Annonce
Kultur

Dyrenyt i Randers Regnskov: Hyænehunnerne har ædt hannen, jaguaren B'alam gives væk og den første los er på vej

Der er sket en massakre på Hyænesletten i Randers Regnskov. De to hunner blev fundet i fuld færd med at æde det ene ben af hannen. Så han blev skudt af Randers Regnskovs skytte-team. Nu er der bestilt en ny han til  hunnerne, og så håber man, at den nye familiesammenføring vil gå bedre. Foto: Brian Rasmussen
Der er både grumme og gode nyheder om dyrene i Randers Regnskov. Hyænehannen er død efter angreb fra hunnerne, den plettede hanjaguar B'alam kan ikke leve op til avlsprogrammet og gives nu bort til England, og så er der en ny dyreart på vej i Tidsrejsen - et par losser.

Randers: Det er ikke altid, at det går godt med planerne og sammensætningen af dyr i Randers Regnskov. For nyligt gik det grueligt galt på Hyænesletten, hvor de to hunner jo havde fået sig en mage.

På attraktionens hjemmeside kan man se en historie om, at hannen i begyndelsen ikke var vild  med at komme ud af kassen til de to hyænedamer - det virkede som om, han var bange for dem. Og det forstår man sådan set godt. Selv om han kom ud, og det tilsyneladende gik godt mellem de tre dyr i en periode, så kom dyrepasserne for nyligt på arbejde en morgen til et grumt syn: De to hunner var ved at æde hannen, mens han var i live. De havde angrebet ham og var i færd med at spise hans ene ben.

- Men så kan man sige, at så fik vore skytte-team lov til at øve sig, for han blev skudt med det samme, siger direktør i Randers Regnskov, Henrik Herold.

Annonce

Randers Regnskov har allerede ledt og fundet en ny han i England til de to "kræsne" damer.  Hvornår, han ankommer, er dog endnu uvist.

Et hårdt bid og en død ræv

At hyænerne ikke er kostforagtere, fandt regnskovens folk yderligere ud af fornyligt.

- Pludselig så vi, at de rendte rundt med en død ræv. De tager åbenbart alt, der kommer derind, siger Henrik Herold.

Fakta om hyænebid

Hyæner har et bid, der er blandt de 10 hårdeste i verden. Den bider med et tryk på 773 kilo pr. kvadratcentimeter.

Verdens hårdeste bid er dog saltvandskrokodillens, der trykker med hele 5414 kilo pr. kvadratcentimeter.

Menneskets bid ligger på 105 kilo pr. kvadratcentimeter, mens en Bullmastiff-hunds er på 390 kilo pr. kvadratcentimeter til sammenligning.

Han forsikrer om, at selv om ræv kan komme ind i indhegningen, så kan hyænerne altså ikke komme ud.

- En indhegning jo bygget til at holde bestemte dyr inde. Men derfor kan en lille ræv godt klemme sig ind et sted alligevel, mens hyænerne ikke kan komme ud. En hest kan faktisk også godt gå ind i et anlæg, der er bygget til at holde elefanter inde, men elefanterne kan ikke komme ud, forklarer Henrik Herold.

Han tilføjer, at hyæne-indhegningen også har hegn gravet flere meter ned i jorden, så de ikke kan grave sig ud.

Annonce

Farvel til B'alam

Der er også nyt i jaguar-afdelingen. Efter et par år med den sorte hun Chika og den plettede  B'alam har regnskoven indset, at det ikke bliver til familieforøgelse med de to.

Derfor er beslutningen taget om at forære hannen væk.

- Hans sædkvalitet er ekstremt ringe, og de få sædceller, han har, svømmer oven i købet den forkerte vej, lyder det fra Henrik Herold.

Det er besluttet at sende B'alam til en zoologisk have i England, hvor han kan få et godt liv. Det nye sted går ikke op i avlsprogrammet, men kan sørge for at give Randers-jaguaren nogle gode år med artsfæller.

Det bliver snart et farvel til jaguarhannen B'alam, der har alt for dårlig sædkvalitet til, at Randers Regnskov vil satse på ham i deres avlsprogram. En ny jaguarhan er bestilt fra Tenerife. Arkivfoto: Annelene Petersen

En ny han er fundet. Den er kun godt et års tid gammel og kommer fra den zoologiske have Loro Parque på Tenerife.

Hvornår, B'alam skippes afsted, er endnu ikke besluttet, og derfor er der heller ikke sat en dato på, hvornår den nye jaguar forventes at ankomme.

Annonce

Første los på vej

Det er der til gengæld på, hvornår en ny dyreart rammer bondestenalderen i Tidsrejsen i Danmarks Parken. Det er lørdag 6. juni, at den første los ankommer. Senere kommer der en mere, og det er så håbet, at parret kan finde så godt ud af det sammen, at der kommer små nye los-killinger ud af det med tiden.

Det nye anlæg til de store katte er bygget og er etableret som et stort katte-legeland.

Der er også håb om familieforøgelse hos tapirparret, der jo er kommet udenfor i en stor indhegning at gå.

- Vi så i hvert fald en fuldbyrdet parring i aftes, lyder det forhåbningsfuldt fra Henrik Herold.

Måske er der sådan en sød, lille tapirunge på vej. Tapirparret i Randers Regnskov har i hvert fald gjort sit til, at det skulle kunne blive en mulighed. Arkivfoto: Benoit Tessier/Reuters
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Aarhus

De smarteste sygehuse klarede coronakrisen bedst: AUH er blandt de bedste i verden

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Alarm 112

Nye redningsstiger i østjyske havne skal forebygge drukneulykker: Skrig-orange og kan ses fra vandet i mørke

Annonce