Annonce
Erhverv

Dropper at bygge ny terrasse: Probitas-ejere bruger opsparing på at hjælpe kolleger i erhvervslivet

Trine Kok og René Kok Lyskjær havde planer om at bygge en ny terrasse til sommer, men opsparingen har de hævet og bruger den i stedet på at købe varer og ydelser hos kolleger i det lokale erhvervsliv. Foto: Søren E. Alwan
Unikke situationer som denne kalder på, at vi graver dybere og sætter os selv og penge lidt til side, lyder budskabet fra ejerne af regnskabsvirksomheden Probitas.

Horsens: - Den situation, vi står i nu, kræver, at vi rykker tættere sammen i bussen, rent virtuelt.

Ordene kommer fra René Kok Lyskjær, direktør i regnskabsvirksomheden Probitas, der har til huse i Rådhusgade i Horsens.

Og de gælder ikke kun de seks medarbejdere i hans virksomhed, men hele det fællesskab, der udgør det horsensianske erhvervsliv. Selv har han endnu ikke haft anledning til dårlig nattesøvn.

- Vi er i højsæson for regnskaber, og alle skal have lavet regnskaber uanset hvad, så som det er nu, er der arbejde nok til de ansatte i Probitas. Så bliver udfordringen likviditet - om kunderne betaler, men det må vi tage til den tid, siger René Kok Lyskjær, der driver firmaet sammen med sine kone Trine Kok.

Annonce

Vores første reaktion, når vi går i panik, er at lade være med at bruge penge. Det er forkert. Vi er nødt til at bruge en smule penge hver dag.

Trine Kok

Ingen krisestemning her

Probitas, der er en del af iværksætterfællesskabet Bubblelabs, har eksisteret i seks år. Firmaet udbyder en bred vifte af services til virksomheder, heriblandt regnskaber, bogføring og indberetning til Skat. Probitas yder derudover hjælp og sparring til opstartsvirksomheder.

Virksomheden udmærker sig ved kun at ansætte folk på kanten af arbejdsmarkedet. Det være sig personer i fleksjob, der ikke har mulighed for at varetage en ordinær stilling.

Alle seks ansatte arbejder i disse dage hjemmefra, og selvom omstændighederne er usædvanlige, har René Kok Lyskjær ikke en dårlig fornemmelse i maven på Probitas vegne.

- Der er ingen krisestemning her. Det er en anderledes situation, og det forholder vi os til. Vi holder flere videomøder, end vi plejer, siger René Kok Lyskjær.

Har taget hul på opsparing

René Kok Lyskjær er dog meget bevidst om, at det ikke er alle lokale virksomheder, der kan undsige sig krisestemning, og den bevidsthed tager han meget alvorligt.

- Det er enormt vigtigt, at vi i lokalsamfundet sørger for at bakke op om de små iværksættere, som vi gerne vil have, er her efter den her krise. Dem skal vi støtte op om nu, siger René Kok Lyskjær.

Et budskab, som René Kok Lyskjær og hans kone ikke har ladet blive ved det sagte. Tværtimod ønsker de at være et eksempel på, hvordan vi som lokalsamfund kan hjælpe hinanden i krisens stund.

Det beskriver Trine Kok.

- Vi har haft en opsparing stående, som skulle bruges på en ny terrasse til sommer. De penge bruger vi nu, fortæller hun.

Parret har således brugt pengene på at købe gavekort, varer og andre ydelser blandt de erhvervsdrivende i lokalsamfundet, der lider i øjeblikket. Køb, de som kunder ikke nødvendigvis har brug for, men som den sælgende part i høj grad har brug for.

- Hvad skal vi bruge en ny terrasse til, hvis håndværkeren, der skal lave den, ikke er her mere, når krisen er slut? Vi vil hellere have, at de lokale erhvervsdrivende bliver her, end vi vil have en ny terrasse. Det er ikke, fordi vi har meget at gøre med, men vi håber, at vi kan gøre lidt med det, vi har, siger Trine Kok.

Trine Kok og René Kok Lyskjær har drevet virksomheden Probitas gennem seks år. Foto: Søren E. Alwan

Nødt til at bruge penge hver dag

Parret stiller samtidig deres faglighed til rådighed i deres netværk, ligesom Trine Kok lægger varme anbefalinger ind for nogle af de nødstedte erhvervsdrivende på sin Instagram-profil, der har knap 3400 følgere.

- Unikke situationer som denne kalder på, at vi graver dybere og sætter os selv og penge lidt til side. Hjælpen kommer flerfoldigt igen på et senere tidspunkt, siger René Kok Lyskjær, der bliver bakket op af Trine Kok.

- Vores første reaktion, når vi går i panik, er at lade være med at bruge penge. Det er forkert. Vi er nødt til at bruge en smule penge hver dag, siger hun.

Ligesom mange andre arbejder parret hjemmefra i denne tid, mens coronavirussen dikterer dagligen i Danmark. Foto: Søren E. Alwan

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Åbn butikken og spred glæde i byen

På en køretur gennem en af vore mindre provinsbyer i det skønne forårsvejr, så jeg byens butikker holde åbent for salg. Der var mennesker i gadebilledet, og ved byens største modetøjsbutik gik kunderne ind og ud ad døren. Inde i butikken gik kunderne rundt og udviste hensyntagen til hinanden. Det var en rigtig dejlig oplevelse at se åbne butikker og glade mennesker i gadebilledet. Der er hos de fleste mennesker behov for at vende tilbage til en problemfri hverdag, og byens butikker er dem, der er bedst til at visualisere positive begivenheder – og en tro på fremtiden. Åbn butikken, og gør kunderne glade. Alle bliver vindere. Byens borgere kan opleve glæden ved at se mennesker i gadebilledet – og åbne butikker. Butikkerne skaber salg og fungerer stadigvæk som arbejdsplads. Byen går fra at være ”død” og mennesketom til atter at være "levende” og aktiv. Er det at udvise dårligt samfundssind at holde sin butik åbent for salg – eller er det sund fornuft? Er det bedre at holde butikkerne lukkede og risikere at gå konkurs i juni måned fremfor at sikre overlevelsen ved at sælge til de kunder, der gerne vil købe? Danskerne kan sagtens tilpasse sig en situation, der gør det nødvendigt at opføre sig på en anden måde end tidligere, og man kan sagtens selv finde ud af at vise det hensyn, der er nødvendigt. Detaillisterne kan sagtens finde ud af at holde deres butikker åbne og samtidig ”hjælpe” kunderne til udvise de nødvendige hensyn. Et nedlukket Danmark over en længere periode fører til en ny ”istid”. De detaillister, der holder deres butikker åbne for salg, gør os alle en stor tjeneste. Glade mennesker i gadebilledet gør hverdagen festligere for alle – derfor er det en god ide at holde butikkerne åbne for salg. At skulle vente hele eller halve år på en normalisering ødelægger alt for den private sektor, og det er jo, når alt kommer til alt, den private sektor, der skaber forudsætningerne, for at Danmark er et velfærdssamfund. Lad os åbne butikkerne og bevise, at vi godt kan tage hensyn til hinanden uden at blive formanet herom af regeringens forskellige ministre. Det danske forår er skønt. Lad os komme ud og nyde det i fulde drag. Lad os få lov til at købe nyt forårstøj til garderoben.

Aarhus

Her er planen: Dagtilbud og folkeskoler i Aarhus åbner gradvist over flere dage

AGF

AGF tilbyder trofaste fans penge tilbage

Østjylland

Østjyder valfarter til de smukke steder på Djursland - men de er gode til at holde afstand

Annonce