Annonce
Aarhus

Dyre ledninger kan ændre letbanens rute

Chef for AffaldVarme Aarhus, Bjarne Munk Jensen, foretrækker ud fra et rent fjernvarmesynspunkt, hvis letbanen kunne løbe et andet sted end på Vester Allé, fordi man her har en hovedledning gennem byen. Foto: Kim Haugaard

Astronomisk store udgifter på at omlægge en hovedledning for fjernvarmen samt vandledninger kan i sidste ende få betydning for letbanens rute, fordi alternative strækninger kan være billigere.

De enorme ekstra-udgifter på 655 millioner kroner, der vil løbe på omlægning af fjernvarmerør og vandrør på letbanens etape to, kan i sidste ende få betydning for, hvilken rute byrådet vælger til letbanen. Alternative ruter kan nemlig være billigere.

- Det er rigtigt, at der løber meget store udgifter på til ledningsejerne, og den samlede pris kan derfor blive afgørende for, hvad der kan lade sig gøre, siger Luise Pape Rydahl, chef for Center for Byudvikling og Mobilitet.

I det foreløbige høringsmateriale foreslår Aarhus Letbane og Aarhus Kommune, at letbanen skal rulle fra Park Allé ned ad Vester Allé og Thorvaldsensgade. Men der er et alternativ, som er vist på kortet ved denne artikel. Det går fra Park Allé og lige ud ad Hans Hartvig Seedorffs Stræde og via Busgaden til Frue Kirkeplads og Klosterport, hvorfra linjen drejer til venstre ad Nørre Allé ud mod Silkeborgvej.

Alternativet er netop taget med i for-materialet af hensyn til de enorme udgifter ved den foretrukne linje, bekræfter Luise Pape Rydahl.

- Det er helt klart en meget stor operation at føre en letbane gennem Vester Allé og Thorvaldsensgade. Det er både tidskrævende og omkostningstungt. Til gengæld er der helt andre problemstillinger ved den alternative rute. Letbanen skal have god plads til at svinge, og det kan blive svært ved Nørre Allé. Vi kan se, det kniber med pladsen flere steder, hvis også der skal være plads til biler i de snævre gader. Busgaden er heller ikke høj nok, så det skal undersøges nærmere, hvad man kan gøre, og så må der laves en samlet afvejning, siger centerchefen.

Hos AffaldVarme fortæller direktør Bjarne Munk Jensen, at selskabet endnu ikke har lavet beregninger på den alternative rute, men han forventer det vil være en helt anden pris for omlægning af fjernvarmerør.

- Set fra et rent fjernvarmesynspunkt kan en anden rute for letbanen være en fordel både anlægsmæssigt og driftsmæssigt, siger direktøren.

Forvaltningen er nu i fuld gang med at forberede en indstilling til byrådet, der sætter forundersøgelser og VVM-analyse af anden etape af letbanen i gang. Den ventes at komme på byrådets bord i løbet af foråret.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

AGF

Stort tema om talentudvikling i AGF: Fra glemt sølvhold, transitionstræner til talenter der gik andre veje

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce