Annonce
Erhverv

Du kan ikke lede andre uden at kunne lede dig selv

- En af vores kursister sagde det så præcist: Jeg er blevet mere skarp, når det gælder om at skære ind til det, som det handler om og at turde tage konflikter. Men jeg er også blevet mere rund i forhold til at være rummelig og have forståelse for, hvordan andre ser verden, og hvorfor de gør, som de gør. Og dét er netop målet for os, forklarer Helle Kibsgaard og Lisbet Bladbjerg om bogen Omtanker - personligt lederskab i praksis. Foto: Allan Kibsgaard

Lisbet Bladbjerg og Helle Kibsgaard har i 12 år arbejdet sammen i deres fælles konsulentvirksomhed med personlig udvikling, balance og lederskab som nøgleord. Det sker blandt andet i form af en ét-årig mastercoach-uddannelse, og nu har de skrevet bogen Omtanker med afsæt i undervisningsmaterialet.

AARHUS: En køretur mellem Aarhus og Tønder satte tankerne i gang. Lisbet Bladbjerg - tidligere operationssygeplejerske - arbejdede som konsulent i en medico-teknisk virksomhed, da hun i 1996 tog livet op til revision.

Hvad var vigtigt for hende - altså virkelig vigtigt? Hvorfor var hun ikke tro mod sig selv? Og hvorfor bebrejdede hun andre i stedet for at kigge indad og på det, hun selv kunne ændre?

Lisbet Bladbjerg fandt nogle af svarene via en uddannelse som psykoterapeut og stiftede omkring årtusindskiftet sin egen virksomhed. I 2003 var hun med til at udvikle den første ledercoach-uddannelse af sin slags, og ti år efter turen til Tønder en tilfældig tirsdag sagde hun goddag til 20 kursister på en mastercoach-uddannelse i personligt lederskab.

En af kursisterne hed Helle Kibsgaard, som fire år i forvejen var gået ned med stress. Sådan helt ned. Det blev hendes 'point of no return'. Der måtte også være en anden måde at leve sit liv på for den tidligere produktionsleder og direktør i et reklamebureau, og efter kurset blev Helle Kibsgaard hængende.

- Jeg fik mit første lederjob som 21-årig og har altid arbejdet med mennesker, men det med at arbejde med potentialet og ikke selv stå med driften tiltalte mig meget, forklarer Helle Kibsgaard.

Lisbet Bladbjerg og Helle Kibsgaard har siden 2006 arbejdet sammen i deres fælles konsulentvirksomhed, hvor de træner driblinger med alt fra private personer til erhvervsledere og medarbejdere, så klienterne eller kursisterne selv kan score målene, som d'damer udtrykker det.

Annonce

Flyt dig og tænk om

Bladbjerg Kibsgaard tilbyder sig som sparringspartner i form af én-til-én eller én-til-to samtaler, stressforebyggelse i virksomheder og det fælles udgangspunkt - den ét-årige mastercoach-uddannelse.

De kører et hold igennem om året fra september til maj for 20-25 personer, der enten står med en besværlig ledelsesopgave - typisk den fagligt dygtige medarbejder, der får lederansvar og ejerledere i vækstvirksomheder - eller mennesker, som står et sted i livet - arbejdsmæssigt og privat - hvor de gerne vil udvikle sig selv og komme videre af en ny sti, ligesom de selv gjorde engang.

- Forløbet bliver betragtet som en efteruddannelse af deltagere, der kan være alt fra HK'ere, pædagoger, journalister, sygeplejerske til nogle, der har solgt større virksomheder, og det er netop forskelligheden på holdene, der gør undervisningen unik. Det er ledere, der møder medarbejdere og omvendt, præcis som det sker i virkeligheden, forklarer Lisbet Bladbjerg.

Omdrejningspunktet er at træne forskellige værktøjer. 16 af dem er kommet med i en ny bog, som er skrevet på baggrund af undervisningsmaterialet og på opfordring fra kursisterne, der gerne vil sprede budskaberne.

- Vi støder allesammen ind i udfordringer, hvor vi har brug for at træde et skridt til siden, perspektivere og flytte sine brikker inde i hovedet for at kunne handle anderledes. Derfor har vi kaldt bogen for Omtanker, og det er en inspiration til, hvordan læseren kan arbejde med sit eget personlige lederskab. Du kan ikke lede andre uden at kunne lede dig selv, for så forvirrer du bare, siger Helle Kibsgaard.

Hvad er din virkelighed?

Bogen tager blandt andet fat på kløften mellem at se virkeligheden, som den nu engang er, og ikke som man ønsker den skal være.

At fokusere på det, man selv har kontrol over eller indflydelse på og ikke alt det, der ligger uden for kontrolcirklen.

Og at være tro mod sine egne værdier og ikke mindst finde frem til dem, så man ikke lever efter sine forældres, chefens eller andres værdier.

- Det er fint nok med positiv tænkning og den slags, men nogle gange er verden bare bøvlet, uretfærdig og unfair, og så gælder det først og fremmest om at være funktionel, som sådan har vi også forsøgt at skrive bogen. Hvis folk reagerer konstruktivt på din kommunikation, så virker det, og ellers må du forsøge på en anden måde. Du kan ikke bare flytte på andres brikker. Det virker ikke, eller også er det meget langsommeligt. Det handler om dig selv, fortæller Lisbet Bladbjerg og fortsætter:

- Vi hopper ligesom alle andre også i virkelighedskløften, men vi har bare fundet en vej til at komme hurtigt op igen, når det sker, og vi sætter os selv i spil i bogen, akkurat som når vi underviser. Vi bruger vores egne eksempler, fordi det er vigtigt for os, at Omtanker er både ærlig og autentisk.

Helle Kibsgaard understreger, at der ikke er tale om en undervisningsbog, men et ekstrakt til folk, som gerne vil lære sig at tage gaflen i den anden hånd:

- Den er skrevet med et glimt i øjet og ikke som en løftet pegefinger. Alle gør jo det bedste, de kan ud fra de forudsætninger, som de har, siger hun med et smil.

Let's talk about stress

Et af kapitlerne er helliget stress og giver værktøjer til forebyggelse - både derhjemme og på arbejdspladsen.

- Der er mange fordomme om stress, og den værste er, at det kun er svage mennesker, der bliver ramt. Det er lige modsat. Det er stærke mennesker, der har holdt til alt for meget alt for længe. Man skal være brænder for at kunne brænde ud, og det handler ikke om, at man har været svag, men om at få nye strategier i sit liv, så man ikke bliver ramt, forklarer Helle Kibsgaard.

Hun har selv været dér, og erfaringerne giver hun og kompagnonen videre, når de klæder ledere og medarbejdere på til at spotte stress-symptomer i både mindre firmaer og helt store selskaber. Det har de gjort gennem 10 år.

- De store har været lidt langsomme i optrækket, men nu kan de efterhånden godt se, hvad det koster ikke at gøre noget. Det gælder om at være meget praksis-orienteret og vide, hvem skal gøre hvad og ikke hvem, der skal tænke hvad. Og man bliver altså ikke smittet af at tale om det. Stress er en overbelastning, og alle kan blive overbelastede. Derfor er det gode råd at vide, hvad stress er og kende fakta om symptomer og signaler, slutter Lisbet Bladbjerg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Tæt trafik på Helgenæs skaber debat

Annonce