Annonce
Østjylland

Drikkevand: DF vil have fart på drikkevandsbekyttelse

Byrådsmedlem John Rosenhøj (DF) vil have speedet arbejdet med at beskytte drikkevandet op. Privatfoto
John Rosenhøj (DF) mener ikke, der er grund til at vente på, at Odder Vandværk tager nye boringer i brug nær Ulvskov. Arbejdet med at sikre de boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) har varet i flere år.

Odder: Der er ingen grund til at vente længere. Processen med at sikre vandværkernes drikkevandsboringer skal speedes op, mener byrådsmedlem John Rosenhøj (DF).

- Man har skubbet og skubbet det i flere år. I den tidligere byrådsperiode var der ikke politisk vilje til at gøre det, og det er blevet udsat og udsat. Og så lige pludselig kommer der en ny beregningsmetode, siger John Rosenhøj.

Han er godt tilfreds med, at politikerne nu har bedt forvaltningen om at undgå yderligere forsinkelser.

Sagen handler om BNBO, som betyder boringsnære beskyttelsesområder. BNBO er områder tæt på en vandboring, hvor der kan være en særlig risiko for, at grundvandet bliver forurenet af pesticider eller nitrater. De områder skal sikres, og loven har givet landets kommuner en række værktøjer til at gøre det sammen med vandværkerne.

Annonce

Nye tal er bedre

På det seneste møde i miljø, teknik- og klimaudvalget var sagen endnu engang oppe at vende, da der var blevet lavet nye beregninger siden sidste efter år.

De nye beregninger er mere nøjagtige i forhold til risikoen for, at uheldige stoffer trænger ned i grundvandet tæt på en boring. Derfor giver de nye tal et bedre billede af, hvad der skal beskyttes.

De fleste af de områder, der skal beskyttes, er blevet mindre end i de gamle regnemodeller. Det betyder også, at der skal gives en mindre kompensation til de landmænd, der ejer jorden.

BNBO

BNBO betyder boringsnære beskyttelsesområder. Ved at lave et BNBO og stoppe brugen af sprøjtemidler og nitrater fremtidssikres drikkevandet.

Som navnet antyder ligger et BNBO lige omkring stedet, hvor vandværkerne har deres boringer. Det er modelberegninger, der viser, hvor stort et BNBO skal være ved hver enkelt boring.

Det er kun de vandværker i Odder Kommune, der leverer til et større forsyningsområde, der skal laves BNBO'er for: Dyngby Strands Vandværk, Hundslund Vandværk, Odder Vandværk Ulvskov, Odder Vandværk Boulstrup, Kildepladsen (Fensten, Over Randlev og Gosmer-Halling) samt Vandværket Skovkilde (Ørting).

Desuden skal der laves BNBO'er for de to vandværker på Tunø, Stenkalvens Vandværk og Tunø Bys Vandværk, da Tunø ligger isoleret.

Men siden genberegningerne blev lavet har Odder Vandværk oplyst, at det vil lave tre nye boringer i år.

Annonce

Laver nye boringer

Odder Vandværk har boringer to steder, i Boulstrup og ved Ulvskov udenfor Odder. Det er Ulvskovværket, der skal have tre nye boringer. Til gengæld skal to af de seks boringer, der allerede er ved Ulvskov, fremover fungere som reserveboringer og hente mindre vand op.

Derfor havde forvaltningen foreslået, at man venter med gå videre med BNBO i det område, fordi det kan få betydning for de eksisterende boringer, at der kommer to nye til. Og så vil det være en god ide at lave nye genberegninger, når de to nye boringer bliver taget i brug.

- Der siger jeg: Nej, det gør vi ikke. Vi skal ikke bare vente på det. Odder Vandværk skal ikke bare skubbe det til hjørne. Det er ikke rimeligt, at vi skal vente, vi kan da godt gøre det på de eksisterende boringer. Derfor foreslog jeg, at det skal sættes i gang. Jeg har ventet på de her nye beregninger, så vi kunne komme videre. Jeg har arbejdet på det her siden 2013, siger John Rosenhøj.

Og sådan bliver det, besluttede politikerne i udvalget. Man kan godt gå videre med at sikre drikkevandet med BNBO ved de fire boringer ved Ulvskovværket, der skal køre videre som hidtil. Samtidig bad udvalget om en status på arbejdet med BNBO på sit næste møde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: Johnson & Johnson genoptager vaccine-udrulning i Europa

Aarhus For abonnenter

På rundtur til de fredede bygninger i Aarhus: - Alt er gennemtænkt

Annonce