Annonce
Syddjurs

Dronningen faldt for Bente Elisabeths blomster

Billedkunstner Bente Elisabeth Endresen har udstillet i ind- og udland, men kan også besøges i sit eget galleri og atelier i Vrinners efter aftale. Et af hendes malerier, et blomstermotiv, har i øvrigt fået permanent hos dronning Margrethe. Pressefoto
Farverig Mols-kunstner inviterer sommergæsterne på besøg i atelieret.

VRINNERS: Det vrimler med kunstudstillinger i sommerlandet. En af dem finder man hos billedkunstneren Bente Elisabeth Endresen, der efter aftale holder åbent i sit atelier og galleri, Art Gallery Mols.

Bente Elisabeth Endresen stammer fra Tromsø i det nordligste Norge. I Danmark har hun haft udstillinger i hele landet, blandt andet på udstillingssteder som Silkeborg Bad og Frederikshavn Kunstmuseum. Men også i lande som Norge, Island, Grønland, Færøerne, Belgien, USA og Indien, har hendes malerier været udstillet både i gallerier og med soloudstillinger.

Et af hendes malerier, et blomstermotiv, har i øvrigt fået permanent placering på en yderst fornem væg, nemlig hos dronning Margrethe. Dronningen fik et af Bente Elisabeth Endresens billeder overrakt i forbindelse med indvielsen af Nationalpark Mols Bjerge i 2009. Efterfølgende ringede dronningens kabinetssekretær til kunstneren og fortalte, at dronningen var meget glad for netop dette billede, lyder det i en pressemeddelelse.

Ud over at male er Bente Elisabeth Endresen også guide hos rejseselskabet Viktors Farmor. I mange år har hun desuden været optaget af klimaforandringerne og har blandt andet taget initiativ til et nordisk samarbejde med udstillingen "Rød Sne - når klimaet bløder" med deltagelse af billedkunstnere, musikere og videnskabsfolk fra Grønland, Færøerne, Norge, Island og Danmark.

Art Gallery Mols holder til på Vråvej 5 på Mols.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Prøve afkræfter mistanke: Dansk mand indlagt i Aarhus er ikke smittet med coronavirus

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce