Annonce
Navne

Dronningen uddeler pris til markant Aarhus-gigtforsker

Dronning Margrethe og modtagerne af Dronning Ingrids Forskerpris og et særligt forskningsstipendium - Aarhus-gigtforsker Ellen-Margrethe Hauge og Rasmus Westermann, der selv fik gigt som barn. Foto: Kim Dahl
Annonce

Hæder: H.M Dronningen overrakte forleden Dronning Ingrids Forskerpris til Aarhus-gigtforsker Ellen-Margrethe Hauge samt et særligt forskningsstipendium til et ungt forsknings-talent, der selv fik gigt som barn.

Professor og overlæge Ellen-Margrethe Hauge, en af de helt store profiler i dansk gigtforskning, får dermed endnu en krone på værket i form af den ærefulde Dronning Ingrids Forskerpris på 100.000 kroner. Prisen gives for et usædvanligt stort bidrag til forskningen i udviklingen af leddegigt.


Der er så mange flere ting, vi skal vide om leddegigt, så vi kan opdage sygdommen tidligere, end vi kan i dag, og være med til at øge både kvaliteten og antallet af leveår for patienterne.

Ellen-Margrethe Hauge


Senest har Hauge og hendes team sat sig for at scanne 2.000 leddegigtpatienters hjerter for at finde frem til forklaringen på, hvorfor mange leddegigtpatienter dør for tidligt af hjerte-kar-problemer.

- Det er kæmpe stort at modtage Dronning Ingrids Forskerpris. Den er jeg meget glad og stolt over, og jeg vil gøre mit allerbedste for at leve op til anerkendelsen. Der er så mange flere ting, vi skal vide om leddegigt, så vi kan opdage sygdommen tidligere, end vi kan i dag, og være med til at øge både kvaliteten og antallet af leveår for patienterne, siger Ellen-Margrethe Hauge.

Dronningen uddelte også et særligt forskningsstipendium på knap en million kroner til et ekstraordinært stort forskningstalent, Rasmus Westermann. Han er næsten lige uddannet læge, men allerede som 13-årig blev han ramt af børnegigt. Det fik ham til i en tidlig alder at beslutte sig for den medicinske levevej.

Westermann er klinisk assistent på Reumatologisk Afdeling ved Aalborg Universitetshospital, og det er der, han vil skrive den ph.d., som Hendes Majestæt Dronningens stipendium gør mulig. Han skal forske i bivirkningerne ved biologisk behandling, som anvendes mod inflammatoriske gigtformer som blandt andet leddegigt. Behandlingen med biologiske præparater er et kvantespring for patienterne, men mistænkes også for at øge risikoen for at udvikle kræft.

Det særlige forskningsstipendium er en gave fra Gigtforeningen i forbindelse med dronning Margrethes 80-årsfødselsdag og uddeles kun denne ene gang.

Dronning Ingrids Forskerpris

  • Prisen overrækkes årligt i forbindelse med Den Internationale Gigtdag til en markant profil inden for dansk gigtforskning.
  • Der gives 100.000 kroner.
  • Prisen blev indstiftet i 1978 for at markere dronning Ingrids 25-årige virke som protektor for Gigtforeningen. Dronning Margrethe har sidenhen overtaget sin mors protektion.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Alkoholregler får Netto og Føtex til at lukke tidligere

Annonce