Annonce
Aarhus

Drømmer du om din egen vindmølle? Århusianere vil bygge private vindmøller på Aarhus Havn

Tidligere visualisering af, hvordan det vil se ud med vindmøller på Aarhus Havn set fra kajen foran Isbjerget på Aarhus Ø. Arkivvisualisering: Planene
Om fem år håber Aarhus Vindmøllelaug at have opstillet fire vindmøller på Aarhus Havn. Som borger kan du få en andel af vindmøllen for 1500-1800 kroner. En investering, der gerne skulle være god for både miljøet og pengepungen.
Annonce

AARHUS: Drømmer du om at eje din egen vindmølle? Så får du måske nu chancen.

En gruppe århusianere har stiftet Aarhus Vindmøllelaug (AaVML), der vil bygge op til fire vindmøller på Aarhus Havn, som man som borger i Aarhus kan købe en andel i.

AaVML håber at bidrage aktivt til den grønne omstilling ved at producere vedvarende energi fra vindmøller og i processen forsøge at overbevise alle politikerne i Aarhus Kommune om, at der skal være flere vindmøller lokalt.

I øjeblikket henter Aarhus Kommune under tre procent af strømme fra grønne kilder, selvom målet fra kommunen er, at der skal være nul CO2-udslip i 2030.

- Det er nu vi skal handle, hvis vi skal i mål inden 2030. Det nytter ikke at vente med at handle til 2029 og bruge de næste ni år på at håbe på at nye teknologier pludselig dukker op, for så er løbet kørt, siger Peter Esmann, der er en af de seks initiativtagere bag AaVML og har job i vindmøllebranchen.

Annonce

God investering

For 1500-1800 kroner kan man eje en kilowatttime i en af de planlagte vindmøller fra AaVML, der gerne skal stå klar om fem år, håber de. Der er nemlig mange faktorer, der skal gå op i en højere enhed for at nå den pris.

På et år producerer en vindmølle cirka 20.000 megawatttimer om året. Derfor kan mange århusianere få del i vindmøllerne, hvilket også er håbet hos AaVML. De 20.000 megawatttimer vil kunne dække cirka 5.000 husstande om året.


Det er vigtigt for os at høre århusianerne og de eventuelle kritiske røster, der måtte være. Så vi håber mange vil komme og tale med os om tingene

Peter Esmann


- Vi tænker det som en god investeringen for både miljøet og pengepungen. Vi håber en masse århusianere vil købe en andel. Det er vigtigt for os, at det er et projekt for byens borgere, så de både bliver hørt og kan købe en andel, hvis de er interesserede, siger Peter Esmann.

Hvad får man så for den investering? Man hjælper selvfølgelig miljøet, og så håber de hos AaVML, at man får cirka 6-7 procent i afkast, og der er break-even efter cirka 10-15 år. Man skal dog tage forbehold for, at det er estimater

Annonce

Stor efterspørgsel

AaVML har holdt møder med NRGI, Siemens Gamesa og Vestas omkring at lave vindmøllerne på Aarhus Havn. Planen er, at Aarhus Kommune skal eje en af de fire vindmøller, mens de andre tre fordeles til firmaer og privatpersoner.

- Vi vil involvere private og firmaer, der, ligesom os, ser positivt på et grønt energiprojekt. Vi forventer, at mange aarhusianere vil være med til at støtte op om den grønne omstilling, ikke kun politisk, men også økonomisk. Så man kan opnå et sundt afkast på en grøn investering, siger Peter Esmann, der understreger, at projektet vil kunne gennemføres økonomisk forsvarligt uden offentlige tilskud.

Åbenhed er et nøgleord hos AaVML. Derfor kommer der også til at informationsmøde for borgerene i Aarhus efter sommerferien, hvor initiativtagerne vil fremlægge projektpræsentationen og et udkast til tidsplanen for offentligheden.

- Det er vigtigt for os at høre århusianerne og de eventuelle kritiske røster, der måtte være. Så vi håber mange vil komme og tale med os om tingene, siger Peter Esmann, der også håber på at få politisk opbakning til projektet.

Annonce

Larmer det?

Vindmøller har vist sig mange gange at være lokale stridspunkter på grund af larmen.

Det har man også tænkt over hos AaVML. De har fundet en plads ude på Aarhus Havn, hvor den nærmeste bebyggelse ligger mindst 1,2 kilometer væk. Reglerne foreskriver, at der skal være fire gange højden på vindmøllen i afstand til nærmeste bolig.

Lige nu må der bygges op til 150 meter i højden på Aarhus Havn, men AaVML overvejer at søge dispensation op til 200 meter.

- Vi er et godt stykke længere væk, end reglerne kræver, så der burde ikke være nogen problemer der, siger Peter Esmann.

Onsdag 8.juni klokken 10:30 er der blevet ændret enkelte tal. Det drejer sig om procent i afkast, kilowatttimer til megawatttimer og antallet af hustande dække til 5.000.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Johnny Mølby ny assistenttræner i AGF

Coronavirus

Live: Fødevarestyrelsen afviser at give millioner til corona-minkprojekt

Aarhus For abonnenter

Billund Lufthavn vil have direkte togforbindelse til Aarhus

Annonce