Annonce
Debat

Drop study drugs: Uddannelse er ikke et trofæ til Facebook

"Selvfølgelig kan de studerende klare sig i et af verdens bedste uddannelsessystemer, hvor de tilmed bliver betalt for at møde op. Der skal ikke slækkes på kravene, fordi få studerende har en idé om, at de kan tage en genvej til toppen," skriver Britt Bager (V), medlem af Folketinget, valgt i Østjylland. Foto: Steen Brogaard

DEBAT: Forleden fortalte TV2 om en ung kvinde, der har indtaget såkaldte study drugs, dvs. receptpligtig ADHD-medicin som eksempelvis Ritalin, for at præstere på sin uddannelse. Misbrug kan give alt fra psykoser til ujævne hjerteslag.

Kvinden i TV2 forklarer, at hun også tidligere har overvejet at købe sig til velskrevne opgaver, men i sidste ende faldt valget altså på den koncentrationsfremmende medicin, som hun anskaffede sig ulovligt.

Og hun er desværre ikke den eneste. Her i Østjylland, bl.a. på Aarhus Universitet, har vi også set eksempler på unge, som doper sig til et 12-tal i stedet for at lade evnerne og hårdt arbejde vise vejen.

Annonce

At gennemføre en uddannelse ”au natural” - altså uden snyd eller farlige stoffer - var tilsyneladende aldrig med i overvejelserne for kvinden i TV 2. Det er sgu bekymrende. Hvad er der blevet af flid, personligt ansvar og at gøre sit bedste? Hvad er der blevet af, at selve vejen til resultatet er lige så stor læring som resultatet i sig selv?


Hvem har bildt nogle studerende ind, at de skal være de allerbedste til alting? Uddannelse er ikke et trofæ til Facebook. Det er læring og dannelse, som man skal bruge resten af sit liv - og vejen dertil er flid og hårdt arbejde.

Britt Bager


Historien har fået uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen til at bedyre, at uddannelsessystemet skal arrangeres, så der er tid og plads til de studerende. Hvorvidt det betyder, at kravene til de studerende skal slækkes, vides ikke.

Selvfølgelig kan de studerende klare sig i et af verdens bedste uddannelsessystemer, hvor de tilmed bliver betalt for at møde op. Der skal ikke slækkes på kravene, fordi få studerende har en idé om, at de kan tage en genvej til toppen.

Der skal flid og dygtiggørelse til. Og ja, der bliver stillet krav. Ens opgaver bliver karakterbedømt, og man får ris og ros for sin deltagelse og forberedelse. Sådan har det altid været, og sådan bør det fortsat være.

Det er ikke meningen, at det skal være nemt. Det er meningen, at det skal være givende. Her tænker jeg også på, at man skal kunne fejle og lære af det. Man skal ikke misbruge medicin for at undgå netop dét.

Hvem har bildt nogle studerende ind, at de skal være de allerbedste til alting? Uddannelse er ikke et trofæ til Facebook. Det er læring og dannelse, som man skal bruge resten af sit liv - og vejen dertil er flid og hårdt arbejde.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Skyskraber skåret lidt ned: Nu er byrådsflertal parat til at sige ja

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Vanvidskørsel på Aarhus Ø: Kommunen og politiet opfordrer hinanden til handling

Sport For abonnenter

De fire her har spillet røven ud af bukserne for Danmark ved EM

Aarhus

Tirsdagens coronatal: Flere østjyske kommuner har ingen nye smittede - Aarhus går dog ikke fri

Erhverv

Fodboldfeberen raser i Danmark: Hummel melder så godt som udsolgt af landsholdstrøjen

Byudvikling For abonnenter

Byggemand og samler: Olav de Linde har lageret fyldt med genbrug til sine byggeprojekter

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Kronik: Vreden på de sociale medier - Som janteloven på coke

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Far og bror til sigtet i sag om påkørt betjent: Vi fik overtalt Mohamad til at melde sig

Danmark

Sidste danske soldater har forladt Afghanistan

Alarm 112

Kvinde angrebet med bushammer: Forsøgte at afværge slag med sin paraply

Aarhus For abonnenter

Mystisk mand køber hele villakvarterer op i Aarhus: Her er historien om Singh - manden ved døren

Aarhus

Nyt 18-etager hus i Forskerparken: Skræddersyet til tech-virksomheder

Annonce