Annonce
Østjylland

75-års dagen for henrettede modstandsfolk: Dronningen kommer for at mindes Hvidstengruppen

Efter hvad Randers Amtsavis erfarer, vil dronningen være blandt deltagerne, når de otte medlemmer af Hvidstengruppen, som blev henrettet af tyskerne for 75 år siden, bliver mindet i Hvidsten 29. juni. Arkivfoto
Majestætens deltagelse i højtidelighederne i forbindelse med 75 års dagen for henrettelsen af modstandsgruppens otte medlemmer er dog endnu ikke officielt bekræftet af hoffet.

Hvidsten: 29. juni er det 75 år siden, at kroejer Marius Fiil, hans søn Niels Fiil, svigersønnen Peder Bergenhammer Sørensen og fem andre medlemmer af den kronjyske modstandsgruppe Hvidstengruppen blev henrettet ved skydning i Ryvangen i København.

Dagen bliver naturligvis markeret i Hvidsten og, efter hvad Randers Amtsavis erfarer, med deltagelse af Hendes Majestæt Dronning Margrethe. I Kongehuset vil man dog ikke bekræfte, at dronningen vil være blandt gæsterne, når de otte modstandsfolk mindes.

- Vi kan hverken be- eller afkræfte. Vi udtaler og forholder os udelukkende til de arrangementer og begivenheder, som er skrevet ind i kongehusets officielle kalender, og generelt gælder det, at en begivenhed skrives i kalenderen cirka to uger før, den finder sted, siger kommunikationsmedarbejder i Kongehuset, Anders Aistrup.

Annonce
Når de henrettede medlemmer af Hvidstengruppen lørdag 29. juni bliver mindet, sker det blandt andet med nedlæggelse af kranse i Mindelunden i Hvidsten. Arkivfoto

Mindegudstjeneste

Det er Gassum Menighedsråd, som står for arrangementet, og heller ikke menighedsrådsformand Mona Kastrup Kjersgaard kan hverken af- eller bekræfte dronningens besøg. Men at de henrettede modstandsfolk vil blive mindet, er der imidlertid ingen tvivl om.

Det sker blandt andet ved mindegudstjeneste i Gassum Kirke, med nedlægning af kranse i Mindelunden i Hvidsten samt med frokost for deltagerne på Hvidsten Kro, der stadig drives af Fiil-familien, idet det i dag er Marius Fiils oldebarn, Søren Fiil og hans hustru Christina, som er værtspar på den historiske kro nord for Randers.

Hvidstengruppen stod for modtagelsen af våben og sprængstoffer, som blev kastet ned fra engelske fly på et nøje udvalgt område kaldet "Mustard Point" ikke så langt fra Hvidsten. Gruppen og dens aktiviteter blev afsløret af en dansk faldskærmsmand, som blev arresteret i Aarhus og siden tortureret til at fortælle, hvad han vidste om de danske modstandsgrupper.

11. marts 1944 kunne Gestapo, efter i en periode at have skygget Hvidsten Kro, slå til og arrestere hovedparten af Hvidstengruppens medlemmer, hvoraf de otte altså siden blev dømt til døden og henrettet 29. juni samme år.

Flere dømte

De henrettede var udover de nævnte tre medlemmer af Fiil-familien mekaniker Johan Kjær Hansen, radioforhandler Niels Nielsen Kjær, karetmager Søren Peter Kristensen, møller Henning Andersen og dyrlæge Albert Carlo Iversen. Marius Fiils datter, Kirstine Fiil, blev ved den tyske krigsret sammen med landmand Jens Stenz og chauffør Bjarner Hyldegaard Andersen idømt tugthus på livstid. Mens Anders Venning Steensgaard, der fungerede som chauffør for gruppen, og købmand Knud Peter Buchhorn Christensen begge idømtes fire års tugthus.

Endelig blev Gudrun og Marius Fiils datter, den dengang blot 17-årige Gerda Søvang Fiil, dømt til to års ungdomsfængsel.

Ligene af de otte henrettede medlemmer blev efter krigens afslutning, i sommeren 1945, ført hjem til Hvidsten og begravet 100 meter nord for Hvidsten Kro i den til formålet etablerede Mindelunden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Bears har en amerikaner i overskud

Læserbrev

Læserbrev: Det koster at lade være med at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp

Der er behov for et akut livreddende løft af psykiatrien – både den kommunale og regionale del. Psykiatrien og den mentale sundhed er massivt underprioriteret, og selvom jeg ser frem til arbejdet med en 10-års plan, så er der akut behov for at understøtte disse områder nu. I øvrigt har der også været tale om at udskyde 10-årsplanen foreløbig. 10 ud af 13 partier kom dog med løfter om at løfte psykiatrien i de sidste dage af valgkampen op til folketingsvalget - løfterne er ikke indfriet! Jeg trøster mig dog ved, at der er sat 2,1 milliarder i forhandlingsreserve, og at psykiatrien også er et vigtigt tema for både støttepartier og dele af oppositionen. Mennesker kan dø af psykisk sygdom, og andre kan ende ud i sociale derouter, der kunne være undgået ved rettidig og tilstrækkelig hjælp. Det er dyrere for samfundet ikke at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp. Selvom en ambitiøs investering i både forebyggelse, behandling og rehabilitering og støtte koster, så koster det tifold mere at lade stå til bl.a. i form af afledte udgifter som overførselsindkomster, sygefravær og nedsat arbejdsevne. Indirekte omkostninger pga. psykisk sygdom koster hvert år samfundet omkring 100 milliarder kroner ved siden af udgifterne til behandling. Der kan frigøres mange af disse midler, hvis vi får vendt udviklingen til større fokus på forebyggelse og på hurtig og tilstrækkelig behandling og støtte. Vi ved, at vi kan redde en masse menneskeskæbner, og at vi kan spare samfundet for en masse udgifter, hvis vi aktivt vælger at prioritere området. Vi skal heller ikke glemme de ringe i vandet, det bringer for de pårørende, som ofte står desperate på sidelinjen. I psykiatrien er den basale omsorg skåret væk. Og det er der, skoen trykker. Det kræver ro, samtale, indhold og omsorg at blive rask efter psykisk sygdom. Derfor er der brug for flere ansatte til flere syge patienter, og det skal være sådan, at er man syg, skal det være muligt at blive indlagt - det er i virkeligheden ret enkelt. Jeg kan fortælle så mange forfærdelige historier fra psykiatrien. Virkelige historier om mennesker, der kunne være hjulpet, såfremt rammerne var til det, og området var politisk prioriteret i anstændig grad. Lige nu skal de lavthængende frugter plukkes, så liv kan reddes. Det betyder mere personale ansat både i ambulatorier, på sengeafsnit, på bosteder, flere bostøtter og brobyggere. Derudover skal der være nok sengepladser og aflastningspladser, så den syge ikke afvises, til trods for akut behov for hjælp. Det er det, man kan gøre lige nu! Det vil ret hurtig have effekt på anvendelsen af tvang, antallet af selvmord, antal genindlæggelser, antallet af gode behandlingsforløb, og flere der kommer sig hurtigere af deres sygdom.

Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge er tilbage i Aarhus: Styrelse kæmper for at stoppe ham

Annonce