samfunds mest udsatte grupper. Der er stadig plads til forbedring, men finansloven var på det punkt et skridt i den rigtige retning. Til gengæld må det være mere end svært for den radikale leder Morten Østergaard at kigge sine vælgere i øjnene i disse dage. Socialdemokraterne gav enkelte indrømmelser på indvandrerpolitikken, men ellers bankede Wammen for alvor de radikale på plads, og radikale vælgere må med skuffelse konstatere, at dagene, hvor partiet via Margrethe Vestagers ledelse styrede Danmark, endegyldigt er forbi. I hvert fald er det umuligt at se radikale aftryk på den økonomiske del af finansloven, som til gengæld desværre må skabe jubel hos SF og Enhedslisten. For endnu en gang er den socialistiske misundelsespolitik og mærkesager slået igennem for fuld kraft med ekstra arveafgift og øget offentligt forbrug. Radikale har ellers gentagne gange langet ud efter borgerlige regeringer og specielt støttepartiet Dansk Folkeparti, som er blevet beskyldt for at se stort på alt andet indvandringspolitikken, men det er lige præcis det samme, man med rette nu kan beskylde det tidligere borgerlige midterparti for. Det virker i hvert fald som om, at Morten Østergaard har givet køb på alle økonomiske ønsker for at få små indrømmelser på spørgsmål om indvandring. Det er stærkt bekymrende, for Østergaard burde have været garanten for, at den røde regering økonomisk blev trukket i retning af midten. Det blev den på ingen måde, og derfor fik vi den rødeste finanslov i mange år. Den er blottet for jobskabende initiativer og hensyn til erhvervslivet men til gengæld med en regering, der bruger stort set hele det økonomiske råderum i et hug. Det giver øget velfærd på kort sigt men kan på længere sigt blive en meget dyr fornøjelse.

Aarhus

Flere mænd ville se Mormon-musicalen

112

Spottede fællestræk ved villaindbrud: Tre mænd fra Aarhus idømt flere års fængsel

Annonce