Annonce
Aarhus

Dronningen inspicerer i påsken: 1,6 kilometer nyt hegn ses an på Marselisborg Slot

I julen valfartede mange århusianere til vagtskiftet på Marslisborg Slot. Blandt andre Andreas her, der hjalp garderne og marcherede med sit grønne gevær. Fredag kommer dronning Margrethe igen til Aarhus. Regenten fylder 81 år 16. april, men på fødselsdagen er regenten tilbage i hovedstaden. Foto: Ernst van Norde/Ritzau Scanpix
Regenten overholder som sit folk corona-restriktionerne, så det er ikke meget dronning Margrethe kommer rundt. Men i påsken indtager hun Marselisborg Slot, hvis nye hegn er gjort færdigt.

AARHUS: Gartnerne har været i fuld sving i slotshaven, der de seneste dage har været lukket for århusianerne. Slutspurten med det nye hegn på intet mindre end 1.565 meter rundt om Marselisborg Slot er også kommet i mål.

Alt er klar til, at dronning Margrethe som traditionen byder holder påskeferie i Aarhus og på Marselisborg Slot.

Dronningen forlægger residensen fredag, som det hedder. Hoffet meddeler på sin hjemmeside ikke, hvor lang tid regenten vil feriere i Aarhus.

Annonce

Men mon ikke der bliver tid til Højmessen palmesøndag klokken 10.00 ved sognepræst Henrik Grøndal Lund. Hendes majestæt er som hovedregel fast gæst i Aarhus Domkirke i påsken.

Højmessen i Domkirken

  • Højmessen søndag formiddag kl. 10 er hovedgudstjenesten. Den har en form, hvor alle led i en kristen gudstjeneste er indeholdt.
  • Det er trosbekendelse, fadervor og andre bønner, tekstlæsninger fra både Det Gamle- og Det Nye Testamente, salmer, dåb, nadver og prædiken, velsignelsen og musik både spillet og sunget.
  • Højmessens form er bestemt og bekrevet ved en kgl. resolution. Præster og menighedsråd kan i enighed vedtage enkelte ændringer. Større ændringer skal godkendes af biskoppen.
  • Højmessen i Aarhus Domkirke følger den forordnede højmesseordning, som interesserede kan finde bogen ”Gudstjenesteordning for Den Danske Folkekirke – Ritualbog”. Gudstjenestens form og forløb står tillige i Den Danske Salmebogs tekstdel.
  • Højmessen er en festgudstjeneste og udspringer af påskemorgen, hvor Jesus rejste sig fra graven og besejrede døden.

Nyt hegn omkring slottet

Mens gartnerne har finpudset den flotte slotshave, som dronningen selv har været med til at udforme, er det nye, lange hegn rundt om selve haven også gjort færdigt. Det gamle var udtjent, og dronningen kan nu inspicere det 1,6 kilometer lange, sorte hegn, der måler et par meter i højden.

En del træer er fældet for at gøre plads til det nye hegn. I Forsthaven er der samtidig ryddet en to meter bred gang, hvor der før var buskads og rhododendron. Det har givet luft, så den franske bulldog, Carla, kan kigge ind i slotshaven. Foto: Ravn

Hegnet skal blandt andet sørge for, at ubudne gæster som de mange hjorte der færdes i Marselisborg Skoven, ikke hopper ind i slotshaven og spiser løs af påskeliljerne og de mange andre blomster og buske.

Annonce

Populært vagtskifte klokken 12

Vagtskiftet hver dag klokken 12.00, når garderne går ned ad Væddeløbsbakken (Carls Nielsens Vej) fra gardergården til slottets indgang, har altid været populært og vil formentlig også trække mange århusianere til i påsken.

I julen opstod en del debat, fordi rigtig mange mennesker besøgte begivenheden og derfor kom i clinch med forsamlingsrestriktionerne i corona-tiden.

Annonce

Fødselsdag i København

Dronningens påskeophold på Marselisborg Slot blev sidste år aflyst på grund af corona. Men nu er hun tilbage. Regenten fylder 81 år 16. april, men da skal århusianerne ikke forvente at kunne fejre deres overhoved i Aarhus. Hun vil formentlig være tilbage i København - selv om hoffets kalender ikke fortæller, hvornår residensen i Aarhus slutter denne påske.

Århusianerne har ellers ofte fejret dronningens fødselsdag i Aarhus. I 2019 inviterede regenten således folk indenfor i slotshaven for at råbe hurra. Men det er ikke altid, at dronningens fødselsdag falder i påsken - og således heller ikke i år.

Sidste år blev dronningens fødselsdag fejret med sang og taler på direkte tv på grund af corona-krisen. Regenten har i det hele taget lukket ned for sit officielle program på grund af corona, og folk kommer heller ikke i audiens med en personlig, kongelig hilsen, når de får tildelt for eksempel en fortjenstmedalje.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

En kviktest og en drink for 149 kroner: Nyt privat testcenter åbnet ved åen i Aarhus

Alarm 112

26-årig idømt fængsel for vidnetrusler: Fandt betjent på Facebook og truede med at slå hans søn ihjel

Aarhus For abonnenter

Knæskallen gik i seks stykker: - Jeg mistede min udødelighed i cykelstyrtet

Alarm 112

Mand i varevogn skaber frygt i Åbyhøj: Ville have drenge til at hoppe ind i bilen og vise vej til Kvickly

Annonce