Annonce
Aarhus

Drastisk, men nødvendigt: Aarhus Kommune indskrænker borgernes rettigheder

Som følge af covid-19 har regeringen bemyndiget landets kommuner til at reducere hjælpen til borgerne, såfremt det efter en konkret og individuel vurdering skønnes nødvendigt i forhold til den igangværende pandemi. Det er kommunerne, der skal foretage den konkrete vurdering, og det kan næsten ikke undgås, at der vil blive lavet fejlskøn, vurderer borgmester Jacob Bundsgaard. Arkivfoto: Claus Thorsted.
Som følge af coronakrisen vedtog byrådet onsdag en indstilling, der lader kommunen skære i hjælpen til borgerne, hvis det skønnes nødvendigt.
Annonce

AARHUS: - Vi SKAL nå det her punkt i dag.

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) var klar i mælet under onsdagens byrådsmøde, hvor politikerne blandt andet skulle drøfte en indstilling, der reelt vil sætte mange af de kommunale serviceregler og forpligtelser ud af kraft.

Punktet var programsat som det allersidste på dagsordenen (nummer 22), men borgmesteren rykkede det frem med en tilføjelse om, at den udvalgsbehandling, der normalt tager to uger, måtte klares i løbet af byrådets spisepause fra kl. 18.00 til 19.00.

Sagt på en anden måde: Dette var en sag, der bare skulle stemmes igennem.

Det blev den så - med bekymrede miner - og dermed er Aarhus Kommune nu officielt i en form for undtagelsestilstand, hvor den kan se bort fra normal lovgivning i omgangen med borgerne.

Her kan kommunen slække på dine rettigheder

Aarhus Kommune har midlertidigt lov til at nedjustere serviceniveauet, hvis det skønnes nødvendigt for at inddæmme udbredelsen af corona.

Det kan eksempelvis betyde:

  • At kommunen ser bort fra de almindelige sagsbehandlingsregler og tidsfrister.
  • At kommunen kan reducere eller helt aflyse serviceydelser såsom pleje, aflastning, genoptræning, dagcentertilbud mm.
  • At kommunen kan fravige beskæftigelsesindsatser, herunder afholdelse af kontaktforløb og iværksættelse af nye tilbud.
Annonce

Træls nødvendighed

Det kunne eksempelvis være de opgaver, hjemmehjælpen normalt udfører, så som rengøring og personlig pleje.

Kommunen har nu ret til at nedjustere eller helt undlade at udføre opgaver, hvis det efter en konkret vurdering skønnes nødvendigt - og forsvarligt - som følge af den aktuelle coronakrise.

- Det her er en af de indstillinger, som bare ikke er sjov. Men den er nødvendig, og jeg har tillid til vores medarbejderes evne til at foretage de rigtige vurderinger, sagde Børn og Unge-rådmand Thomas Medom (SF).

Annonce

Der vil ske fejl

Hos Venstre kaldte Hans Skou det for et 'drastisk, men nødvendigt' skridt:

- Det altafgørende for Venstre er, at der er tale om en nødlovgivning, og at borgernes normale rettigheder vender tilbage, når vi er på den anden side af krisen.

Samme holdning har Ældrerådet i Aarhus Kommune, hvor formand Jan Radzewicz i en udtalelse skriver, at han finder tiltaget vidtgående, men forståeligt, og at Ældrerådet kan bakke op om det på betingelse af, at de ekstraordinære bemyndigelser bortfalder, når samfundet igen normaliseres.

Som afsluttende bemærkning opfordrede borgmesteren hele byrådet til at slå ring om de ansatte og ledelsen i Aarhus Kommune:

- For at citere statsministeren, så kommer vi til at begå fejl. Også i Aarhus Kommune. Så meget desto vigtigere er det, at vi bakker op om vores medarbejdere og ledelser i forhold til de vanskelige beslutninger, de nu kommer til at skulle træffe.

Annonce
Aarhus

Så er juletræet tændt i Aarhus

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Schouby: - AGF er i chok, men det bliver ikke et problem at finde en afløser for PC

Aarhus

Radikal profil forlader partiet: Jeg kan ikke sidde i gruppe med Rabih Azad-Ahmad

Danmark

Fund af corona-virus i hunde og katte: Fødevarestyrelsen afliver katte på minkfarm

Aarhus

Væsentlige flere test i det seneste døgn: Aarhus har 92 nye coronasmittede

Annonce