Annonce
Østjylland

Dyster udsigt for "uartige" Odder: Budgettet ser ud til at skride - det koster straf-millioner

Alle kommunale indkøb skal begrænses mest muligt resten af året, lyder opfordringen fra borgmester Uffe Jensen (V). Arkivfoto: Michael Svenningsen

Det kan komme til at koste kommunen ekstra mio., at budgettet ser ud til at skride i 2018.

Odder: Kommunen kan blive straffet dobbelt i form af en meget dyr sanktion, hvis årets resultat, der lige nu ligner et minus på godt 20 mio. kr., holder.

For hvis landets kommuner totalt set overskrider den serviceramme, der kommer fra staten, ja så bliver de "uartige" kommuner straffet med en bøde på 60 pct. af budgetoverskridelsen.

For Odder Kommunes vedkommende svarer det til 12,6 mio. kr. i mindre bloktilskud i 2019, hvis året slutter med det underskud, som budgettet lige nu ser ud til.

Derfor har økonomiudvalget besluttet at sende et meget tydeligt signal til alle afdelinger af kommunen. Der må ikke bruges penge.

Eller som det hedder i dagsordensprog, så skal alle afdelinger i kommunen "udvise økonomisk tilbageholdenhed" resten af året, uden at det dog må gå ud over serviceniveauet.

- Men hvis man eksempelvis har planer om at købe nye iPads eller pc'er, så skal man lige vente til efter nytår, forklarer borgmester Uffe Jensen (V).

Annonce

Må udskyde til næste år

Borgmesteren understreger, at det ikke betyder, at der slet ikke skal købes nye iPads. For de penge, der bruges mindre i 2018, må overføres til 2019, så de afsatte penge til investeringer rykker altså bare over på den anden side af årsskiftet.

- Så alle ledere skal vurdere, om de kan undvære den enkelte omkostning i de sidste tre måneder af året. Og kan man det, så skal man gøre det, understreger Uffe Jensen.

Hvis landets kommuner totalt set holder budgetterne, når året er omme, vil Odder Kommunes budgetoverskridelse ikke blive straffet.

- Men nu forsøger vi at nedbringe et eventuelt overforbrug, så straffen bliver desto mindre, hvis den kommer, siger Uffe Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Prøve afkræfter mistanke: Dansk mand indlagt i Aarhus er ikke smittet med coronavirus

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce