x
Annonce
Aarhus

Dyr reklame: Jacob Bundsgaard brugte flere penge på reklame for uddeling af penge end indsamlingen indbragte

Jacob Bundsgaard får kritik for at bruge flere penge på reklame for uddeling af penge end indsamlingen indbragte. Her ses han ved uddelingen af togpengene i 2014. Arkivfoto: Jens Thaysen
Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard, har brugt et sted mellem 58.000 og 70.000 kroner på at promovere et opslag på Facebook, der fortæller, at han har uddelt 36.488 kroner fra modeljernbanen på Aarhus H til velgørenhed.

AARHUS: Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) var hurtigt ude med en pressemeddelelse, da han tilbage i december som mange forudgående år uddelte penge til flere frivillige organisationer, der hjælper udsatte børn og voksne.

Sammen med pressemeddelelsen lagde borgmesteren en lille video op på Facebook. I videoen ser man en blank dansk to-krone blive puttet i den lille modeljernbane på Aarhus H, hvorefter toget begynder at køre. Videoen er ledsaget af en tekst, der blandt andet fortæller, at der denne gang blev uddelt 36.488 kroner til frivillige organisationer, der hjælper udsatte børn og voksne.

Facebook-opslaget møder nu kritik fra to politiske partier og en velgørende organisation, fortæller Berlingske tirsdag morgen.

For for at gøre opmærksom på den gode gerning, har borgmesteren ifølge Berlingske siden brugt et sted mellem 58.000 og 70.000 kroner på at promovere. Oplysninger som avisen har hentet via Facebooks åbne reklamelister.

Annonce
Her er oplaget, som borgmesteren har brugt et sted mellem 58.000 og 70.000 kroner på at promevere. Indsamlingen indbragte kun 36.488 kroner.

Reklamepenge kunne være brugt bedre

Beløbet er væsentligt større end de 36.488 kroner, som modeljernbanen har samlet ind, og som nu er blevet doneret til i alt otte organisationer. Facebook-annoncen er oprettet af en ansat i Socialdemokratiets Aarhus-afdeling, men er ifølge Berlingske betalt af Jacob Bundsgaard selv.

Børnehjælpsdagen, Kvindehuset i Århus, Børns Voksenvenner Aarhus, Selvhjælp Aarhus, Folkekirkens Familiestøtte, UngeKlubben, mandecentret og Bedre Barsel, har alle nydt godt af modeljernbanepengene. Hos sidstnævnte er der dog stor utilfredshed med, at borgmesteren mindst har brugt langt flere penge på at promovere uddelingen, end der blev delt ud.

Ifølge Louise Cathrine Nørmark, som er medstifter af Bedre Barsel, kunne pengene have været brugt bedre.

- De penge kunne da være kommet nogle små organisationer til gode, hvis han bare havde delt dem ud i stedet. De kunne have hjulpet en masse brugere på de steder, der fik del i pengene. 60.000 kroner er rigtig mange penge for os, der laver socialt arbejde, siger Louise Cathrine Nørmark fra organisationen Bedre Barsel til Berlingske.

Forsiden af Århus Stiftstidende

Både hos Enhedslisten og Dansk Folkeparti er der utilfredshed med borgmesterens handling.

Enhedslistens byrådsmedlem Keld Hvalsø mener, at borgmesteren i stedet kunne have brugte pengene til at få uddelingen på forsiden af Århus Stiftstidende, men nu i stedet giver penge til en virksomhed, der hverken betaler skat til Aarhus eller Danmark, og som ikke bidrager til byen på nogen måde.

Dansk Folkepartis Knud N. Mathiesen mener, at Jacob Bundsgaard i stedet for at bruge penge på at promovere facebookopslaget burde have givet pengene til velgørende formål.

Det har ikke været muligt for Berlingske at få en kommentar fra Jacob Bundsgaard.

Århus Stiftstidende har ligeledes forsøgt at indhente en kommentar fra borgmesteren, men ifølge pressechef i borgmesterens afdeling i Aarhus Kommune Niels Buch henviser Jacob Bundsgaard til formand for Socialdemokraterne i Aarhus Morten Pless. Læs hans svar her.

Hvergang der ryger en to-krone i modeljernbanen bliver der penge til velgørenhen - og åbenbart også til Facebooks reklameafdeling. Foto: Kim Haugaard

Se Bundsgaards opslag på Facebook

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Derfor lukkede vi genbrugspladserne

De seneste dage er bil efter bil trillet ind på de fem genbrugspladser i Odder og Skanderborg kommuner efter tre ugers coronalukning. Det er en fornøjelse at opleve den gode stemning på pladserne. Vi har set frem til at servicere kunderne igen. Stemningen har været intakt, til trods for at der ved enkelte pladser har været ganske lang kø i visse tidsrum. Der har også været bred opbakning til vores særlige retningslinjer i forbindelse med genåbningen. Tak for det. Det har gjort det trygt for både medarbejdere og kunder at færdes på genbrugspladserne. At Renosyds service betyder meget for mange, har været særlig tydeligt i den seneste tid, hvor vi har fået mange spørgsmål. Blandt andet om, hvornår vi igen kan hente pap og papir. Den service har vi nu genoptaget. Storskrald igangsætter vi efter påske. Og genbrugspladserne i Ry, Hørning og Galten-Skovby holder ekstraordinært åbent i helligdagene for at mindske smittespredning. Se åbningstiderne for påskeugen på Renosyds hjemmeside. I lukkeugerne kørte Facebook-tråde og andre offentlige debatter med mange spørgsmål og stor undren over, at Renosyd havde valgt at lukke genbrugspladserne for privatkunderne. Borgernes sikkerhed er vores højeste prioritet. Det står ikke til diskussion, at myndighedernes anvisninger er grundstenen i det samfundsansvar, vi har. Ikke mindst, når det drejer sig om at bremse spredning af coronavirus. Alle medarbejdere i den offentlige sektor blev sendt hjem midt i marts, bortset fra de områder, der blev kategoriseret som kritiske funktioner. Den kategori omfattede ikke privatkunders adgang til genbrugspladserne. Derfor lukkede vi ned og måtte indskrænke vores service. Sidst i marts lød meldingen fra regeringen: ”Offentligt ansatte, der arbejder udendørs og ikke indebærer nævneværdig menneskelig kontakt, kan arbejde som normalt”. Kort tid efter kunne vi atter slå portene op til vores fem genbrugspladser og tage imod alt det affald, der var opbevaret på matriklerne i lukkeugerne. Det er vi rigtig glade for. Men som statsministeren understreger, er Danmark stadig i en alvorlig situation, hvor samfundssind er vejen tilbage til den hverdag, vi kender. Lad os med to meters afstand stå sammen om at komme igennem denne krise ved fortsat at følge myndighedernes retningslinjer. Også på genbrugspladsen. Borgerne i Skanderborg og Odder har de seneste dage vist, at vi er rigtig godt på vej.

Annonce