Annonce
Mærk Aarhus

Duften af kaffe

Foto: Mærk Aarhus
Hvornår kom kaffen til Danmark? Og hvorfor drak man kaffe af tekopper? Den Gamle By byder på en udstilling, som – igen – taler til sanserne. Det handler om kaffe. Noget, alle har et forhold til og en mening om

Egentlig er der ikke meget nyt i det. Faktisk er det gammel viden, og når man besøger Den Gamle By, er der jo også tale om den gamle type kaffe, men ikke desto mindre er der masser af gode historier, masser af passion og ikke mindst gode oplevelser at hente. Kom i Den Gamle By, og hør om kaffens historie og udbredelse i Danmark. Kom med rundt i Den Gamle By, hvor man har gjort det fint og indbydende ved at dække op til kaffe i flere af byens hjem.

Besøg købmanden i 1700-tallet, da kaffen endnu var ny. Hos farveren i 1850 er der syltetøj til kaffen, og hos frk. Sneum i 1974 står morgenbakken klar med en espressokande.

Den velkendte Madam Blå

På turen kommer du også til at høre om Madam Blå, erstatningskaffe, og hvorfor kaffe engang var forbudt for bønder. - Desværre har vi ikke de meget eftertragtede Madam Blå-kander til salg, fortæller museumsinspektør Christian Rasmussen. - De produceres desværre ikke længere, men vi kan jo håbe, at de kommer til det igen. Der er i hvert fald stor efterspørgsel, så de kunne vel sættes i produktion igen. Men vi sælger de genbrugelige stofkaffefiltre, som jo også kan benyttes i de moderne kaffemaskiner, hvilket glæder flere i disse bæredygtighedstider. Og ikke nok med det, de kan såmænd også få en pakke Rich’s erstatningskaffe med sig hjem, så smagen bliver en smule autentisk, lyder det.

Autentisk kaffevogn

Byen kan også præsentere en rekonstrueret kaffevogn, som stod på havnen i Aarhus i 1900-tallets begyndelse. Kaffevognen havde det formål at få havnearbejderne til at drikke mindre øl og brændevin til fordel for kaffe.

- Denne kaffevogn blev inspiration for de københavnske kvinders kaffevogne, der blev hyppige i bybilledet og skulle få mændene til at drikke mindre alkohol, fordi kaffen var billig, varmende og opkvikkende, fortæller Christian Rasmussen. - Faktisk var det Dansk Kvindesamfund og Afholdsbevægelsen, der i sin tid udbredte idéen om kaffevogne på arbejdspladserne. Den første arbejdsplads med en kaffevogn, som solgte kaffe, var B&W på Københavns Havn. En kop kaffe på et værtshus kostede fem øre. I kaffevognen kostede den syv øre. Til gengæld blev man jo ikke fristet af en kop bajersk øl.

Masser af kaffe

Der er dækket op til kaffe i forskellige hjem. Der er foredrag om kaffe, og der er smagsprøver, hvilket betyder, at der er masser af gode sanseoplevelser for hele familien. - Og naturligvis byder Den Gamle By også på moderne, økologisk kaffe i restaurant Gæstgivergården, hvis man fristes, lyder det afslutningsvis.

Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

AGF For abonnenter

Gult kort til AGF, for det er i den grad på tide, at de leverer sådan en rigtig brandkamp

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Aarhus

Smittefare i testkøen: Nu skal der strammes op med mundbind og afstand

Aarhus For abonnenter

Fortætning i midtbyen: Beboere og politikere i infight om nyt byggeprojekt

Alarm 112

Frontalt sammenstød i Ryomgård: 18-årig mand sendt på hospitalet

Byudvikling

Ny bydel: Her kan du komme til at bo på nedlagt hospital

Erhverv

Længe ventet erhvervstårn får sin første lejer

Aarhus For abonnenter

Lise mistede to ægtefæller og sit syn: - Men jeg er nok typen, der får det bedste ud af alting

Mærk Aarhus

Lidt at varme sig på – tre steder med fiskesuppe

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Tæt på udsolgt: Nicolinehus runder en milliard kroner i salg af ejerlejligheder

Byudvikling

Flere læsere undrer sig: Hvad sker der med byens mest forfaldne ejendom?

Alarm 112

Ballade ved lokalopgør: Fodboldfans indkasserede 29 sigtelser

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Hvor fanden er bolden? Et hav af ringe AGF-leveringer i Randers

Aarhus

Lynhurtigt el-løbehjul beslaglagt: 31-årig kørte slalom med 60 km/t mellem cyklisterne