Annonce
Østjylland

E-sport er valgfag i skolen: Vi gør det ikke for at få gode spillere, men gode elever

Tre ud af de 30 elever på valgfaget er piger. Rita Sander (t.v) har "gamet" lidt før, mens det var helt ukendt land for Bella Sørensen (t.h). Sidstnævnte synes, det er svært, så hun tager gerne mod hjælp fra de andre elever eller underviser Rasmus Svendsen. Foto: Morten Pape.

Samarbejde, kommunikation og problemløsning er nøgleordene, når der står E-sport på skemaet på Østbirk Skole. Her har E-sport været et valgfag siden sommerferien.

Østbirk: Rutineret glider elevernes fingre hen over tastaturerne på de bærbare computere i kantinen på Østbirk Skole. Denne eftermiddag står der ikke traditionelle valgfag som drama eller idræt på skoleskemaet, men derimod E-sport for 30 af skolens elever i 7.-9. klasse.

Bag det nye valgfag, som blev oprettet efter sommerferien, står to gange Rasmus, som sidste skoleår gik til ledelsen med deres idé. De formulerede en række læringsmål og fik valgfaget godkendt hos Horsens Kommune. I deres fritid tog de to undervisere på et kursus, som var målrettet E-sport i foreninger.

- Vi har ikke store stationære computere eller andet udstyr end elevernes bærbare computere. Vi har heller ikke et lokale, der er indrettet til det, men vi forsøger at tænke ud af boksen, forklarer en af de to undervisere, Rasmus Truong Aagesen, i skolens kantine, hvor valgfaget holder til.

Men selvom udstyr og rammer kunne være anderledes, lykkes underviserne fint med det formål, de har sat for undervisningen.

Annonce

Selvom der er stor forskel på elevernes niveau, er vi meget strikse med, at vi skal følges ad. Det handler om, at vi er fælles og lærer noget sammen, og ikke om, at nogle bare stormer afsted.

Rasmus Truong Aagesen, underviser

Hvad er E-sport?

E-sport står for electronic sport og er computer- og konsolspil på konkurrenceplan.

Tidligere var E-sport en hobby, men er nu også blevet en uddannelse. Flere skoler og uddannelsesinstitutioner tilbyder særlige E-sportslinjer f.eks. Campus Vejle.

I lande som USA og Kina er E-sport en anerkendt idrætsgren, men det er endnu ikke tilfældet i Danmark.

Lau Madsen (t.v) spiller en del i sin fritid. - Det er sjovt at sidde med vennerne og spille og snakke med dem. For det meste sidder vi hver for sig, men har stadig kontakt gennem spillet, fortæller den 15-årige elev på Østbirk Skole. Foto: Morten Pape

Hvordan laver vi en ny taktik?

Den skal især træne eleverne i at samarbejde, kommunikere og løse problemer, og til det er E-sport optimal, vurderer Rasmus Truong Aagesen.

Det første halvår af skoleåret spillede eleverne spillet Counterstrike, og det blev afsluttet med en seks timers turnering en fredag aften.

- Eleverne skulle lave hold og vælge en leder. Han skulle lave taktikker osv. og kommunikere dem ud i gruppen. I spillet møder eleverne forskellige problemer, de skal løse, og de skal hele tiden snakke sammen og tage stilling til, hvad de skal gøre, når de bliver nødt til at ændre taktik. Det kan eleverne også bruge, når de har dansk eller matematik og møder en udfordring, forklarer Rasmus Truong Aagesen.

Samtidig oplever han og hans kollega Rasmus Svendsen, at elever, som normalt har lidt svært ved at sidde stille og koncentrere sig i skolen, får succesoplevelser.

- De får ting til at lykkes her, og det giver dem et kæmpe selvtillidsboost. Kunsten er at føre det over i resten af skolen, fortæller Rasmus Truong Aagesen.

Til dagens undervisning skal eleverne downloade spillet Heartstone. Hidtil har de mest spillet Counterstrike. Foto: Morten Pape

Et netværk bag skærmen

Selvom der er stor forskel på, hvor meget eleverne er vant til at game, har underviserne fokus på, at eleverne følges ad, når de f.eks. begynder på et nyt spil.

- Teknisk er nogle af eleverne langt bedre, end vi er, men taktisk og kommunikationsmæssigt kan vi lære dem noget. Vores mål er ikke at lave gode spillere, som kan dyrke E-sport som elite, men derimod at lave gode elever, forklarer Rasmus Truong Aagesen.

Han sad selv fordybet bag en skærm meget af tiden, da han var i samme alder som sine elever. Han erkender, at det ikke er sundt at sidde der for mange timer om dagen, men at det er en balancegang.

- Alt med måde, men nogle af dem, der gamer rigtig meget, har det måske svært socialt i skolen, mens de bag skærmen har netværk og kontakt med andre. Så der er både fordele og ulemper, vurderer Rasmus Truong Aagesen.

Han håber, at flere skoler opretter E-sportshold, så der er nogle at sparre og samarbejde med - også for underviserne.

Eleverne bruger deres egne bærbare computere eller låner skolens, når de har E-sport. Drømmen for de to undervisere er, at skolen får det helt rette udstyr og et lokale, som er indrettet til E-sport. Foto: Morten Pape
På valgfaget arbejder elever fra 7.-9. klasse sammen. 30 elever fik en plads på holdet, da det blev oprettet efter sommerferien. Ca. 45 søgte om at komme på holdet. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Oversvømmelser fortsætter: Veje i det vestlige Aarhus lukket i 14 dage

Aarhus

Borgere frygter oversvømmede boliger: Nu udleverer kommunen sandsække til århusianerne

Aarhus For abonnenter

Se hele listen: Her lå de bevaringsværdige bygninger, der er revet ned

Annonce