Annonce
Sport

Drama efter Jyllandsseriekamp: Vatanspor indberetter Fuglebakken-spiller for racisme

Over store dele af verden er kampen mod racisme blevet kæmpet på fodboldbanen. Aktuelt kæmpes den blandt andet ved at knæle før visse kampe. Det danske landshold knælede mod Belgien og knæler også igen tirsdag aften mod England. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
To spillere mener, de blev kaldt for "neger" af en Fuglebakken-spiller. Fuglebakken har efter intern undersøgelse ikke kunne identificere en racistisk ytring. Sagen ligger nu hos DBU.
Annonce

FODBOLD: På en lørdag hvor det danske og belgiske landshold knælede i sympati for sortes rettigheder, fandt der en konflikt sted på en fodboldbane i Gellerup. Opstået på baggrund af mulige racistiske ytringer.

Jyllandsserie-opgøret mellem Vatanspor og Fuglebakken KFUM var på forhånd et sportsligt interessant opgør mellem to af de bedste hold i rækken. Men efter kampen opstod der et kaos, som ifølge Vatanspor opstod på baggrund af en Fuglebakken-spillers brug af ordet "neger".

Mindst tre Vatanspor-spillere mener at have hørt ordet. Det drejer sig om anfører Selim Genc samt Abdi Cumar og Ibrahim Issa. De to sidstnævnte hævder, at der blev talt direkte til dem.

Vatanspor har indberettet episoden til DBU.

- Med få sekunder igen kæmper jeg med den pågældende spiller om at få et indkast. Vi er på det tidspunkt bagud 2-3. Han tager bolden, og jeg slår den ud af hænderne på ham, hvor han så i første omgang kalder mig en tegning. Jeg ignorerer det, men efter kampen går vi over og spørger ham om, hvorfor han siger de ord, og der kalder han først min holdkammerat og derefter jeg for "neger".

- Jeg kan normalt godt tåle at få grimme ord imod mig. Men lige det ord, det er bare et ømt punkt. Jeg bliver ikke vred som sådan. Jeg bliver bare ked af det. Der gik 100 tanker igennem mig. Vi er så veludviklede og intelligente mennesker, så jeg blev overrasket over, at man kan sige sådan noget i det 21. århundrede, siger Ibrahim Issa.

Annonce

Anfører tog fat i kraven

Anfører Selim Genc hørte det også. Han siger, at "det er 100 procent sikkert", at det var det ord, der kom ud af munden på Fuglebakkens spiller. Der var ikke mange mennesker omkring situationen. Han husker det selv som cirka en håndfuld.


Vi kan ikke bekræfte i vores undersøgelse, at det racistiske ord er blevet sagt. Spilleren afviser helt og holdent.

Jesper Christensen, formand i Fuglebakken KFUM


- Det var egentlig ikke en specielt hårdt spillet kamp, men Fuglebakkens spiller og Abdi Cumar har mundhugget en smule igennem hele kampen og fortsætter, efter den er slut. Idet jeg går over for at skille dem ad, så hører jeg, at han siger "fis af, neger", og jeg tror den fokus, der har været i Danmark og USA har påvirket én ubevidst. Så jeg tog fat i kraven på ham og råbte af ham, at han skulle gentage det, han sagde.

- Jeg står ved, at jeg tog fat i kraven på ham. Jeg går altid forrest for at stoppe sådan nogle ting, og det var virkelig racistisk sagt. Jeg går selvfølgelig ikke ind for vold, og jeg udøvede heller ikke vold her. Jeg vil heller ikke udstille Fuglebakken som klub for det her. Det er kun en af deres spillere, der er en idiot. Det er én spillers tåbelighed, der gør, at de bliver nævnt i sådan en sag, siger Selim Genc.

Annonce

Spilleren nægter

Hos Fuglebakken har man undersøgt sagen grundigt. Både for at få hoved og hale i, hvad der konkret er foregået, men også fordi Vatanspor har indgivet en indbetning af episoden. Derfor kræver DBU en redegørelse.

Fuglebakkens interne undersøgelse har i første omgang ikke givet grund til yderligere sanktioner i truppen. Den pågældende spiller benægter, at han har brugt det racistisk motiverede ord.

Racisme i dansk fodbold

  • 27% mener, at det er nemmere at være etnisk dansker end indvandrer/efterkommer. Denne holdning gælder for 48% af indvandrere/efterkommere.
  • 17% hører jævnligt eller ofte diskriminerende sprog i relation til etnicitet. Dette gælder for 31% af indvandrere/efterkommere.
  • 6% føler sig jævnligt eller ofte krænket af diskriminerende sprog i relation til etnicitet. Dette gælder for 18% af indvandrere/efterkommere.
  • 91% føler "i høj grad" eller "i meget høj grad" føler, at der er plads til alle i deres klub.

Fuglebakken har derefter udsendt en udtalelse, hvor der står, at de "på baggrund af en intern undersøgelse og samtaler med medlemmer, tilskuere og andre tilstedeværende ikke har kunne identificere en racistisk udtalelse fra Fuglebakken-spillere".

Formand Jesper Christensen, cheftræner Mads Berg og sportschef Morten Hansen har i løbet af de seneste dage forsøgt at få styr på sagerne.

- Vi kan ikke bekræfte i vores undersøgelse, at det racistiske ord er blevet sagt. Spilleren afviser helt og holdent, og vi skal i et omfang beskytte vores spillere og klub. Jeg tror ikke, der var en eneste på den bane, som ikke sagde noget provokerende, og det gik begge veje, men vi kan ikke konkludere, at der blevet sagt noget racistisk, og længere er den i vores optik ikke, siger Jesper Christensen.

I stedet har Fuglebakken lagt op til et forsoningsmøde, hvor klubberne mødes over en kop kaffe, og hvor de to spillere deltager. Fuglebakken-formanden siger, at det ligger i kortene, at der skal findes en afklaring efter en misforståelse.

- Når vores spiller benægter, så må vi tro på det. Hvis vi kunne få bekræftet af vores kilder, at det var blevet sagt, så ville vi selvfølgelig reagere. Der bliver sagt rigtig mange ubehagelige ting i en fodboldkamp. I DBU's lovgivning bliver betegnelsen "fornærmende, hånende eller upassende sprogbrug" brugt, og jeg ærgrer mig over, at det bliver det her ord, som bliver buzzwordet, for man ville kunne tage fat i rigtig mange ting.

Men der er vel ikke ret meget andet, der er så slemt som ordet "neger"? 

- Nej, det kan jeg ikke sige, at der er. Men der bliver sagt så mange ting, som man skal have i baghovedet og som kan være personligt intimiderende. Der bliver sagt utrolig mange ting, som man kan blive stødt af på en fodboldbane, siger Jesper Christensen.

I første omgang venter klubberne på at få svar fra DBU omkring sagen. Vatanspor har kun indberettet en sag om det, de mener er en racistisk motiveret ytring.

Indtil da fortsætter sæsonen. For Fuglebakken betyder det i første omgang en udekamp mod IFSK på lørdag. Vatanspor skal tirsdag møde Aarhus Fremad i pokalturneringen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

45-årig mand anholdt efter at have generet helikopter med en laserpen flere gange ved Aarhus Universitetshospital

Aarhus

Lokal hjælpepakke fra Salling og kommunen: Stort millionbeløb på vej til sport og fritid

Annonce