Annonce
Navne

Dronningen af dansk film: Trine Dyrholm har vundet flere priser end nogen anden dansk skuespiller

Skuespiller Trine Dyrholm fotograferet i forbindelse med filmen "Dronningen", hvor hun havde en udfordrende rolle som en kvinde, der indleder en affære med sin 17-årige stedsøn. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Trine Dyrholm vandt sin første Bodil som 18-årig. Siden er der kommet mange både danske og internationale priser til. 15. april fylder skuespilleren 50 år.

50 ÅR: Meget passende kulminerede skuespiller Trine Dyrholm allerede inden sin runde fødselsdag i år i endnu en skamrost hovedrolle i den store filmsatsning "Margrete den Første".

For Dyrholm har gennem årtier og i et hav af film-, tv- og teaterroller for længst etableret sig som den nu modne dronning af dansk film.

15. april fylder hun 50 år.

Annonce

Ligesom Danmarks første kvindelige regent Margrete den Første har Dyrholm år for år cementeret sin unikke magtposition, og hun sætter nærmest aldrig en fod forkert.

Filmmagasinet Ekko fandt det ligefrem i sin anmeldelse af filmen "næsten trættende igen at fremhæve Dyrholms fremragende præstation".

- Skuespilleren nåede et foreløbigt karrierehøjdepunkt, da hun modigt gravede ned i mørke impulser som lystdrevet stedmor i "Dronningen", skrev Ekko med henvisning til Dyrholms tidligere film om en karrierekvindes forbudte seksuelle forhold til sin stedsøn.

- Men hun formår også at gøre dronning Margrete til et rigtigt menneske i kraft af sit kropssprog og bittesmå antydninger i ansigtet og øjnene, skrev anmelder Nicki Bruun.

Netop Dyrholms evne til intenst nærvær, sårbarhed og den for mange skuespillere ellers usædvanlige ligegyldighed overfor, om hun ser godt ud imens, er nogle af hendes særlige kvaliteter.

En karrieremæssig tour de force, som ingen kunne have forudset, var da hun som blot 14-årig charmerede sig kækt igennem ørehængeren "Danse i måneskin" ved Dansk Melodi Grand Prix.

Privilegium at være gammel i gårde

Hun har været i skuespilbranchen, siden hun var 17 år. Som hun sagde i et interview for nylig, så er det et privilegium nu at være så gammel i gårde, at man kan spille mor for en ny generation af skuespillere og måske give lidt erfaring videre.

Trine Dyrholm har siden 1990 medvirket i mere end 50 film- og tv-produktioner. Blandt de mest kendte er også "Festen", "En kongelig affære" og "Hævnen" samt populære tv-serier som "Arvingerne" og "Taxa".

Dertil kommer en sideløbende international karriere. Hun har netop spillet den kvindelige hovedrolle overfor Tarantino-skuespilleren Tim Roth i en kommende film med titlen "Poison".

Hun er for længst den mest prisvindende danske skuespiller nogensinde. Selv om der stadig er mange år endnu til at udbygge trofæhylden yderligere.

Sin første Bodil fik hun allerede som 18-årig for sin rolle i "Springflod". Siden har der på hylden ophobet sig yderligere seks Bodilpriser, ti Robertpriser samt flere internationale priser såsom en Sølvbjørn i 2016 for "Kollektivet".

Privat har hun i mange år dannet par med instruktøren Niclas Bendixen, som hun har en søn med.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Få det fulde overblik over Viby-sagen: Derfor endte drabsmand med 12 års fængsel for at stikke sin eks-hustru ihjel

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

50 år som dronning: Jubilæum fejres med to ture i karet, hyldest på Rådhusets balkon og folkefest i Mindeparken

Byudvikling For abonnenter

Kommunen takker nej til milliongave fra bygherre: Tvivl om juraen nulstiller aftale

Debat

David Nielsen betalte prisen: Og nu er løsningen på AGF's krise åbenbart et seminar

Aarhus For abonnenter

Aarhus var i akut mangel på stemmetællere: Så fandt kommunen en løsning

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Alarm 112

Så faldt dommen i Viby-knivstikkeri: Der var tale om drab - og straffen kunne have været højere

Aarhus For abonnenter

Bag om myten: Er Botanisk Have en voldtægtsmagnet som kvinder bør undgå om natten?

Navne

Astrid Krag uddelte fornem pris til østjyske Janni Lund Hansen: Hun er mønstereksemplet på en ildsjæl

Alarm 112

Fireårig datter ville gerne se sin mor: - Storebror måtte forklare, at far havde stukket hende ned, og at de ikke ville se mor igen

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Byudvikling

Aarhus Havn er årsag til 17.000 job: Sådan er havnen kommet frem til tallet

AGF For abonnenter

David Nielsen fyldte mere på gangene i AGF, end de fleste lige aner - og derfor bliver hverdagen med en ny cheftræner også en helt anden nu for klubben, spillerne og fansene

AGF

AGF-duo klar til U21-landsholdet - men Hausner er forbigået

Annonce