Annonce
Navne

Dronning gav pris til århusforsker

Bent Deleuran, Aarhus Universitet, har modtaget Dronning Ingrids Forskerpris.

Professor Bent Deleuran har modtaget Dronning Ingrids Forskerpris for sit arbejde med gigtsygdomme.

Dronning Ingrids Forskerpris går i år til professor ved Aarhus Universitet og overlæge, dr.med. på Aarhus Universitetshospital Bent Deleuran for hans mangeårige forskning i autoimmune gigtsygdomme. Hendes Majestæt Dronningen overrakte prisen på Amalienborg i forbindelse med Den Internationale Gigtdag.

Bent Deleuran har blandt andet forsket i, hvad der sker, når immunsystemet misforstår sin opgave og i stedet for at gå løs på udefrakommende bakterier og virus angriber kroppens raske celler. Det gør sig gældende ved f. eks. leddegigt, rygsøjlegigt og psoriasisgigt.

- IL17, IL21.....STAT3 - bogstaver og tal, som kan gøre de fleste af os rundtossede. Ikke Bent Deleuran. Det er nemlig betegnelser for de signalstoffer, han er optaget af. De formidler besked fra celle til celle. De kan kobles til skader på led. Og de kan måles i blodet og forudsige, hvilke patienter der er i risiko for at få skader på deres led, sagde professor Ellen-Margrethe Hauge, formand for Gigtforeningens Forskningsråd, ifølge en pressemeddelelse ved overrækkelsen.

Bent Deleuran har også i en årrække beskæftiget sig med kvinder med sjældne bindevævssygdomme som f. eks. SLE/lupus, som ønsker at blive gravide. Lupus rammer især yngre kvinder og forhøjer risikoen for at abortere. Ved at følge kvinderne ekstremt tæt og hele tiden tilpasse behandlingen til den enkelte har Bent Deleuran medvirket til, at mange af dem har fået opfyldt drømmen om at blive mor.

- Er der nogen, der synes, du fortjener at blive hædret med en pris, er det disse kvinder, sagde Ellen-Margrethe Hauge.

Bent Deleuran er desuden ophavsmand til mere end 100 videnskabelige artikler og har bidraget til adskillige faglige værker. I 2009 blev han hædret med titlen "Årets Underviser" ved Aarhus Universitet og har sideløbende undervist gigtpatienter i sygdommen.

Det er Gigtforeningen, der har indstiftet Dronning Ingrids Forskerpris. Den uddeles hvert år i forbindelse med Den Internationale Gigtdag 12. oktober til en markant profil inden for dansk gigtforskning. Med æren følger 100.000 kr. til forskning.

Dronning Ingrids Forskerpris blev indstiftet i 1978 for at markere, at Dronning Ingrid havde været protektor for Gigtforeningen i 25 år. Hendes arbejde videreføres i dag Dronning Margrethe.

Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Navne

75 år: Hun har altid stået på ofrenes side

Danmark

CureVacs vaccine opfylder ikke kriterier i afgørende studier: Den er kun 47 procent effektiv

AGF

AGF henter erfaren forsvarsspiller i OB: - Han rummer en stor ærgerrighed og en stærk vindermentalitet

Annonce