Annonce
Livsstil

Eatmosfære er rammen om den gode smag

Eatmosfære ligger i Kratholmskovens bryn i Odense S. Foto: Michael Bager
Hos Eatmosfære er maden ærlig og betjeningen personlig. Det er to vigtige aspekter hos den nye ejer af det historiske sted i Odense S. Carsten Holmberg tilbyder alt under et navn – enten i de naturskønne rammer hos Eatmosfære eller ud af huset.

Eatmosfære er det gamle traktørsted ved Kratholmskoven. I de historiske rammer tilbyder Carsten Holmberg alt under et tag. Han overtog Eatmosfære 1. februar i år. Siden har han brugt tiden på at sætte sit eget præg på den forretning, som han overtog fra Jacob Ingemann. Som en paraply folder Eatmosfære sig i dag ud, som et sted med selskaber, catering, teambuilding, frokostordning og som det sidste nye private dining.

-Private dining er det nye sort. Folk vil rigtig gerne skabe en gourmetaften i deres eget hjem, fortæller Carsten Holmberg.

Det er et koncept, hvor en kok kommer hjem og laver mad, som man ville få det på en restaurant. Her kan Carsten Holmberg sørge for hele pakken lige fra vinmenu til tjenere og et fuldstændig opryddet køkken, når aften er slut.

Annonce

Fakta

Carsten Holmberg, 38 år.

Indehaver af Eatmosfære.

Carsten Holmberg er udlært som tjener på den Københavnske restaurant Le Sommelier.

Han vendte hjem til Fyn i 2003, hvor han blev ansat i Vinens Verden.

I 2006 blev Carsten Holmberg ansat i restauranten på Gyldensten Slot. Han har desuden også været ansat hos Lei:K og Under Lindetræet, inden han fik ansættelse hos Eatmosfære.

Se mere på www.eatmosfære.dk og følg restauranten på Instagram og Facebook under samme navn.

Stedets historie

Men hos Eatmosfære er lokationen en oplevelse i sig selv. I en grøn kile mellem Fangelvej og Brogårdsvej i den sydlige del af Odense ligger Kratholmskoven med sit kuperede terræn. Odense Å løber med rivende fart forbi kun få meter fra restauranten, og lige efter åen breder en grøn eng sig ud. Det lille stykke bemærkelsesværdige natur er gæsternes baggrundstæppe, når de træder ind i salene til selskab hos Eatmosfære.

Natur og restaurant er på en måde groet sammen og eksisterer i harmoni. Måske skyldes det stedets historie. For selvom Eatmosfære kun er knap syv år gammel, har fundamentet en lang forhistorie som spise- og traktørsted. De mange kilder i Kratholmskoven har trukket folk til området i århundrede - og lige så længe har der været traktørsted i skoven. Først og fremmest fordi man mente, at kilderne var hellige. Men der har også ligget en dyrepark i den nordlige del af skoven. Området omkring Eatmosfære har derfor altid spillet en særlig rolle for byen. Men på trods af den gamle historie er Eatmosfære et moderne sted i dag. Det er ikke en traditionel restaurant med a la carte, men en selskabsrestaurant og catering.

Ingen dippedutter

Hvis Carsten Holmberg selv skal sætte ord på sin mad, er det først og fremmest ærlighed, der falder ham ind.

- Vores mad er ærlig. Vi gemmer ikke noget. Hummer smager af hummer og drukner ikke i alle mulige dippedutter og halløj. Det er meget vigtigt for mig, at maden ikke forsvinder, men at man kan se og smage, hvad der er på tallerken, fortæller Carsten Holmberg.

Han sætter en ære i, at lave mad med smag. Han er især inspireret af det franske køkken, og han er derfor ikke bange for at bruge rigeligt smør og fløde.

- Mad skal bare smage af noget. Der skal være power på.

Han er af den gamle skole, der selv koger sin fond ind, og monterer den med smør. Han er oprindelig uddannet tjener og er autodidakt kok. Med over 18 år i branchen blandt nogle af Danmarks dygtigste kokke, tør han godt at stå ved sine egne evner.

- Jeg ved præcis, hvordan en sovs skal laves.

Han er selvsikker, men helt uden at være arrogant. I forlængelse af sin ærlige mad, betyder det meget for Carsten Holmberg, at Eatmosfære er et personligt sted. Et sted, hvor gæsterne kan genkende og ikke mindst gennemskue personen bag.

- Det er mig, der tager telefonen, når folk ringer for at booke et selskab, det er mig, de aftaler opdækning og menu med, jeg byder gæsterne velkommen, jeg er her hele aften, og det er hos mig, de betaler regning. Der er ingen mellemled. På den måde bliver det meget personligt, men det er også meningen. Når folk tænker Eatmosfære, må de gerne forbinde det med mig, med ærlighed og personlighed, fortæller Carsten Holmberg.

Små langtidshævet kuvertbrød

Ingredienser:
0,5 liter koldt vand
10 gram gær
100 gram ølandshvede
500 gram Tipo 00-mel
20 gram salt
Sådan gør du:
Opløs gæren i vandet, og bland de øvrige ingredienser i. Dejen skal æltes til den løsner sig fra skålens kanter - det kan med fordel gøres med røremaskine.
Sæt dejen til hævning på køl i 2-3 døgn.
Når dejen er færdig med at hæve tages den ud af køleskab. Den er ret flydende, så den kan med fordel hældes på små forme.
Brødene skal bage i 16 minutter i en forvarmet ovn på 235 grader.

Et familieforetagende - næsten

Henover foråret og sommeren, hvor der er flest selskaber, har Carsten Holmberg en kok mere i køkkenet. Han har desuden en trup af unge tjenere tilknyttet til Eatmosfære. Men ellers klare han det meste selv. Dog med en stor familie i ryggen, som hjælper og bakker ham op.

- Min og min kærestes familie hjælper rigtig meget til. Blandt andet med at holde udearealerne og hejse flaget. Det er næsten et familieforetagende ind imellem, fortæller Carsten Holmberg.

Til hverdag bor han ovenpå restauranten sammen med sin familie, men det bliver han formentlig ikke ved med.

- Der er rigtig meget arbejde lige nu, og det elsker jeg. Jeg hygger mig med at stå i restaurantens køkken om aften og forberede til den kommende dag, men det kan man ikke gøre for evigt. På et tidspunkt bliver det rart at kunne tage hjem til et sted, hvor ens hjerne ikke bliver hængende i restauranten.

Efter godt et halvt år som ejer af Eatmosfære, er Carsten Holmberg ved at finde sin egen vej for fremtiden i den gamle restaurant i Kratholmskoven.

Carsten Holmberg arbejdede et år som restaurantchef, før han overtog restauranten. Foto: Michael Bager
For Carsten Holmberg er ærlighed i mad og mødet med gæsterne altafgørende. Foto: Michael Bager
Indretningen i Eatmosfære er elegant og harmoni med naturen udenfor. Foto: Michael Bager
Alt bliver lavet fra bunden. Foto: Michael Bager
I restaurantens have udenfor gror krydderurter, som bruges i køkkenet. Foto: Michael Bager
Åens blide rislen er baggrundsmusik for selskaberne på Eatmosfære. Foto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Unge drenge øjenvidner til skuddrama: Vi så de skød, og så løb vi sgu'

112

Video: 52-årig mand skudt af politiet under Stram Kurs-demo i Aarhus - uroligheder i Gellerupparken

Annonce