Annonce
Navne

Dronningens sølvregistrator fylder 80 år

Ole Villumsen Krog begyndte som folkeskolelærer og sluttede arbejdslivet som kongelig sølvregistrator. Foto: Keld Navntoft/Scanpix

80 Ole Villumsen Krog, Viby J, forhenværende kongelig sølvregistrator og Det Kongelige Sølvkammers kurator, fylder 80 år fredag 1. februar.

Ole Villumsen Krog er sølvtøjsforsker og kunne gennem næsten 25 år bruge den unikke titel Hendes Majestæt Dronningens Sølvregistrator, og gennem en snes år - fra 1988 - var han Det Kongelige Sølvkammers kurator med titel af direktør i internationale relationer.

Gennem årene har han haft ansvaret for omkring 50 kunst- og kulturhistoriske udstillinger med relation til danske og udenlandske kongehuse. Adskillige af dem har sat sig spor i bemærkelsesværdige kataloger, der anvendes som undervisnings- og forskningsmateriale både herhjemme og i udlandet. Blandt dem er katalogerne om Flora Danica-stellet ved det danske hof, om Christian VII's fødselsdagstaffel, en borddækning, der kan genskabes takket være forskåningen for omsmeltning.

Der har tillige været store udstillinger om russiske kejserlige påskeæg, om portugisisk sølv, om Carl Fabergé, om kejserinde Dagmar, Maria Feodorovna, om moderne dansk korpussølv i regentparrets samling, om glas i kongeligt eje, om Wienerkongressen og om kongeligt kobbertøj, der nypudset blev vist i den kælder på Christiansborg, der var bygget til køkken i residensfløjen.

Villumsen Krog, der i sin tid er uddannet som folkeskolelærer, virkede som sådan ved Strandskolen i Risskov frem til 1977. Men herefter blev han optaget af at fotografere og beskrive bord,- dragt- og kirkesølv i Island.

Via sin meget personlige arbejdsstil har fødselaren gennem tiden formået at få samarbejdspartnere med på sine ideer, hvilket har medført en levendegørende formidling af den betydning, der ligger bag erhvervelse af kongelige kunstskatte. Siden 2007 har han beskæftiget sig med kortlægning af den tyske værnemagts besættelse af Han Herred 1940-1945 og de seneste år koncentreret arbejdsindsatsen om den tyske værnemagts beslaglæggelser af danske slotte og herregårde - i tæt samarbejde med Dansk Center for Herregårdsforskning.

Gennem årene har Ole Villumsen Krog modtaget flere hædersbevisninger fra ind- og udland. Blandt dem er Dansk Metalarbejderforbunds Guld- og Sølvinitiativpris og studielegater fra EU-Kommissionen.

Annonce
Kultur For abonnenter

Anders var ramt af angst og alkohol: - Men jeg opdagede, at jeg kunne løbe fra det hele

Danmark

Lørdagens coronatal: 749 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

AGF bekræfter: Ung svensk back får fem år i Aarhus

Aarhus For abonnenter

Endelig var der ro på Aarhus Ø: Men så skar kommunen ned på vagtordningen

Sport

En spændende søndag i Tokyo: Det største århusianske guldhåb åbner sin konkurrence

Alarm 112

To skoleelever overfaldet på sidste skoledag: Fire afgangselever bortvist på stedet

Sport For abonnenter

Stiftens bud: Så mange medaljer får århusianerne med hjem fra OL

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Navne

Dødsfald: Forfatter og digter Vita Andersen blev 78 år

Aarhus

Buschauffør sagde op på grund af billetsnyderi: - Halvdelen betaler ikke for turen

Danmark

Linda er en af de irriterende pårørende: Datter på 70 insisterer på at blive hørt om sin mors behandling

Aarhus

Lørdagens coronatal for Østjylland: Det ser ud til at gå den  rigtige vej

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En fransk turistfælde midt i Aarhus

Sport

Aarhus-svømmer diskvalificeret: Danskere svømmere er langt fra OL-semifinaler

Annonce