Annonce
Aarhus

Dyreinternatets bestyrelse under pres: Hvordan er vi kommet så tæt på konkurs?

14 millioner kroner har de nye bygninger ved dyreinternatet i Tingskoven kostet. Det er blandt andet det, en række af medlemmerne i foreningen Dansk Dyreværen Aarhus er utilfredse med. Nu har de samlet underskrifter ind og krævet en ekstraordinær generalforsamling. Foto: Jens Thaysen
Baggrund: For tre år siden stod der 25 millioner på bankbogen hos Dansk Dyreværn Aarhus, også kaldet Voice of Pets. Nu er pengene væk, og foreningen og internatet er tæt på konkurs. En række medlemmer har indkaldt til ekstraordinær generalforsamling. For hvor er pengene blevet af?

TRANBJERG: En række medlemmer fra Dansk Dyreværn Aarhus, som i dag går under navnet Voice of Pets, har indsamlet underskrifter til en ekstraordinær generalforsamling. Dagsordenen går på, om der er tillid til den siddende bestyrelse, eller om der skal vælges en ny.

Voice of Pets driver et dyreinternat i udkanten af Aarhus, og et kig i foreningens regnskaber viser, at der i 2017 var 25 millioner kroner i likvide beholdninger. I dag er internatet konkurstruet, og det kan medlemmerne ikke forstå.

- Den nuværende bestyrelse har kørt foreningen fuldstændig i sænk. De har opbrugt alle pengene og uden at fortælle os herom, siger Anne Trane, medlem og tidligere internatsleder i Dansk Dyreværn Aarhus gennem 22 år.

Annonce

Hun udtaler sig på vegne af Facebook-gruppen 'Bevar Dansk Dyreværn Aarhus', og særligt den manglende information fra bestyrelsen undrer gruppen:

- Nogle ting skal man drøfte på en generalforsamling med foreningens medlemmer, før man implementerer dem, og det er ikke blevet gjort. Vi hørte eksempelvis om den truende konkurs gennem medierne og ikke fra bestyrelsen selv.


Hvis der ikke er tillid til den siddende bestyrelse, må vi pænt trække os og aflevere nøglerne.

Kalle Fisker, bestyrelsesformand i Voice of Pets


Ifølge bestyrelsesformanden hos Voice of Pets, Kalle Fisker, må den siddende bestyrelse 'bøje sig for demokratiets spilleregler', når medlemmerne ønsker en ekstraordinær generalforsamling. Selv er han bekymret for tidspunktet:

- Foreningen ligger i økonomisk krise lige nu, og om en ny bestyrelse vil være i stand til at redde foreningen og internatet, må komme an på en prøve. Jeg synes ikke, at det er hensigtsmæssigt at udskifte hele bestyrelsen, når en forening ligger i krise.

Nye bygninger og rebranding

Foreningen har eksisteret siden 1948 og arbejder for kæledyrs forhold i Danmark. I 2019 blev den lagt sammen med Trinitas, som er en forening for servicehunde med sociale, pædagogiske og terapeutiske formål.

Dyreinternatet lukker ifølge Kalle Fisker til september, hvis ikke det lykkes at få en økonomisk indsprøjtning inden. Han forklarer, at den pressede økonomiske situation skyldes flere ting.

Der er blandt andet brugt 14 millioner kroner på nye bygninger, som stod færdige i slutningen af 2018. De resterende 11 millioner er blevet brugt på drift, blandt andet på nyt navn, ny hjemmeside og rebranding, som med konsulentudgifter har kostet omkring 1,3 millioner kroner.

Økonomien i Voice of Pets

  • I 2017 var der ifølge foreningens årsberetning omkring 25 millioner kroner i likvide beholdninger.
  • I 2018 var det tal nede på knap 2,7 millioner kroner, og i 2019 var der godt 750.000 kroner på bankkontoen.
  • Foreningen har brugt 14 millioner på nye bygninger og 1,3 millioner på et nyt brand, en ny hjemmeside og konsulentudgifter.
  • I 2019 optog foreningen et lån på 6 millioner kroner.
  • Ifølge bestyrelsesformand Kalle Fisker er det en underskudsforretning at drive internatet på 4,5 til 5 millioner årligt.

- Da vi var færdige med alle investeringer og den nye bygning og så videre, havde vi til cirka to års drift. Det er faktisk ret godt. Vi baserer os på sponsorater og arv, og hvis den arv, vi forventer, udebliver i godt og vel to år, får vi problemer. Det er der, vi er havnet nu, forklarer Kalle Fisker og understreger, at dyrlægepriserne også er blevet højere.

Medlemmerne bag underskriftindsamlingen mener dog, at bestyrelsen og ledelsen burde have været bedre forberedt.

- Man ved, at der altid er svingende indtægter fra arv og donationer. Det er simpelthen en faktor, man er nødt til at regne med. Man kan ikke bruge den sidste krone, før den næste er tjent, men det er jo det, der er sket i det her tilfælde, hvor de har kørt på, selvom de kunne se, at økonomien var slunken, siger hun.

Men ifølge Kalle Fisker var pengene til to års drift en god 'buffer':

- Tilsvarende foreninger er meget lykkelige, hvis de har til to år, og vi vurderede, at det var rimeligt.

Voice of Pets arrangerede i september sidste år en indsamling for at redde internatet, og donationerne fik foreningen gennem året. I 2021 har den modtaget arv og legater på sammenlagt 1,3 millioner kroner, men det er ikke nok til at sikre overlevelse.

Annonce

Går efter bolden, ikke manden

Medlemmerne bag den ekstraordinære generalforsamling problematiserer også navneændringen til Voice of Pets og de udgifter, der var forbundet med det. Men ifølge Kalle Fisker var det nødvendigt.

- Navnet 'Dansk Dyreværn Aarhus' havde lidt ulemper. Fordi ordet 'dyreværn' indgår, bliver vi forvekslet med andre organisationer. Det kan vi se i mange af testamenterne. Vi ville også gerne række ud over Aarhus, så vi ville forsøge os med et nyt brand, så vi eventuelt kunne tiltrække nogle lidt mere landsdækkende sponsorer, siger han.

Bestyrelsesformand Kalle Fisker giver en række af medlemmerne ret i, at kommunikationen ikke har været god nok. Foto: Jens Thaysen

Men ifølge medlemmerne har det ikke hidtil været et problem. Det er det til gengæld, at medlemmerne ikke er blevet bedre inddraget under den siddende bestyrelse.

- For mig er det vigtigt at sige, at vi i gruppen går efter bolden, ikke manden. Vi synes ikke, at bestyrelsen har forvaltet deres arbejde godt nok. Vi savner, at man havde spurgt os eller inddraget os på anden vis, siger Anne Trane.

Kalle Fisker erkender, at bestyrelsen ikke har været god nok til at involvere medlemmerne:

- Der må vi lægge os fladt ned og erkende. Det kunne vi have gjort bedre.

En række af personerne bag underskriftindsamlingen vil tilbyde sig som ny bestyrelse, hvis der ikke længere er tillid til den siddende bestyrelse.

- Hvis situationen er den, at internatet går konkurs, så skal vi sikre, at det kan afvikles på en ordentlig måde. Men jeg håber, at vi kan nå at vende skuden, siger hun.

Annonce

Skal nøglerne afleveres?

Anne Trane og resten af Facebook-gruppen håber, at der med en ny bestyrelse vil komme flere donationer end hidtil.

- Der har været meget rod de sidste par år med en skrantende økonomi, navneskift og sammenlægningen med Trinitas. Jeg tror, at det har gjort, at folk har været tilbageholdende med at donere, siger Anne Trane og understreger, at der ingen 'sure miner' er, hvis det viser sig, at der er tillid til den nuværende bestyrelse.

Det er medlemmerne utilfredse med

En gruppe af medlemmerne i Dansk Dyreværn Aarhus/Voice of Pets har indsamlet underskrifter til en ekstraordinær generalforsamling. Det skyldes en række punkter, som de er utilfredse med:

- At pengene er brugt, at man ikke har informeret medlemmerne om, hvor grelt det stod til med økonomien, og at man ikke har sikret en buffer til økonomisk trange tider, og at man har optaget yderligere lån på seks millioner.

- At man har brugt 14 millioner på nye bygninger.

- At man er begyndt at markedsføre sig som Voice of Pets i stedet for Dansk Dyreværn Aarhus uden at tage emnet op på en generalforsamling, og at man har brugt 800.000 kroner på nyt navn og hjemmeside, når navnet ifølge vedtægterne fortsat er Dansk Dyreværn Aarhus.

- At man har slået sig sammen med foreningen Trinitas uden at tage det op på en generalforsamling.

- At man har afskediget medarbejdere med meget erfaring og langt opsigelsesvarsel, ansat medarbejdere på timebasis i stedet, sendt førstnævnte medarbejdere hjem med løn og betalt dobbeltløn i en periode.

- At man ikke har tilbudt de tidligere medarbejdere at genansøge deres egne stillinger.

Den tidligere leder af Voice of Pets, Jesper Søderberg, er ikke længere ansat hos foreningen. Adspurgt om hvorfor svarer Kalle Fisker, at han ikke kan kommentere på en 'personsag'. Han understreger dog, at der ikke er sammenhæng til den økonomiske situation.

Der bliver ikke ansat en ny leder inden den ekstraordinære generalforsamling, som finder sted 14. maj.

- Hvis der ikke er tillid til den siddende bestyrelse, må vi pænt trække os og aflevere nøglerne, siger han.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ramt af Parkinson: Marianne og Peter bokser for at forlænge livskvaliteten

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Pernilles livsdrøm forsvandt: Nu har hun fundet melodien i det skønneste, lille byhus i Ebeltoft

Byudvikling For abonnenter

Beboerprotester hjalp: Fem lokalområder skal alligevel ikke have nye parcelhuse

Alarm 112

Voldsom brand i villa: Overetagen er helt væk

Alarm 112

Fodgænger ramt af bil i område med stort biltræf

Sport

Deja-vu for Skanderborg Aarhus: Fem mål til forskel i Silkeborg

Aarhus For abonnenter

Fra rundkørsel til cafétorv: Filmfotograf fra Frederiksbjerg vil skabe sydlandsk stemning på central kirkeplads

Navne

30 år: Landet er kommet på efternavn med Vanopslagh

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Se dig godt for: Elbilsejere risikerer p-bøde, når de vil parkere gratis i Aarhus

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Aarhus For abonnenter

Pludselig en dag startede Banedanmark den store motorsav:  - Nu er det som at have et tog kørende i baghaven

AGF

Stortalent sikrede point for AGF's U19-drenge: Lynede i debut

Annonce