Annonce
Debat

Dyreelsker siger nej tak til rewilding: Naturen er grusom nok i sig selv

"Eksperimenterende indhegninger med store dyr hører ingen steder hjemme, og når befolkningen først opdager, hvad der er ved at ske, så tror og håber jeg, at der bliver oprør i Danmark, og at vi, der føler et ansvar for dyrenes velfærd, vil vinde, så vores allerfineste natur igen bliver uden hegn og åben for os alle", skriver Annette Wium. Arkivfoto: Jens Thaysen

DEBAT: Jeg har haft heste hele mit liv, de har været mine venner. Jeg holder også af de vilde dyr og naturen i det hele taget i alle dens former, og jeg er en stor tilhænger af at lade naturen brede sig så meget som muligt.

Første gang, jeg hørte ordet rewilding, blev jeg glad, for ordet er fyldt med håb om mere natur. Nu er det blevet klart for mig, at det slet ikke er alle mennesker for, hvem dyrs lidelser virker oprørende, især ikke dem, der står for rewilding-projekterne, og det er virkelig en chokerende opdagelse.

For mig er menneskers og dyrs lidelser lige slemme. Men sådan er det ikke for alle. Fortalerne for rewilding er ofte biologer, der elsker insekter og sommerfugle og har en vild drøm om at få mere af den slags vilde natur, som mennesker slet ikke skal blande sig i.

Annonce

En dragende tanke for alle, men for visse folk er de store græssere bare "græsslåmaskiner", der kan kasseres efter brug, og som er gavnlige i eksperimentet, og i stedet for bare at kæmpe for langt mere urørt natur, som vi alle ønsker, så sætter de sig på de bedste naturområder i vores land og sætter enorme strømførende hegn omkring, så de dyr, der er der i forvejen, ikke kan komme hverken ind eller ud, og de fylder endda så mange husdyr ind, så der ikke er nok foder, og så kalder de det for et rewilding-område, så folk tror, at det er noget godt, mens det i virkeligheden bare er et stykke eksperimentel jord, hvor loven om dyrevelfærd er sat så godt som ud af spil.


Jeg har haft mine helte og forbilleder hele livet blandt naturfolk, der kæmpede for mere fri natur, for så i min høje alder at opleve, at mange af dem svigter vores idealer fuldstændigt.


Især efter at den nye forringede lov er blevet vedtaget, er grusomhederne blevet forudsigelige og infame. Kort sagt, en slags lejre for dyr, hvor mennesker godt må komme ind, hvis de tør, og hvis de kan holde ud at se tavse til, når de ser, at dyrene lider, for man må ikke blande sig lige meget, hvad man måtte se af gruopvækkende ting.

Og dem er der nok af, for de bestyrende videnskabsmænd må selv godt blande sig og sætter store klodsede GPS-halsbånd om hestenes halse, og når disse glider op over ørerne på hestene, er de til stor gene for dyrene. Hvis et dyr kommer til skade, f.eks. brækker et ben og måske ikke bliver fundet, så er det bare naturligt, og når den er død, så er der mad til insekterne.

Naturen er grusom nok i sig selv, og mennesker har ofte ikke været gode nok til at passe på de dyr, de tog i deres tjeneste, men vi har da altid forsøgt at blive bedre til ikke at genere dem for meget, og nogen er endda blevet gode venner med deres dyr, men det er noget ganske nyt og infamt, at vi nu tillader nogle videnskabsfolk at lave nogle eksperimenter, som de kalder vild natur, men som reelt bare er indhegninger med indbyggede lidelser, og hvor dyreværnsloven er blevet forringet.

Eksperimenterende indhegninger med store dyr hører ingen steder hjemme, og når befolkningen først opdager, hvad der er ved at ske, så tror og håber jeg, at der bliver oprør i Danmark, og at vi, der føler et ansvar for dyrenes velfærd, vil vinde, så vores allerfineste natur igen bliver uden hegn og åben for os alle.

Jeg har haft mine helte og forbilleder hele livet blandt naturfolk, der kæmpede for mere fri natur, for så i min høje alder at opleve, at mange af dem svigter vores idealer fuldstændigt.

Vi er rigtig mange empatiske og fornuftige mennesker fra hele den politiske skala, der går ind for mere natur uden giftstoffer og hegn, så jeg tror og håber, at det ikke skal lykkes de få ekstremister at ødelægge vi mange menneskers gode drøm om bedre forhold for naturen og redningen af truede arter.

Vi må kunne blive enige om, at den drøm ikke skal ske på bekostning af store græsseres livskvalitet og liv, ikke?

Annonce
Kultur For abonnenter

Anders var ramt af angst og alkohol: - Men jeg opdagede, at jeg kunne løbe fra det hele

Danmark

Lørdagens coronatal: 749 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

AGF bekræfter: Ung svensk back får fem år i Aarhus

Aarhus For abonnenter

Endelig var der ro på Aarhus Ø: Men så skar kommunen ned på vagtordningen

Sport

En spændende søndag i Tokyo: Det største århusianske guldhåb åbner sin konkurrence

Alarm 112

To skoleelever overfaldet på sidste skoledag: Fire afgangselever bortvist på stedet

Sport For abonnenter

Stiftens bud: Så mange medaljer får århusianerne med hjem fra OL

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Stop vold mod børn - men med lighed for loven

Aarhus

Buschauffør sagde op på grund af billetsnyderi: - Halvdelen betaler ikke for turen

Danmark

Linda er en af de irriterende pårørende: Datter på 70 insisterer på at blive hørt om sin mors behandling

Aarhus

Lørdagens coronatal for Østjylland: Det ser ud til at gå den  rigtige vej

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En fransk turistfælde midt i Aarhus

Sport

Aarhus-svømmer diskvalificeret: Danskere svømmere er langt fra OL-semifinaler

Annonce