Annonce
Kultur

Dronningen åbner ny udstilling om Middelalderen

Dronning Margrethe åbner Moesgaard Museums nye, permanente middelalderudstilling 'Fri os fra det onde' 9. oktober. Her ses dronningen ved åbningen af Nationalmuseets nye særudstilling 'Bag guvernørens spejle' i september. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix

Majestæten er med, når Moesgaard Museum løfter sløret for den sidste permanente udstilling.

AARHUS: Dronning Margrethes interesse for arkæologi fornægter sig ikke. Når Moesgaard Museum mandag 9. oktober åbner den permanente udstilling om Middelalderen, er majestæten med.

Det fremgår af Dronningens kalender på Kongehusets hjemmeside.

Udstillingen om Middelalderen er den sidste af de permanente på det kulturhistoriske museum, og dronningen har åbnet dem alle. Senest var det udstillingen om Stenalderen, som var klar i oktober sidste år.

I Moesgaard Museums nye, permanente middelalderudstilling "Fri os fra det onde" kommer publikum med på en rejse gennem en række af begivenheder og historier med fokus på middelalderens mennesker.

Udstillingen åbnes mandag 9. oktober ved middagstid af Dronningen ved en reception for inviterede gæster. Udstillingen vil være åben for publikum fra tirsdag 10. oktober.

Middelalderudstillingen omhandler Danmark i tiden fra ca. 1050 til 1536, hvor landet åbnede for europæisk indflydelse, byer voksede op som centrum for handel og håndværk, kirker og klostre blev anlagt og der blev bygget borge.

Det var også en tid med store kriser herunder den sorte død, der ramte landet i 1350 og betød, at omtrent hver tredje indbygger døde. Middelalderen er også præget af borgerkrige og tider uden stærke regenter, hvor man forskanser sig bag borge med volde og grave.

/hap

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mere tilskud til hurtigt internet - hvor der er behov for det

Som vi fortalte mandag, så vil Aarhus fortsætte med at vokse i vildskab i de kommende år. Med hvad deraf følger. Trafikkaos, for eksempel. Af samme grund arbejder kommunen med trafikplaner, som skal sikre, at vi også i fremtiden kan komme på arbejde. De handler blandt andet om Marselistunnel, flere spor på motorvejen, Kattegatbro og andre, hamrende dyre investeringer, som kan tage spidsen af trængslen. En idé, som af gode grunde ikke indgår i planen - fordi det selvfølgelig ikke primært bør være storbyen, som tager det initiativ - kunne oplagt handle om at sikre, at der er hurtige netforbindelser i kommunerne rundt om byen. Det vil give flere mulighed for at etablere højteknologiske firmaer i udkanten af metropolen, og det vil give flere ansatte i Aarhus-virksomheder mulighed for at arbejde hjemme, hvilket også vil bidrage til mindre trængsel på vejene. Hidtil har staten faktisk interesseret sig for at udbrede hurtigt internet i udkantområderne qua bredbåndspuljen, som giver tilskud til at sætte fart på internetforbindelserne i områder, hvor det dårligt betaler sig for netudbyder-selskaberne. Men den ordning var kun en hårsbredde fra at blive skrottet, da den nye S-regering fremlagde sit første finanslovsudkast. Heldigvis er regeringen nu - efter at Avisen Danmark har stillet kritiske spørgsmål til beslutningen - kommet på andre og bedre tanker. Nu er den parat til at lade puljen fortsætte - dog med den tilføjelse, at den vil fremskynde en evaluering af, hvordan pengene er blevet brugt hidtil. Hvilket er en rigtig god idé. For det er en kendsgerning, at i hvert fald det første år røg masser af tilskudskronerne til adresser i byområder, mens ensomt liggende huse på bl.a. Djursland ikke kunne få tilskud, fordi der var forrygende fejl i kortmaterialet over bredbåndsmulighederne landet over. Ret skal være ret. Med tiden blev kortmaterialet justeret, så Djursland har fået en pænt stor portion af støttekronerne i de seneste år. Men hvor mange husstande og virksomheder på Djursland og i andre udkantsegne af landet, der stadig hænger i netbremsen, er der næppe nogen, der har overblik over. Så lad os få det kortlagt i en fart, så pengene ryger derhen, hvor der er mest behov for dem, når regeringen atter åbner for kassen.

Annonce