Annonce
Aarhus

Drabet på væddeløbsbanen: 42-årig anklaget påkalder sig selvforsvar - Jeg lukkede bare øjnene og skød

Den 25-årige rapper Shmur blev skudt to gange i forbindelse med den mislykkedes hashhandel. Obduktionsrapporten viste, at det var skud nummer to, der dræbte ham.
Sagen om en mislykket hashandel ved Jydsk Væddeløbsbane, der endte med at koste en 25-årig mand livet, startede onsdag sit sidste kapitel. Retssagen mod en 42-årige københavnsk mand, der er anklaget for drabet startede onsdag morgen ved Byretten i Aarhus.

AARHUS: Den 42-årige københavnske mand der er anklaget for at have dræbt den dengang 25-årige århusianske rapper Shmur, oplyste ved retten i Aarhus igennem sin forsvarer Henrik Stagetorn, at han handlede i nødværge, da han 22 juli 2020 skød og dræbte den 25-årige rapper.

- I sagens forhold om drab er det min påstand, at der foreligger et grundlag for nødværge. At man har handlet på baggrund af den ekstraordinære situation, som man har stået i, lød det fra Henrik Stagetorn, efter anklageskriftet var læst op.

Onsdag blev det første af syv planlagte retsmøder afholdt. På førstedagen var det den 42-årige, der fik lov at afgive forklaring. Han er anklaget for drabet på den 25-årige rapper, samt brud på våbenloven, da han har været i besiddelse af en skarpladt pistol. Nærmere bestemt en Glock 9 mm.

Annonce

Derudover er den 42-årige anklaget for at skulle være købende part i den mislykkede hashhandel og til sidst anklaget for at have brændt to biler af. De biler som var blevet brugt til transporten i forbindelse med handlen.

Anklagede optrådte i retten meget velformuleret og klar i sin forklaring af handlingsforløbet. Han erkendte uden betænkningstid at have været en del af den mislykkedes hashhandel samt at have affyret tre skud.

Troede jeg skulle likvideres

Ifølge anklagedes forklaring handlede han i selvforsvar, da han skød den 25-årige rapper. Han fortalte i retten, at to unge mænd i forbindelse med hashhandlen havde trukket pistoler og var begyndt at skyde mod ham og Mike Birkholm Bruus.

Da jeg ser ham i døren, skyder jeg to gange ud gennem ruden, jeg lukkede bare øjnene og skød. Jeg troede han skulle til at likvidere mig

Den 42-årige mand, der er anklaget for drab

- Den ene trak en pistol og begyndte at råbe til os, at vi skulle lægge os ned, derefter skød han efter Mike, der smed sig ned bag en bil for at gemme sig, der troede jeg, de havde dræbt Mike, forklaredere den 42-årige i retten.

Rapperen Shmur blev dræbt ved Jydsk Væddeløbsbane. Foto: Jens Thaysen

Kort efter begyndte de to mænd at skyde mod bilen, hvor anklagede stadig sad. De to skydende mænd er af den 42-årige identificeret som den nu afdøde 25-årige rapper Shmur og en anden tiltalt i sagen. En 22-årig mand.

Ifølge forklaringen i retten skød den 42-årige først et ”skræmmeskud” for at få de to mænd til at stoppe skyderiet. De fortsatte dog med at skyde efter anklagede, som forsøgte at gemme sig ved at lægge sig ned over gearstangen i bilen.

- Jeg affyrer et varselsskud og ligger mig ned over gearstangen i bilen, så godt jeg kan for at undgå kuglerne. Så kommer afdøde over til min dør og tager fat i den. Jeg lukker øjnene. Mit liv passerer revy. Jeg tror selv, jeg er ramt. Det er, som om det er de sidste krampetrækninger. I det samme skyder jeg to skud, forklarede den 42-årige til retten.

Sagen kort

  • 22. juli 2020 gik en hashhandel med 50 kilo hash helt galt.
  • Ved Jydsk Væddeløbsbane skulle hash og penge skifte hænder.
  • Handlen gik dog i vasken, og det endte i stedet med, at Aarhus-rapperen Shmur blev skudt og dræbt.
  • De tiltalte i sagen har siden været varetægtsfængslet, og er løbende blevet præsenteret for en dommer i retten.
  • På nuværende tidspunkt er de tre bagmænd bag hashhandlen alle idømt fængselsstraffe.
  • Nu mangler retssagen omkring drabet.

Han vidste på daværende tidspunkt ikke, om han havde ramt eller dræbt den nu afdøde, forklarede han. Det første skud borede sig gennem rapperens mave og fandt ud igennem mandens hals. Det andet skud ramte den 25-årige i ryggen og blev under obduktionen fundet i afdødes armhule.

Det sidste skud var ifølge obduktionsrapporten det dræbende skud.

Den 42-årige gik altid med en pistol på sig, da han tre måneder inden episoden på Jydsk Væddeløbsbane var blevet fortalt af PET, at der var nogen, der ønskede ham dræbt. Han bekræftede, at hans pistol var en Glock 9 mm.

Annonce

København var tørlagt

Den 42-årige mand fortalte i retten åbent om hashhandlen, og hvordan den var planlagt og sat op. Han havde prøvet det før. Han havde spurgt den tidligere dømte i sagen Mike Birkholm Bruus, om han kunne skaffe noget hash.

Dømte i sagen og anklagede i sagen

Dømte

45-årige Thomas Raaber blev idømt et år og ni måneders fængsel for sin rolle som bagmand i den fejlslagne hashhandel.

42-årige Michael Aksel Olesen blev idømt et år og seks måneders fængsel for sin rolle som bagmand i den fejlslagne hashandel.

46-årige Mike Birkholm Bruus blev idømt to år og seks måneders fængsel for sin rolle som mellemmand og planlægger i den fejlslagne hashhandel.

Anklagede

En 42-årig mand fra København er anklaget for drabet på den 25-årige rapper. Han er også anklaget for at være køberen af hashen samt at have været med til at brænde to biler af i forlængelse af episoden på Jydsk Væddeløbsbane.

En 26-årig mand fra Aarhus er anklaget for primært at skulle være sælgeren af hashen. Subsidiært et forsøg på røveri, ved med trusler at have forsøgt at få fat i de penge, der skulle være brugt til at købe hashen.

En 22-årig mand fra Aarhus er anklaget for primært at skulle være sælgeren af hashen. Subsidiært et forsøg på røveri, ved med trusler at have forsøgt at få fat i de penge der skulle være brugt til at købe hashen.

Det københavnske hashmarked var nemlig blevet tørlagt som følge af corona-pandemien. Dette kunne han. De aftalte, at Mike Birkholm Bruus skulle sørge for, at den 42-årige kunne købe 50 kilo hash. Når adspurgt hvorfor lige netop 50 kilo svarede den 42-årige.

-Jamen det var lige den mængde jeg stod og manglede, så jeg undersøgte flere muligheder, og jeg kunne så købe det i Aarhus, forklarede den 42-årige i retten.

Han fortalte derudover, at hashen ”hverken var god eller dårlig”, og at han syntes, prisen var lidt høj, men på grund af situationen i København valgte han at takke ja til handlen. Han var derfor rejst til Aarhus i sin mors Mercedes med to plastikposer med 1,8 millioner kroner i kontanter.

- Ja, altså i en dobbeltpose, 1,8 millioner i kontanter vejer altså en del. Så dobbeltpose så hanken ikke sprang, forklarede den 42-årige.

Strafferammen for manddrab er meget bred. Den spænder fra fængsel i fem år og op til fængsel på livstid. En livstidsdom medfører dog ikke altid fængsel resten af den dømtes liv, da man efter 12 år har ret til at få vurderet, om man er egnet til prøveløsladelse.

Retssagen fortsætter torsdag 16. september.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Jonas fandt aldrig Nick den nat på havnen: - Der dør for mange. Vi bliver nødt til at overveje hegn

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Aarhus Teater hårdt ramt af corona: Skuespillere er smittet og forestillinger må udskydes

Aarhus For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 20-11

Alarm 112

Villa opslugt af flammer: - Ilden er gået gennem taget

Alarm 112

I røg og damp: Kontorer hos Billigblomst fik hjælp af brandvæsenet

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Aarhus For abonnenter

Mennesker med magt: Her er Bente Byudvikling

Debat

Børn har brug for leg og bevægelse, men: Er iPads blevet pædagogens nye kollega?

Østjylland

Rema-direktør er ude med hård kritik: - Jeg har aldrig mødt en så utroværdig og uvederhæftig person som ham

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

AGF

AGF skal møde norsk mesterhold og svensk modstand på træningslejr

Aarhus For abonnenter

Ny rådmand varsler flere slanke højhuse: Fortætning er ikke et skældsord - det kan være godt for byen

Erhverv

Med millionopbakning er ny århusiansk hjælpe-app endelig i luften: - Vi skal være Europas største

Annonce