Annonce
Aarhus

Dronningen fylder år: Kom og fejr hende på Marselisborg Slot

Tirsdag klokken 12 bliver der mulighed for at hylde dronning Margrethe i slotshaven på Marselisborg Slot. 2014 fejrede regenten også fødselsdag i Aarhus: Arkivfoto: Kim Haugaard
Tirsdag fylder Danmarks dronning 79 år. I den anledning får publikum adgang til slotshaven og mulighed for at hylde dronningen.

AARHUS: Selv om du nok ikke er inviteret med til selve festen, har du alligevel muligheden for at fejre dronning Margrethe, når hun tirsdag fylder 79 år.

Dronningen holder nemlig påskeferie på Marselisborg Slot, hvor fødselsdagen fejres - blandt andet med en tur på verandaen, hvorfra hun hilser på de fremmødte, der i dagens anledning har adgang til slotshaven.

Det offentlige program på fødselsdagen vil være som følger:

  • Kl. 11.20 - Publikum får adgang til Slotshaven foran og øst for Marselisborg Slot.
  • Kl. 11.45 - Den Kongelige Livgardes Musikkorps og den tiltrædende vagt marcherer fra Gardergården til slottet.
  • Kl. 12.00 - Dronningen og den kongelige familie træder frem på verandaen og fødselsdagsparaden finder sted. Det sker ved at Musikkorpset marcherer op ved siden af slottet.
Annonce
I 2017 fejrede dronning Margrethe sin 77 års fødselsdag i Aarhus: Arkivfoto: Kim Haugaard

Højtider i Aarhus

Dronningen og prins Henrik overtog Marselisborg Slot efter deres vielse - dengang som tronfølgerpar - og flyttede ind i sommeren 1968.

- Vi blev straks så glade for at være her, at vi besluttede, at vi også ville holde jul her. Det havde ingen gjort før, så vi var spændte på, hvordan det ville gå. Det var lidt køligt de første år, da vi ikke havde dobbeltruder over det hele, men så må man jo bare tage en ekstra sweater på. I de 50 år, vi har brugt slottet, er det mindre end ti jule, som vi ikke har holdt her, fortalte dronningen i et stort interview i forbindelse med Århus Stiftstidende, som avisen bragte tilbage i januar 2019.

Gennem dronningens regeringsperiode har det været en fast tradition, at både jul og påske fejres på Marselisborg Slot i Aarhus. Og da dronningens fødselsdag 16. april ofte falder i påsken, er det langt fra første gang, at århusianerne får muligheden for at fejre regenten i det østjyske.

For eksempel blev der også i 2017 vinket til og råbt hurra for dronning Margrethe. Dengang fandt flere tusinder af mennesker vej til slotshaven på Marselisborg Slot.

DMI's meteorologer lover tirsdag middag sol og fra en skyfri himmel, men temperaturen når kun op på syv grader, så det er nok en god idé at klæde sig lidt lunt på, hvis du har planer om at fejre dronningen.

Vagtskifte

I påskedagene er der - som altid når dronningen er i Aarhus - desuden mulighed for at overvære det daglige vagtskifte.

Den Kongelige Livgardes vil marchere fra Gardergården klokken 11.50 ad Skovridervej via Carl Nielsens Vej til slottets hovedport, hvor der vil være vagtskifte klokken 12.00.

Tirsdag 23. april slutter dronning Margrethes påske på Marselisborg Slot.

Hver dag klokken 12 er der vagtskifte foran Marselisborg Slot. Arkivfoto: Jens Ravn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

'Juldamperen' Svanen sejler igen efter ulykke: - De nødvendige sikkerhedstiltag er afsluttet

Leder For abonnenter

Forudsigelig blæst om vindmøller

Aarhus Kommune har et ædelt mål: At blive CO2-neutral i 2030. Det får vidtrækkende konsekvenser. Vi kommer både til at spare, hvor vi kan på alt, som udleder CO2. Vi kommer til at dyrke meget mere særligt CO2-opslugende natur. Og så kommer vi selvfølgelig til at bidrage, hvor vi kan til at fremme vedvarende energi - vindmøller, for eksempel. At vi både skal og bør byde ind på en omstilling til vedvarende energi, det er vi næppe uenige om, vel? Men når det kommer til, hvor for eksempel vindmøllerne kan stå i vores kommune, så har vi balladen. Lige nu er tre placeringer i offentlig høring, og ikke overraskende er der blæst om alle tre. For det første ser kommunen for sig, at der godt kan stå nogle kæmpevindmøller på Aarhus Havn. Det har udløst protester fra beboere på Aarhus Ø, hvilket bestemt ikke kan overraske. Som vi tidligere har skrevet i en leder i denne avis: Hvis man leder efter ballade, så kan man være sikker på at få det ved at rejse vindmøller midt i den udsigt, som beboerne i de nye prestigebydele nær havnen i Aarhus har betalt kassen for. Og egentlig er det jo heller ikke fair at spolere deres havudsigter med snurrende og blinkende møllevinger, som de ikke lige havde set komme, da de købte deres lejligheder, vel? Dernæst har kommunen behændigt foreslået andre vindmøller så tæt op ad kommunegrænsen mod Favrskov og Syddjurs, at det ikke generer ret mange af Aarhus Kommunes egne borgere. I Syddjurs har de dog set, hvad der er i gære ved Vosnæs - og fra Syddjurs' borgmester Ole Bollesen (S) er der kommet en officiel protest: Det vil ødelægge landskabsoplevelsen med mere ved Kalø Vig, skriver han. Hvilket flugter fuldstændigt med, hvad borgere i nærområdet også påpeger. Og de har jo ret. Heller ikke her vil møllerne pynte. Tilbage er placeringen tæt på trafikknudepunktet, hvor Djurslandsmotorvejen møder E45. Den synes umiddelbart mest oplagt af de tre, for her er i forvejen en vis støj fra trafikken og i øvrigt planer om at plante masser af vild, CO2-opslugende natur til glæde for både klima, grundvand og friluftsvenner, uanset om de går op i flora, fauna eller bruger naturen til motion eller hundeluftning. Men også her er der ballade om planerne, som går ud over særligt beskyttet natur. Så her foreslår Danmarks Naturfredningsforening, at Aarhus Kommune laver aftale om, at møllerne kan rykkes lidt ind i Favrskov, hvilket vores gode naboer her næppe vil være med til. For det vil begrænse mulighederne for at byudvikle ved Søften. Så hvad nu? Vi har skrevet det før: Drop planerne om møller nær Aarhus og send dem til havs, hvor de generer mindst.

Annonce