Annonce
Udland

DRCongo er ramt af dødeligste mæslinge-epidemi i ti år

Johannes Eisele/Ritzau Scanpix
Siden januar har knap 2000 personer mistet livet under voldsom mæslinge-epidemi i DRCongo.

1887 personer har foreløbig mistet livet under den dødeligste mæslinge-epidemi i DRCongo i ti år.

Det oplyser nødhjælpsorganisationen Læger uden Grænser, der samtidig frygter, at dødstallet vil stige drastisk, hvis ikke flere børn bliver vaccineret.

Sundhedsmyndighederne i landet vurderer, at op mod 110.000 personer er smittede. Og særligt de mindste børn er udsatte.

- I et land som DRCongo er der rigtig mange underernærede børn, som ikke er vaccinerede mod mæslinger, og hvis de bliver ramt, så vil man se, at ganske mange vil dø af sygdommen, fordi de har et dårligt immunsystem, siger Kristoffer Vogler, der er læge hos Læger uden Grænser.

Han understreger, at der er et akut behov for at vaccinere flere børn i området.

Når først et barn er smittet, er det således kun symptomerne, man kan lindre.

- Vi kan kun behandle følgesygdomme til mæslinger, såsom lungebetændelse, diarré og øjenbetændelse, men selv virussen må kroppen selv klare. Netop derfor er underernærede børn særligt sårbare, siger Kristoffer Vogler.

Med knap 2000 døde og flere end 110.000 smittede er mæslingeudbruddet markant værre end det ebola-udbrud, der også plager landet i øjeblikket.

Ebola har således "kun" kostet omkring 1500 livet, mens godt 2000 er smittede under det seneste udbrud.

Læger uden Grænser har i de seneste uger vaccineret 361.079 børn og forventer at vaccinere yderligere 140.000 i de kommende uger.

Men det er langtfra nok, advarer organisationen, der møder flere store udfordringer i arbejdet med at bekæmpe epidemien.

- Det er et land, der er rigtig svært at komme rundt i. Der er meget få asfalterede veje, og der er meget regnvejr, der gør det vanskeligt at komme frem. Samtidig er der mange oprørsgrupper, som kontrollerer forskellige områder, der dermed er utilgængelige, siger Kristoffer Vogler.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

AGF slog Horsens i tirsdags-test

Leder For abonnenter

Parkering i Skejby: Gylden mulighed for at få parkering til at fungere

En arbejdsplads med næsten 9.734 medarbejdere samlet på et areal, der svarer til cirka 500 parcelhusgrunde. Det er ikke svært at forestille sig, at det vil give problemer på mange forskellige områder. Men når det drejer sig om selve en af grundpillerne i vores velfærdssamfund; nemlig et sygehus, så tillader vi faktisk ikke, at der er alt for mange problemer. Så forventer vi - alle vi skatteborgere - at tingene bare kører efter en snor, der hverken knækker eller flosser det mindste. Men sådan er det selvfølgelig ikke i virkelighedens verden og slet ikke, når sygehuset er Aarhus Universitetshospital, der siden den tankemæssige fødsel har oplevet at få fjernet millioner og atter millioner af kroner, så det har meget svært ved at leve op til betegnelsen et supersygehus. Aarhus Universitetshospital er ét af de absolut bedste sygehuse i Danmark med nogle af de absolut bedste indenfor deres fag og specialer. Ingen tvivl om det. Men de senere år har Aarhus Universitetshospital fået et ry for også at være mangelfuldt og problemfyldt. Ikke på grund af personalet, men på grund af en økonomi og nogle økonomiske krav fra stat, der gør, at der alt for ofte har været sparerunder, nedskæringer og omorganiseringer. Samtidig har hospitalet kæmpet for at blive færdigbygget med de forsinkelser og fejl, som - desværre - alt for ofte er på store byggerier i Danmark. Nu står sygehuset færdigbygget, men der er stadig mulighed for forbedringer. Især på parkeringsområdet, som vi beskrev i mandagsudgaven af Århus Stiftstidende. Det har sygehusets ledelse, Region Midtjylland og Aarhus Kommune endelig erkendt og har derfor bedt konsulentvirksomheden Cowi om at udtænke noget bedre og langt mere funktionelt end det eksisterende. Som en - heldigvis - sjælden bruger af Aarhus Universitetshospital er det ikke svært at pege på skiltningen, som et forbedringspunkt. Ikke så meget antallet af skilte, mere størrelse og selve indholdet. Som ansat ved man godt, hvor man skal hen. Som indlagt er det mere eller mindre ligegyldigt, da andre oftest afleverer én. Som pårørende og gæst er man straks mere udfordret. Men hospitalet er førdigbygget og parkeringspladserne er lavet, så nu kan Cowi studere det adfærdsmønster, vi bilister har, når vi ankommer til et sygehus. Cowi har alle muligheder for at lave en analyse, der helt ned til de enkelte pladser kan optimere det for både ansatte og pårørende, så begge grupper får optimale parkeringsforhold tæt på supersygehuset. Alt andet vil være ærgerligt.

Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Aarhus For abonnenter

Omdiskuteret plejecenter skal forblive privat: Aarhus Kommune vil give firma flere år som boss i Bøgeskovhus

Annonce