Annonce
Livsstil

E-kogebog: Økologiske vegetarretter - helt uden kolesterol

Tre århusianere er gået sammen om at lave en elektronisk kogebog med enkle, økologiske vegetarretter. Helt uden kolesterol.

Køkkenet i det gule parcelhus i Højbjerg bugner af sunde råvarer: Rucolasalat, rød peber, pinjekerner og champignoner er nogle af de veganeringredienser, som parret Patricia og Brian York bruger til at lave en vegetarisk Flammkuchen (en slags pizza med tynd bund red.) med lavt kolesteroltal. De får hjælp af Patricias bror Douglas York, som til dagligt er kok på Comwell.

Kød må man kigge langt efter i køkkenet. Det meste mad, som bliver tilberedt her, er vegetarisk. Dagens Flammkuchen er ingen undtagelse.

»Det var lidt tilfældigt, vi kom i gang med at leve mest vegetarisk. Patricia var til et lægetjek i Tyskland. Hun fejlede nu ikke noget, men da jeg var med, kunne lægen også tjekke mig. Da jeg dyrker meget motion og mente, at jeg spiste rimeligt sundt, forventede jeg ikke, at der var noget galt. Men da lægen målte mit kolesteroltal, fik jeg en overraskelse. Det var alt for højt (blev målt til 7.6 i 2009, normalt ligger tallet på 5 red.).«

Annonce

Lægen anbefalede, at Brian begyndte at leve først og fremmest vegetarisk, dvs. uden kød og mælkeprodukter, men suppleret med en masse fisk.

»Ellers lever du sikkert kun 10 år mere,« lød dommen fra lægen.

Det fik Brian til at gå i tænkeboks. Noget måtte laves om. Hvis det kun er den ene part i et ægteskab, som vil ændre vaner, kan det være svært at gennemføre. Heldigvis var hans kone Patricia med på at indføre de sunde måltider.

Mælkeprodukter blev skåret helt væk. Kød fra to- og firebenede dyr kom heller ikke med i indkøbskurven, når parret købte ind. Høns og kalkun er eksempler på tobenede dyr, som Højbjergparret dog stadig kan finde på at vælge til aftensmad.

Ligesom fisk ofte står på menuen. Grøntsager spiser parret massevis af. Desuden køber parret mange sojaprodukter i Tyskland, hvor markedet for vegetariske produkter er meget større end herhjemme.

Et sojaprodukt - 'Soy4you', som kom på markedet i Danmark for få år siden, bruger parret ofte som erstatning for kød.

Sojaprodukterne ligner kød og kan købes i forskellige varianter. Andre muligheder er Quorn-produkter, der er lavet af champignoner og smager lidt som kylling. Noget ligner hakket kød, andet kyllingestykker.

»Vi putter ofte sojaprodukterne i vores retter. De har et stort proteinindhold. Mere end i kød, men da det ikke er et kødprodukt, påvirker det ikke mit kolesteroltal i forkert retning,« forklarer Brian York.

Udfordringen ved at bruge sojaproduktet er at give en ret tilstrækkeligt med smag.

»Vi bruger mange krydderier, når vi lever på den her måde. Sojaproduktet har ikke meget smag i sig selv, som almindeligt kød har. Derfor har vi et stort forbrug af urter fra haven samt blandt andet krydderier som soja, ingefær, citron, tørret chili og andre ingredienser, som er med til at give smag,« forklarer Patricia York, som også ser noget positivt i, at parret bidrager til at nedsætte CO2-forbruget ved ikke at spise kød.

Når Patricia og Brian York er gæster hos andre, slækker de ind imellem på principperne. Her kan de finde på at spise kød eller mælkeprodukter, som de ikke bruger til dagligt.

»Når vi selv har gæster, laver vi ofte en ret fra vores kogebog eller noget andet vegetarisk. Måske bruger vi noget 'soja-kød' i en ret. Uden at fortælle det først. Så får vi en snak om det mad, som vi spiser. Det får vi ofte noget sjov ud af,« siger Brian York.

For Patricias bror Douglas York krævede de nye vaner i køkkenet en vis overvindelse, hvis han skulle være med til at lave en kogebog, hvor de vegetariske retter blev præsenteret.

»Brian og Patricia fortalte begejstret om den måde, de var begyndt at lave mad på. Men kan det virkelig være sjovt at lave en hel kogebog uden overhovedet at bruge kød og mælkeprodukter? Ingen fløde, ingen ost og intet smør? Hvad tænker I dog på?"

Til sidst blev Douglas York dog smittet af parrets entusiasme og tog udfordringen op.

Nu ligger bogen, Yorks Kolesterolfrie Kogebog, klar i en netversion, som man kan hente ned på sin tablet, så den er nem at have med i køkkenet. Med enkle, velsmagende retter.

Dagens måltid - en Flammkuchen fra kogebogen - er klar til at blive skåret ud. Hverken smagen eller duften mangler noget.

»Vi mener ikke, at der mangler noget i vores kost, selvom vi har lavet om på mange ting. Siden 2009, hvor jeg fik konstateret forhøjet kolesteroltal, har ændringerne haft en positiv effekt. Et nedsat kolesteroltal og som bonuseffekt har jeg tabt mig 10 kilo. Man taber sig helt automatisk, når man spiser mad som i vores kogebog,« siger Brian York.

»Nu ligger mine tal på et normalt leje, så nu håber jeg, at jeg får lov til at leve meget længere end de ti år, som lægen forudså for seks år siden.«

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Aarhus For abonnenter

Kopi-dom skaber glæde hos kunsthåndværkere: Glaspuster oplever selv problemet

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Mere end 1800 smittede igen

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Gift-skandale i Aarhus tager en ny drejning: Nu er jagten på ekstrem gift i mælk fra køer ved brandskole forbi

Aarhus For abonnenter

Christian kan ikke få gjort rent i syv uger: Kollaps i Berits Hjemmepleje presser kommunens rengøringshjælp i knæ

Alarm 112

77-årig kvinde med blå sko efterlyses: Lider af alzheimer og kan ikke selv finde hjem

Aarhus

Dagens corona-tal: Antallet af nye smittede fortsætter stigningen

Aarhus

Vil du med hjem og se min hundehvalp? 10-årig dreng udsat for ubehagelig oplevelse

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Det her er mildt og mageløst - men også med mangler

Livsstil

Finalefeltet til Årets Bil er nærmest helt elektrisk: Se hvilke syv biler, der kvalificerede sig

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Indland

Hundredvis af brandmænd skal nu testes for PFOS

Alarm 112

Har du også undret dig? Derfor er der ekstra meget udrykning i disse dage

Aarhus

Mere end 4000 cyklister kører her hver dag: Sikkerhedstiltag syltet i tre år - bortset fra et, som ekspert frarådede

Aarhus For abonnenter

Aros-direktør har hovedet fuld af idéer: Men det kunne være dejligt, hvis hun blev bedre til at tale dansk

Aarhus

Kolleger i kulturlivet: Derfor er Aros' direktørvalg det rigtige

Annonce