Annonce
Aarhus

Dyrehaven får nye borde: Fældede træer bliver til langborde

Fem nye sæt med langborde og bænke står snart klar. De er godt fæstet til stolper i jorden i Dyrehaven. De lette bord-bænkesæt, som står her i forvejen, bliver ikke fjernet. På den måde kommer der ekstra mange siddepladser i dyrehaven til glæde for de mange som besøger stedet. Det er Skov- og Landsskabsarkitekt Stefan Boldsen Hansen fra Drift og Anlæg ? Teknik og Miljø, som har ansvaret for stedet. Foto: Flemming Krogh

Natur-møblement af massive egeplanker er undervejs i dyrehaven, som er populær som aldrig før.

AARHUS: Et par nysgerrige sikahjorte og en håndfuld skovgæster har fået øjnene op for to nye langborde med tilhørende bænke, der står tæt ved selve indgangen til dyrehaven i Marselisborgskovene.

De massive borde og bænke, som er bygget på stolper solidt gravet ned i jorden, er netop blevet færdige, og på en lille bakketop et par hundrede meter herfra øjner man en gruppe arbejdsfolk, som er ved at sætte tre andre sæt op.

Det er Aarhus Kommune, som har ansvaret for dyrehaven, der har besluttet at bygge nye siddepladser i den populære, indhegnede dyrehave.

De massive egeplanker, som er fem centimeter tykke og fire meter lange, er skåret ud af nogle egetræer, som kommunen fik fældet ved p-pladsen foran Ceres Arena for et par år siden. Træet har ligget og tørret siden dengang, og nu er det kommet til hæder og ære i dyrehaven.

- Når saften i træet forsvinder, forlænger det levetiden, når det skal anvendes udendørs. Jeg forventer, at de nye egemøbler kan holde i min levetid, forklarer skov- og landsskabsarkitekt Stefan Boldsen Hansen, der har det daglige ansvar for havens drift.

Annonce
De smukke, massive egetræsplanker stammer fra træer, som kommunen fældede for et par år siden. Foto: Flemming Krogh

I top 3

En ny indgang med forbedrede forhold for handicappede er også et af de nye tiltag i dyrehaven, der også fik udskiftet hegnet for nylig. Der er også kommet nye skilte op, så udlændinge også har mulighed for at forstå reglerne for, hvordan man opholder sig i parken.

- Der kommer utroligt mange besøgende her. Og det er ikke kun i sommerhalvåret - hvis du kommer herud juledag vil du opleve utroligt mange besøgende, som nyder en gåtur her, fortæller Stefan Boldsen Hansen, som tilføjer, at man ikke må tage hunde med, cykle, eller jogge i området, da det forstyrrer dyrene.

Man tæller ikke antallet af gæster her, men Stefan Boldsen Hansen mener, der kommer mellem 150.000 - 200.000 besøgende hvert år.

- Det er især hjortene folk kommer for at opleve. Man kan komme helt tæt på dyrene, da de er vant til at blive fodret. Vildsvinene, som går i en indhegning for sig, som man ikke må gå ind til, er der også mange som oplever, når de tager på tur herud.

At dyrehaven er blevet populær - også for turister - viser tal fra forskellige søgemaskiner på nettet. Dyrehaven ligger på en tredjeplads på TripAdvisor ud af 242 anmeldte steder i Aarhus. Hele 64 procent af de besøgende bedømmer en tur i dyrehaven som fremragende, med topkarakteren fem.

- Det er vi stolte af. Det er en gratis oplevelse, som mange tager på vejen til eller fra Moesgaard Museum, siger Stefan Boldsen Hansen, imens han klapper en af de tunge egetræsbjælker, der snart står klar som en bænk for de mange mennesker her.

Mange lokale bruger dyrehaven igennem hele året, men efterhånden er der mange turister, der har fået øjnene op for den århusianske seværdighed, hvor man kan komme helt tæt på dyrene. Bedømt ud fra ukrainske Marina Skaligas smil og jubeludbrud, da dyrene kom helt tæt på hende, var det også en stor oplevelse for hende. Foto: Flemming Krogh
Et par nysgerrige hjorte fulgte arbejdet med de nye bænke og langborde. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Anmeldelse:

Leder For abonnenter

Amatøragtigt uheld ved vandet

Aarhus har fået sine udfordringer med det nye, åbne havneareal, der er lavet til fornøjelse og almindelig udnyttelse for byens befolkning. Der er absolut ting, som ikke har været ordentligt gennemtænkt. Dem må vi reparere på, og vi skal lære at leve med vandet på en anderledes måde end tidligere. På land var det galt med trafikken mellem gående og cyklende på arealet omkring Toldboden. Det var ikke til at hitte hverken hoved eller hale i, så det har måttet rettes op på, så cyklister og gående nu kan se, hvor de skal færdes. Det er stadig ikke godt med de meget åbne arealer i de områder, hvor folk færdes. Det gælder for eksempel ved Dokk1, Toldboden, Honnørkajen og omkring Navitas. Så længe der ikke bliver gjort mere, end der er gjort nu, vil folk fortsat falde i vandet og i værste fald drukne. Men slemt og aldeles amatøragtigt var det med turbåden Svanen forleden aften. Den sejler folk rundt på havnen til en oplevelse af byen set fra søsiden. Vi har fået at vide, at der var fejl på Svanen. Vi kender ikke detaljerne, men at tre mennesker kunne falde i vandet, efter at båden havde lagt til som afslutning på en tur, er under niveau for, hvad der bør kunne ske. Svanen og dens besætning har været her før, men er ikke vant til at sejle og lægge til kaj i Aarhus Havn, for til daglig sejler den ved Mariager Fjord. Derfor skal der naturligvis tages særlige forholdsregler, når den er på et nyt sted. Og der skal tages hensyn til, at vejr og vind kan arte sig anderledes på ét sted end et andet. Når man som gæst og passager begiver sig om bord til en tur, der skulle være en oplevelse og ren fornøjelse, regner man med, at alle sikkerhedsforhold og betjening er i orden. Netop på det sted, hvor Svanen lægger til, blæser det undertiden voldsommere end andre steder, fordi vestenvinden nærmest kommer i en sluse. Båden blev blæst væk fra kajen. Det var ifølge forklaringerne med til at hindre, at i hvert fald en af de tre, der faldt i vandet, blev klemt mellem båd og kaj. Båden drev ud fra kajen. Om det var årsagen til, at de tre faldt i vandet, får vi måske at vide senere.

Aarhus

'Juldamperen' Svanen sejler igen efter ulykke: - De nødvendige sikkerhedstiltag er afsluttet

Annonce