Annonce
Navne

Dyne-Larsen fylder 70: Det startede med et læs snavsede madrasser

Direktør Lars Larsen fylder 70 år mandag 6. august. Han modtog i januar Den Berlingske Fonds Hæderspris 2018. Foto: Niels Ahlmann Olesen/arkiv/Ritzau Scanpix

Trods milliardformue og hundredvis af Jysk-forretninger i 50 lande er Lars Larsen langt fra klar til at tage den med ro. Mandag 6. august fylder han 70 år.

Annonce

Lad ingen være i tvivl: Det er en købmand til benet, der i skikkelse af Lars Larsen mandag 6. august fylder 70 år.

Den snusfornuftige grundlægger af Jysk er i dag listet som Danmarks fjerderigeste med en formue lige under 28 milliarder kroner.

I modsætning til mange andre rigmænd har han arbejdet sig op fra bunden - eller fra ladet af en væltet lastbil, kunne man sige. Lars Larsen startede sin karriere som rullende gardinmontør, før han blev afdelingsleder i dyne- og madrasafdelingen i den nordjyske forretning, han arbejdede for.

Da han en dag fik nys om, at en lastbil var væltet med et læs springmadrasser, opkøbte han straks det beskidte parti og rykkede en annonce i lokalavisen. "LASTBIL VÆLTET - varer for 100.000,- beskadiget", stod der. Og partiet blev revet væk.

Den form for købmandskab har kendetegnet Lars Larsen, siden han i 1979 gik solo og åbnede "Jysk Sengetøjslager" på Silkeborgvej i Aarhus.

I starten af i år åbnede Jysk en forretning i Dubai, der dermed blev land nummer 50 til at rumme en af de godt 2600 Jysk-forretninger, som i dag fordeler sig rundt om i verden.

Lars Larsen

Født 6. august 1948 i ArnborgOpvokset i Thy. Gik på Hurup Realskole

Fik sit første fuldtidsjob som kørende gardinmontør. Blev siden afdelingsleder i dyne- og madrasafdelingen i forretningen

Fortsatte i 1971 som butikschef hos MinusService, som solgte boligtekstiler billigere end andre, fordi servicen bogstaveligt talt var sparet væk. Efter succes med butikken fik Lars Larsen lov at åbne to nye butikker, først en anden i Aalborg og senere en i Aarhus.

Inspireret af internationale discountkæder og sine erfaringer fra MinusService ville Lars Larsen videre med sin egen kæde, der skulle have et bredere sortiment af boligtekstiler til lave priser, men inklusive kundeservice.Butikslokalet fandt han på Silkeborgvej i Aarhus, og den første butik med navnet Jysk Sengetøjslager slog dørene op 2. april 1979.

Virksomheden blev i 2001 omdøbt til Jysk og har i dag over 2.600 butikker i 50 lande

Lars Larsen bor med sin kone i Silkeborg, parret har en søn og en datter

Annonce

Se fremad mod nye ambitiøse mål

Trods sin store formue og den runde dag har "Købmanden", som han hedder internt i Jysk, ikke tænkt sig at tage foden af gaspedalen.

- Man kommer ingen vegne ved at hvile på laurbærrene, så jeg foretrækker altid at se fremad og sætte nye, ambitiøse mål, siger han i en pressemeddelelse, Jysk har udsendt i forbindelse med den runde dag.

Heraf fremgår det også, at Lars Larsen for fremtiden især vil bruge sine kræfter på "en række virksomheder", han har opkøbt i de seneste år.

- Jeg synes, det er spændende og givende hele tiden at være med til at udvikle noget nyt, så det har jeg tænkt mig at fortsætte med, siger han.

Lars Kristinus Larsen er født i den midtjyske by Arnborg, voksede op i Thy, og bor i dag i Silkeborg. Hans far døde få måneder inden fødslen, og moren var derfor alene med den nyfødte og hans tre ældre søskende.

Han har selv to børn og fire børnebørn, der sammen med en fond er udset til at arve Købmandens forretning, når han en dag går bort.

Selv da har han dog ikke tænkt sig at give helt slip på Jysk-konsortiet. Han har ifølge BT nemlig skrevet ind i sit testamente, at arvingerne ikke må sælge Jysk, som skal gå i arv fra generation til generation.

Annonce

Anerkendt for sin indsats

Lars Larsens indsats for iværksætteri, dansk erhvervsliv og Danmark er også blevet anerkendt ved talrige lejligheder.

Blandt andet blev han i 2009 slået til Ridder af Dannebrogsordenen, og i 2017 blev han Ridder af 1. grad af Dannebrogsordenen. Senest modtog han i januar 2018 Den Berlingske Fonds Hæderspris, som gives til personer, der har gjort en særlig indsats for Danmark.

Selv om Lars Larsen altid har haft travlt med sine virksomheder, har han også fundet tid til at dyrke sin passion for golf. Siden 2014 har han sikret, at den prestigefulde European Tour har besøgt Danmark. De seneste fire år på hans egen bane på Himmerland Golf & Spa Resort og i år i Silkeborg Golfklub.

Den runde fødselsdag bliver fejret under private forhold.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Ministerens opråb til AGF og andre Superligaklubber: Planlæg som om alting bliver godt

Annonce