Annonce
Aarhus

Drama i byrådet: Venstre går fra budgetforhandling efter en time

Venstres forhandlingsgruppe bestående af Hans Skou, Almaz Mengesha og Bünyamin Simsek foruden Gert Bjerregaard (bagerst) valgte at forlade forhandlingerne kl. 11. Foto: Søren Willumsen
- Vi bliver smidt ud af forhandlingslokalet, hævder Venstre, fordi borgmesteren holder fast i kravet om skattestigning og ikke ville medtage andre finansieringsforslag fra Venstre. - Det er ikke korrekt, Venstre valgte selv at gå, kommenterer Socialdemokratiet.
Annonce

AARHUS: Årets budgetforhandlinger i Aarhus Byråd tog fra dagens begyndelse en dramatisk vending, da Venstre valgte at forlade forhandlingerne allerede efter en time i protest mod borgmesterens krav til deltagerne.

Forhandlingerne er i år henlagt til Musikhusets rytmiske sal, hvor borgmester Jacob Bundsgaard måtte lægge taktstokken allerede efter 20 minutter, da Venstre bad om en time out i mødet, fordi man ikke kunne acceptere borgmesterens adgangskrav for at være med ved bordet.

- Borgmesteren holder fast i en skattestigning, så vi bliver reelt smidt ud, siger Gert Bjerregaard (V).

Annonce

Andre veje at gå

Venstres politisk leder Bünyamin Simsek uddyber, at borgmesterens ramme med 11 punkter for forhandlingerne var for stramme.

- Vi mødte op med håb om reelle forhandlinger. Men når borgmesteren fastholder skattestigningen og samtidig ikke vil bruge nogle af vores finansieringsforslag og siger at alle skal binde sig til 11 punkter, før vi overhovedet forhandler, var der ikke andet end at gå, siger Bünyamin Simsek.

Venstre mener ikke, der er behov for skattestigninger, fordi der er andre veje at gå.

- Vi har præsenteret en plan med 20 forslag til finansiering. Blandt andet at der kan skaffes 55 millioner kroner på flere digitale møder - det er borgmesterens egne tal. Men det ville han heller ikke bruge. Vi har blandt andet finansieringsforslag for ekstra 80 millioner kroner til ældreområdet, siger Simsek.

Han mener heller ikke, der i borgmesteren udspil er taget højde nok for byens store befolkningsvækst hvad angår veje og kollektiv transport, ligesom at Venstre har ville have en budgetmodel for idrætsfaciliteter, hvilket også afvises.

Annonce

"En glidebane"

Nu er skattestigningen jo beskedne 20 kroner om måneden i gennemsnit per borger. Hvorfor er det et problem?

- Spørgsmålet er, om der reelt er behov for en skattestigning. Det mener vi ikke, fastslår Venstres leder.

Gert Bjerregaard tilføjer, at Venstre er helt principielt imod en skattestigning, uanset hvor stor eller lille den er.

- Det er første gang i 39 år, at kommuneskatten nu skal stige, og det mener vi er helt skelsættende og en helt forkert glidebane, siger han.

Annonce

S afviser at V er smidt ud

Socialdemokratiets politiske ordfører Anders Winnerskjold afviser, at borgmesteren har smidt Venstre ud af lokalet.

- Den kritik undrer mig en smule. Venstre valgte selv at gå. Og kritikken af kravene er lidt underlige for både Konservative og Dansk Folkeparti bliver jo ved bordet, siger han.

Men det er vel meget stramme adgangskrav for at være med videre?

- Ja, men forhandlingerne er jo også kun lige startet. Jeg synes mere, det ser ud som om, at Venstre skulle have en undskyldning for at gå. Men at Venstre melder sig ud af forligskredsen og ikke vil tage medansvar for de næste 10 års anlægsinvesteringer, det er lidt vildt, mener Anders Winnerskjold.

Annonce

Derfor bliver konservative

Konservatives chefforhandler og spidskandidat ved næste valg, Steen Stavnsbo, ærgrer sig over, at Venstre går.

- Vi bliver nødt til at blive, ellers kommer der slet ingen borgerlige aftryk på budgettet. Og det er vigtigt for os at få forhandlet en stor erhvervspakke hjem, der kan hjælpe eksporterhvervene og afbøde coronakrisen, siger han.

At partiet, der ellers plejer at kræve skattelettelser, bliver ved bordet og dermed accepterer skattestigningen på 0,12 procentpoint forklarer Steen Stavnsbo sådan:

- Det er en forsvindende lille stigning, som ikke danner præcedens, fordi det er et enkeltstående situation. Derfor vil vi heller ikke tage et principielt forbehold imod det, fordi det ville bremse de helt nødvendige initiativer for erhvervslivet, siger han.

Er du skuffet over at Venstre går?

- Nej, Venstre er i deres gode ret til at tage stilling selv. Men vi er borgerlige stemmer, der arbejder, og jeg kan godt se vælgerne i øjnene med en så beskeden skattestigning, der samtidig rammer bredt og ikke kun enkelte grupper, siger Steen Stavnsbo.

Annonce

SF-ironi

I SF har rådmand og politisk leder Thomas Medom en lidt mere ironisk kommentar:

- Jeg forstår godt, at Venstre har forladt forhandlingslokalet med udsigten til et forlig der hæver skatten, og hvor vi bruger pengene på bedre forhold for børn, ældre og udsatte. To tredjedele af århusianerne har stemt på centrum-venstre partierne, så selvfølgelig skal vi også gennemføre en politik, der prioriterer velfærd og klimaet, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Tømrerfirma konkurs: Byggetvisten på det tidligere Hotel Kongens Ege var med til at slå det sidste søm i kisten

Danmark

Dyr redningsaktion: Bravo Tours sender kæmperegning til skatteyderne

Bakken Bears

Stort corona-udbrud i Bakken Bears: Over halvdelen af truppen testet positive

Annonce