Annonce
Debat

Du skal være en flex-pert i fremtiden!

Anne-Marie Dahl, Fremtidsforsker, Futuria.

Forestil dig, at du er John Wayne og hænger ud i det lokale vandhul. Pludselig lyder det, at en diligence er blevet plyndret syd for byen. Hvad gør du? Du kigger rundt og får øje på din gode ven Joe, men han er for blød. Paul, der plejer at være god, hænger i lidt for meget whisky. Men de tre cowboys ved spillebordet er altid til at regne med, ligesom Sam ved baren. Sam er ikke din yndling, men han leverer hver gang. Og så er der et par fyre i baren, som du ikke kender personligt, men rygtet om deres evner er reddet i forvejen. Så du samler din ”Posse”, som er dem, der tydeligvis bare kan det diligence-job her og nu.

Billedet er inspireret af den britiske økonomiprofessor Lynda Gratton, som beskæftiger sig med kompetencer på fremtidens arbejdsmarked, en af dem er at være en god ”Posse”. Du skal kunne levere på opgaven her og nu, være til at samarbejde med og kunne bruge dine talenter i nye sammenhænge. En ”Posse” svarer meget godt til det, som jeg kalder for en flex-pert.


Din kunnen er et sammensurium af alt, hvad du kan; din uddannelse, dit særlige talent, din erfaring, alt det du med tydelighed kan levere ind på projektet.

Anne-Marie Dahl, Fremtidsforsker, Futuria.


Arbejdsmarkedet er skiftet igennem historien: De fleste af os er uddannet til at være eksperter, i hvert fald hvis man er barn af informationssamfundet. I industrisamfundet var det vigtigt at komme til tiden, når samlebåndet gik i gang, parkere sin hjerne i garderoben og bruge sin fysiske formåen. Fra ca. 1960´erne lød det, at man skulle have en uddannelse, uanset om den var erhvervsfaglig eller boglig, kunne bruge sit hoved og håndtere stadigt mere avancerede apparater og styringssystemer. Begge samfund var dog kendetegnet ved fast arbejde, fast arbejdstid og rimelig sikkerhed i ansættelsen. Man kunne groft sagt erhverve sit kørekort til arbejdslivet i de unge år og bruge sin kunnen relativt stabilt indtil pensionen, måske opgradere med et par kurser undervejs. De ypperste eksperter på deres felt var guld værd.

Fremtidens arbejdsmarked er flydende og projektorienteret. Coronakrisen har vist, at det er muligt at arbejde digitalt. Det giver stor frihed og nye muligheder for at arbejde for virksomheder, hvor som helst i verden. Men det giver også virksomhederne mulighed for at hyre de bedste folk til et projekt, uanset hvor de sidder på kloden. På platforme som Upwork kan man byde sig til, og virksomheder kan lægge projekter ud og hyre de bedste og billigste. Så handler det bare om at få en glad smiley, når projektet er slut, så man opbygger en digital social kapital. Andre kan tydeligt se, om man kan levere på opgaven. Og det er her flex-perten kommer ind.

Anne-Marie Dahl, Fremtidsforsker, Futuria.


En flex-pert består af din kunnen og din evne til at begå sig i netværk. Din kunnen er et sammensurium af alt, hvad du kan; din uddannelse, dit særlige talent, din erfaring, alt det du med tydelighed kan levere ind på projektet. Og så skal du evne at bruge det i nye sammenhænge hele tiden. Derudover skal du være en god netværker for at komme med på næste projekt. Levere på opgaven, evne at samarbejde med folk med helt anderledes kompetencer, måske fra andre kulturer og være behagelig at være i ”stue” med. Begge dele er vigtigt i digitale projekter, men også på det fysiske arbejdsmarked, hvor flere og flere opgaver også bliver projektorienterede. Selv som fastansat i en virksomhed sikrer man bedst sin plads ved at være en god flex-pert.

Så skal du klare dig godt på fremtidens flydende arbejdsmarked, er det vigtigt at have en tydelig kompetence og et godt ry. For så kan det være, at næste gang Wayne skal samle sin ”Posse” i den digitale bar, så falder valget på den fantastiske flex-pert, som er netop dig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nyt plejehjem for demensramte borgere åbner i Aarhus

Debat

Marselistunnelen - en nødvendighed?

Aarhus

Livet i en fredet bygning: - Vi lever på husets præmisser

Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Annonce