Annonce
Aarhus

Dyrehaven får nye borde: Fældede træer bliver til langborde

Fem nye sæt med langborde og bænke står snart klar. De er godt fæstet til stolper i jorden i Dyrehaven. De lette bord-bænkesæt, som står her i forvejen, bliver ikke fjernet. På den måde kommer der ekstra mange siddepladser i dyrehaven til glæde for de mange som besøger stedet. Det er Skov- og Landsskabsarkitekt Stefan Boldsen Hansen fra Drift og Anlæg ? Teknik og Miljø, som har ansvaret for stedet. Foto: Flemming Krogh

Natur-møblement af massive egeplanker er undervejs i dyrehaven, som er populær som aldrig før.

AARHUS: Et par nysgerrige sikahjorte og en håndfuld skovgæster har fået øjnene op for to nye langborde med tilhørende bænke, der står tæt ved selve indgangen til dyrehaven i Marselisborgskovene.

De massive borde og bænke, som er bygget på stolper solidt gravet ned i jorden, er netop blevet færdige, og på en lille bakketop et par hundrede meter herfra øjner man en gruppe arbejdsfolk, som er ved at sætte tre andre sæt op.

Det er Aarhus Kommune, som har ansvaret for dyrehaven, der har besluttet at bygge nye siddepladser i den populære, indhegnede dyrehave.

De massive egeplanker, som er fem centimeter tykke og fire meter lange, er skåret ud af nogle egetræer, som kommunen fik fældet ved p-pladsen foran Ceres Arena for et par år siden. Træet har ligget og tørret siden dengang, og nu er det kommet til hæder og ære i dyrehaven.

- Når saften i træet forsvinder, forlænger det levetiden, når det skal anvendes udendørs. Jeg forventer, at de nye egemøbler kan holde i min levetid, forklarer skov- og landsskabsarkitekt Stefan Boldsen Hansen, der har det daglige ansvar for havens drift.

Annonce
De smukke, massive egetræsplanker stammer fra træer, som kommunen fældede for et par år siden. Foto: Flemming Krogh

I top 3

En ny indgang med forbedrede forhold for handicappede er også et af de nye tiltag i dyrehaven, der også fik udskiftet hegnet for nylig. Der er også kommet nye skilte op, så udlændinge også har mulighed for at forstå reglerne for, hvordan man opholder sig i parken.

- Der kommer utroligt mange besøgende her. Og det er ikke kun i sommerhalvåret - hvis du kommer herud juledag vil du opleve utroligt mange besøgende, som nyder en gåtur her, fortæller Stefan Boldsen Hansen, som tilføjer, at man ikke må tage hunde med, cykle, eller jogge i området, da det forstyrrer dyrene.

Man tæller ikke antallet af gæster her, men Stefan Boldsen Hansen mener, der kommer mellem 150.000 - 200.000 besøgende hvert år.

- Det er især hjortene folk kommer for at opleve. Man kan komme helt tæt på dyrene, da de er vant til at blive fodret. Vildsvinene, som går i en indhegning for sig, som man ikke må gå ind til, er der også mange som oplever, når de tager på tur herud.

At dyrehaven er blevet populær - også for turister - viser tal fra forskellige søgemaskiner på nettet. Dyrehaven ligger på en tredjeplads på TripAdvisor ud af 242 anmeldte steder i Aarhus. Hele 64 procent af de besøgende bedømmer en tur i dyrehaven som fremragende, med topkarakteren fem.

- Det er vi stolte af. Det er en gratis oplevelse, som mange tager på vejen til eller fra Moesgaard Museum, siger Stefan Boldsen Hansen, imens han klapper en af de tunge egetræsbjælker, der snart står klar som en bænk for de mange mennesker her.

Mange lokale bruger dyrehaven igennem hele året, men efterhånden er der mange turister, der har fået øjnene op for den århusianske seværdighed, hvor man kan komme helt tæt på dyrene. Bedømt ud fra ukrainske Marina Skaligas smil og jubeludbrud, da dyrene kom helt tæt på hende, var det også en stor oplevelse for hende. Foto: Flemming Krogh
Et par nysgerrige hjorte fulgte arbejdet med de nye bænke og langborde. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kunstværk er vigtigere end kunstkøn

Lad os bare slå det fast fra start: ja, der er stadig åbenlyse udfordringer med ligestilling i dagens Danmark. Det er der på mange områder, og på mange områder er der heldigvis også bevægelser mod mere ligestilling. Måske ikke på alle områder, og måske er der heller ikke lige meget fart i bevægelserne mod det bedre, men der er bevægelse mange steder. Et af de steder er i kunstens verden, og seneste eksempel er hentet i hovedstaden, hvor Københavns Kommune har et udvalg; Rådet for Visuel Kunst, der støtter og køber kunst af "høj kvalitet" (som der står skrevet på kommunens hjemmeside) Rådet for Visuel Kunst køber kunst til kommunens mange institutioner og kontorer og har nu besluttet, at der fremover skal være kønskvoter på den kunst, som Københavns Kommune køber. Det vil sige, at der fra nu af skal være en kønslig ligefordeling mellem de indkøbte værker. At kunstnerens køn skal være et parameter, når der købes et kunstværk. Men måske burde Rådet for Visuel Kunst vende øjnene 180 grader og kigge nærmere på kønsfordelingen blandt dem selv. Der er nemlig otte medlemmer af rådet, hvoraf kun to er kvinder. De seneste seks år har rådets seks mænd og to kvinder købt 190 kunstværker, hvoraf 109 er udført af en mand, og 81 er udført af en kvinde. Det er ikke kønslig ligefordeling til sidste decimal, men det er vel ikke et udtryk for et kønsligt fravalg af kvinder. Havde den kønslige fordeling af kunstværker været mere lige, hvis rådet havde været mere lige kønsfordelt? Måske. Måske ikke. Men når det drejer sig om kunst, så bør kunstnerens køn ikke spille nogen rolle overhovedet. Kunstværket er vigtigere end kunstnerens køn, og selv om intentionen bag beslutningen om et ligeligt kønsfordelt indkøb af kunstværker er prisværdig, så er beslutningen også latterlig, netop fordi den siger, at kønnet er vigtigere end værket - og hvorfor så købe værket? Nu risikerer Københavns Kommune at købe kunstværker af "mindre høj kvalitet", fordi der er truffet en beslutning om kønslig ligefordeling, og dermed kommer kunsten i anden række. Det er vel ikke meningen.

Danmark

Sådan undgår du at få coronavirus: Tag bare til Norditalien, men kram ikke en italiener

Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Aarhus For abonnenter

Vandchef vil forebygge katastrofer: Ønsker flere engsøer ved Aarhus

Annonce