Annonce
Østjylland

75-års dagen for henrettede modstandsfolk: Dronningen kommer for at mindes Hvidstengruppen

Efter hvad Randers Amtsavis erfarer, vil dronningen være blandt deltagerne, når de otte medlemmer af Hvidstengruppen, som blev henrettet af tyskerne for 75 år siden, bliver mindet i Hvidsten 29. juni. Arkivfoto
Majestætens deltagelse i højtidelighederne i forbindelse med 75 års dagen for henrettelsen af modstandsgruppens otte medlemmer er dog endnu ikke officielt bekræftet af hoffet.

Hvidsten: 29. juni er det 75 år siden, at kroejer Marius Fiil, hans søn Niels Fiil, svigersønnen Peder Bergenhammer Sørensen og fem andre medlemmer af den kronjyske modstandsgruppe Hvidstengruppen blev henrettet ved skydning i Ryvangen i København.

Dagen bliver naturligvis markeret i Hvidsten og, efter hvad Randers Amtsavis erfarer, med deltagelse af Hendes Majestæt Dronning Margrethe. I Kongehuset vil man dog ikke bekræfte, at dronningen vil være blandt gæsterne, når de otte modstandsfolk mindes.

- Vi kan hverken be- eller afkræfte. Vi udtaler og forholder os udelukkende til de arrangementer og begivenheder, som er skrevet ind i kongehusets officielle kalender, og generelt gælder det, at en begivenhed skrives i kalenderen cirka to uger før, den finder sted, siger kommunikationsmedarbejder i Kongehuset, Anders Aistrup.

Når de henrettede medlemmer af Hvidstengruppen lørdag 29. juni bliver mindet, sker det blandt andet med nedlæggelse af kranse i Mindelunden i Hvidsten. Arkivfoto

Mindegudstjeneste

Det er Gassum Menighedsråd, som står for arrangementet, og heller ikke menighedsrådsformand Mona Kastrup Kjersgaard kan hverken af- eller bekræfte dronningens besøg. Men at de henrettede modstandsfolk vil blive mindet, er der imidlertid ingen tvivl om.

Det sker blandt andet ved mindegudstjeneste i Gassum Kirke, med nedlægning af kranse i Mindelunden i Hvidsten samt med frokost for deltagerne på Hvidsten Kro, der stadig drives af Fiil-familien, idet det i dag er Marius Fiils oldebarn, Søren Fiil og hans hustru Christina, som er værtspar på den historiske kro nord for Randers.

Hvidstengruppen stod for modtagelsen af våben og sprængstoffer, som blev kastet ned fra engelske fly på et nøje udvalgt område kaldet "Mustard Point" ikke så langt fra Hvidsten. Gruppen og dens aktiviteter blev afsløret af en dansk faldskærmsmand, som blev arresteret i Aarhus og siden tortureret til at fortælle, hvad han vidste om de danske modstandsgrupper.

11. marts 1944 kunne Gestapo, efter i en periode at have skygget Hvidsten Kro, slå til og arrestere hovedparten af Hvidstengruppens medlemmer, hvoraf de otte altså siden blev dømt til døden og henrettet 29. juni samme år.

Annonce

Flere dømte

De henrettede var udover de nævnte tre medlemmer af Fiil-familien mekaniker Johan Kjær Hansen, radioforhandler Niels Nielsen Kjær, karetmager Søren Peter Kristensen, møller Henning Andersen og dyrlæge Albert Carlo Iversen. Marius Fiils datter, Kirstine Fiil, blev ved den tyske krigsret sammen med landmand Jens Stenz og chauffør Bjarner Hyldegaard Andersen idømt tugthus på livstid. Mens Anders Venning Steensgaard, der fungerede som chauffør for gruppen, og købmand Knud Peter Buchhorn Christensen begge idømtes fire års tugthus.

Endelig blev Gudrun og Marius Fiils datter, den dengang blot 17-årige Gerda Søvang Fiil, dømt til to års ungdomsfængsel.

Ligene af de otte henrettede medlemmer blev efter krigens afslutning, i sommeren 1945, ført hjem til Hvidsten og begravet 100 meter nord for Hvidsten Kro i den til formålet etablerede Mindelunden.

Annonce
AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Danmark

Mandagens coronatal: 70 procent har fået det første stik

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Mystisk tyveri af landsbys bogautomat: Den er tung, stort set værdiløs og pist væk

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Aarhus

Afstemning - du bestemmer: Skal vi tjekke op på de hylende tog eller rådden cykelkultur?

Erhverv

Var på fallittens rand: Århusiansk spilfirma sælger for halv milliard kroner

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Nye AGFere imponerede og floppede

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Østjylland For abonnenter

Et sommerhus ved Saxild Strand er ugens dyreste bolighandel: Kun et hus solgt for under tre millioner kroner

Østjylland

Massakre på naturen: Hvad skete der lige med de vilde blomster, der gjorde mig glad på mine gåture?

Debat For abonnenter

Rådmand og politi må finde en løsning på balladen på Aarhus Ø

Aarhus

Kedelig førsteplads: Aarhus topper corona-barometer

Aarhus For abonnenter

Se her, Aarhus: I Odder findes det gode eksempel på et godt liv som voksen-handicappet

Aarhus

Farligt vejr over Aarhus: Her skal du passe på

Annonce