Annonce
Aarhus

Du missede nok valget, men: Her er Aarhus' nye børne- og ungeborgmester

Rikke Kondrup Jensen er valgt som ny børne- og ungeborgmester i Aarhus. Pressefoto
Annonce

POLITIK: Det er nok gået de flestes næse forbi, men der har faktisk lige været valg i Aarhus.

Mandag 26. oktober afholdt Børne- og ungebyrådet valg, og her blev 15-årige Rikke Kondrup Jensen valgt som ny borgmester i junior-byrådet, der ligesom den voksne udgave tæller 31 medlemmer.

- Det er megafedt at være blevet valgt! Jeg er meget beæret over, at de andre byrødder stoler nok på mig til at overlade mig ansvaret. Der bliver taget en masse beslutninger på vores vegne, og jeg synes, vi unge har et ansvar for at få vores eget perspektiv med, og jeg har aldrig været bleg for at sige min mening, siger Rikke Kondrup Jensen.

Annonce

Mental sundhed i fokus

Selv om hun er ung, så er politik ikke fremmed for hende. Rikke Kondrup Jensen er vokset op i et hjem med en mor, far og to ældre brødre, der altid har diskuteret politik over middagsbordet, så interessen for at involvere sig er ikke opstået tilfældigt.

Allerede i 6. klasse meldte hun sig til skolens elevråd, og derudover er hun med i Senatet Nord på andet år - det politiske bagland for de unge byrødder.

Hvad er Børn- og ungebyrådet?

Børne- og Ungebyrådet i Aarhus blev oprettet som forsøgsordning i forbindelse med udarbejdelsen af ny Børn og Unge-politik i 2007.

I foråret 2009 vedtog et bredt flertal i Aarhus byråd, at Børne- og Ungebyrådet skulle gøres permanent.

Hvert år i oktober bliver der valgt 31 medlemmer samt en række suppleanter fordelt på de fem områder Nord, Syd, Sydvest, Øst og Vest.

Unge er opstillings- og stemmeberettiget, fra de går i 7. klasse, til og med de når en alder på 17 år.

Børne- og Ungebyrådet afholder syv byrådsmøder i løbet af valgperioden fra oktober til maj og mødes derudover også til et dialogmøde med det voksne byråd.

På ungebyrådsmøderne bliver der behandlet op til fire emner, som kan ende ud i en indstilling til det voksne byråd, som de voksne er forpligtet til at behandle - men ikke nødvendigvis vedtage.

Rikke er med i Børne- og ungebyrådet for første gang, og en af de første opgaver, de unge byrødder vil tage fat på, er at diskutere børn og unges mentale sundhed.

Det er et emne, vi for nylig har behandlet her i Stiften, efter den kommunale trivselsmåling har vist, at 15 procent af de århusianske børn og unge ikke er tilfredse med eget liv.

- Jeg brænder rigtig meget for vores første emne, som er børn og unges mentale sundhed. Jeg synes, det er vildt vigtigt, at unge er oplyste på det her emne, fordi det rammer så mange. Alle kender en, der har været påvirket af det, om de ved det eller ej, konstaterer den nye borgmester.

Annonce

Ros fra rådmanden

Rådmand for Børn og Unge Thomas Medom er ligeledes begejstret for det første byrådsforslag og det nye hold.

- Jeg ser frem til et godt samarbejde med Rikke og de to nye viceborgmestre (Kirstine Nicoline Kvernrød og Mads Stubkjær Madsen, red.) det næste år. Det varmer, at de som det første har valgt at fokusere på at forbedre den mentale sundhed hos børn og unge, som også er en vigtig prioritet for os i det voksne byråd, siger han.

Børn- og ungebyrådet sidder for et år ad gangen og er åbent for børn, der går i 7. klasse, og op til de er 17 år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Kører letbanen, er den forsinket eller helt aflyst? Passagererne savner informationer på stationerne

Annonce