Annonce
Kultur

Dyrk herskabets fornemme feriefornøjelser

Gammel Estrup er klar med aktiviteter for hele familien i Herregårdshaven i sommerferien. Foto: Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum

Auning: I sommerferien kan man gøre det, som greven på Gammel Estrup gjorde for 100 år siden, og fordrive sommeren i herregårdshaven. Museet har blandt andet anlagt en minigolfbane i barokhaven.

- Det selskabelige liv på herregårdene blomstrede med mange gæster navnlig i sommerperioden. I modsætning til langt størstedelen af befolkningen beskæftigede herregårdens herskab sig nemlig ikke med hårdt fysisk arbejde. Netop det faktum, at de havde fri til at fordrive tiden med ikke-produktivt arbejde, var et symbol på status og definerede godsejerstanden som samfundsklasse i forhold til andre, fortæller Anders Sinding, museumsformidler ved Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum.

Udover at træne sine minigolf-evner kan man få grønne fingre i Orangeriet, hvor man kan prøve at dyrke sin egen plante. Man kan desuden opleve den blomstrende prydhave, den frodige nyttehave samt Æbleskoven.

Bag herregårdens kølige mure er der skattejagt for børn og et særligt familiespil.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vold på skolerne: Lærerne OG eleverne skal have hjælp

Det er ikke mange arbejdspladser, hvor over 50 procent af de ansatte oplever trusler og chikane. Men det er ikke desto mindre tilfældet for lærere og pædagoger i nogle af de århusianske skoler. Og det er helt igennem uacceptabelt, at det tal er voksende i øjeblikket. Formanden for Skolelederforeningen mener, at kravet om større inklusion er en af de største forklaringer på den stigende vold og chikane. For øger man kravet til eleverne uden at øge ressourcerne, så står frustrationerne i kø hos elever, der ikke har redskaberne til at følge med. Og det er synd for både børn og ansatte. Samtidig bliver der færre hænder til de mindste i vuggestuer og børnehaver, og derfor hænger ønsket om at finde og håndtere de udadreagerende børn allerede her, i en tynd tråd. Og det vidner om, at konsekvenserne af effektiviseringer og nedskæringer kan komme som forsinkede bølgeskvulp. Derfor kan Aarhus og resten af landet se frem til, at Det Nationale Forskningscenter kommer i bund med deres undersøgelse, hvor de kortlægger fællestrækkene for de skoler, som er hårdt ramt af ballade og vold. På den måde kan en løsning på udfordringer forhåbentligt komme tættere på, for det er helt uacceptabelt, at der er en så vigtig faggruppe, som er så udsat for potentielt ødelæggende adfærd.

Aarhus For abonnenter

Vold og trusler på skoler i Aarhus: Se listen over de kolossale forskelle

Annonce